Umenie proti vojne vystavujú v Dome umenia

Dom umenia Piešťany je do 29. januára miestom, kde si môžete prezrieť komornú výstavu vybraných ukrajinských umelcov a ukrajinských poslucháčov Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Výstava ponúka priestor pre prezentáciu umeleckej tvorby našich blízkych susedov, ktorí sú rôznymi nitkami spojení a prepojení so Slovenskom.

Autormi vystavených diel sú ukrajinskí umelci. (Autor: am)

Výstava v Dome umenia nenačrtáva len obraz o tvorivých snaženiach autorov, hľadaní umeleckých ciest či o ich autorských i svetových úspechoch, ale chce predovšetkým prostredníctvom umenia vypovedať o ich človečenskej bolesti i nádeji, ktorú prežívajú. Výstava odhaľuje v imaginatívnej podobe labyrinty ľudskej psychiky, vnútorný boj, osobné postoje k realite, odkrýva fantáziu či zobrazuje jednoduché šťastie. Umelci vlastným jazykom a osobitým spôsobom vyjadrenia evokujú svet dávnych kultúr, národných tradícií a mýtov, citlivo reagujú na podnety súčasnosti, ktoré na nich doliehajú.

Veľkolepé umelecké remeslo ukrajinských grafikov staršej generácie si svojich priaznivcov a zaslúžený ohlas odbornej verejnosti získalo v celom kultúrnom svete. Dokladujú to mnohé najvyššie uznania na prestížnych medzinárodných výtvarných fórach. Ich mená sú v umeleckom svete pojmom a plnohodnotne dopĺňajú a obohacujú obraz súčasného výtvarného diania. Ich tvorba je o to vzácnejšia, že je postupne čoraz menej umelcov, ktorí zostali verní vznešenému a komplikovanému umeniu grafiky.

Zástupcovia najmladšej generácie našli svoje zázemie na Slovensku z viacerých dôvodov. Ich tvorba sa profiluje, využívajúc najmodernejšie umelecké a technologické postupy, v ktorých je dovolené a umožnené všetko – fantázia, technická zručnosť, prekvapenie, nadsádzka, mystifikácia, nechýbajúca odvaha…

Vojny zvyknú v umelcoch povzbudzovať kreatívnu reakciu. Tak je to i s vojnou, ktorá vstúpila do našich životov v marci roku 2022. Ak potrebujete načerpať trochu nádeje, zastavte sa. Na tejto výstave môžete rozmýšľať, rozprávať sa s dielami, vyburcovať svoju obrazotvornosť alebo sa len stíšiť  v meditatívnom tóne. Umenie je sila a kreativita je odvaha.

Zora Petrášová/(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel