Participatívny rozpočet kraja podporí päť projektov v okrese Piešťany

Trnavská župa vyhodnotila štvrtý ročník svojho participatívneho rozpočtu s názvom Tvoríme kraj. Až 250-tisíc eur bude rozdelených medzi 53 občianskych a komunitných projektov. Rozhodlo o tom aj hlasovanie verejnosti, do ktorého sa zapojil rekordný počet 22-tisíc hlasujúcich. V Piešťanskom okrese participatívny rozpočet podporí päť projektov vo výslednej sume 25-tisíc eur.

Chodník Pustá Ves - Klenová s dĺžkou asi 13,7 kilometra bude svojou náročnosťou prístupný všetkým generáciám. (Autor: tvorimekraj.sk)

„Participatívny rozpočet Tvoríme kraj sa teší veľkej obľube. Jeho štvrtý ročník sa stal rekordným z pohľadu počtu hlasujúcich i počtu odovzdaných hlasov. Považujem to za potvrdenie správnosti našej ambície zapájať obyvateľov do diania v duchu motta ‚Spolu tvoríme kraj‘. Opäť sa ukázalo, že dať ľuďom možnosť rozhodnúť o tom, medzi ktoré projekty rozdelíme 250-tisíc eur, má zmysel. S finančnou podporou od župy bude tento rok realizovaných 53 projektov,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Spomedzi 98 prihlásených zámerov splnilo podmienky 83 projektov, ktoré boli zaradené do rozhodovacieho procesu. Pri rozhodovaní mali 50-percentnú váhu závery členov deliberatívnych fór, ktorí hodnotili projekty z pohľadu piatich kritérií, a to udržateľnosť, vplyv projektu na životné prostredie, inkluzívnosť, inovatívnosť, komunitný rozmer a edukatívny charakter. Druhú časť tvorilo online hlasovanie verejnosti, v ktorom mal každý hlasujúci možnosť podporiť minimálne tri projekty. Až 22-tisíc hlasujúcich odovzdalo spolu 70 762 hlasov.

„Po sérii verejných informačných stretnutí, zbere projektových žiadostí a fáze rozhodovania sa blížime do finále tohto ročníka participatívneho rozpočtu. Úspešné projekty budú zrealizované do konca tohto roka. Sme vďační každému, kto si našiel čas a akoukoľvek formou prispel k nápadom, ktoré skvalitnia život v Trnavskom kraji,“ uviedol koordinátor participatívneho rozpočtu Jakub Sejna.

Päť projektov po päťtisíc eur

V okrese Piešťany kraj podporí päť projektov po päťtisíc eur. Všetky zúčastnené projekty získali dovedna 6511 hlasov.

Elektrárňa Piešťany získala príspevok na realizáciu projektu nazvaného Vzdelávacia alej. Zámer zahŕňa úpravu vstupu do záhrady, výsadbu rýchlorastúcich drevín, ako aj ukážky udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou. Záhrada bude mať klimatickú, estetickú aj vzdelávaciu funkciu. Okrem spríjemnenia prostredia záhrady budú zvolené prvky a technológie začlenené do metodík interaktívnych vzdelávacích programov pre žiakov.

Ďalší z podporených projektov má názov Objavujme Brezovské Karpaty, pričom ide o vybudovanie turisticko-náučného chodníka Pustá Ves – Klenová. Osadené budú informačné prvky, ktoré turistom a návštevníkom priblížia krásy Brezovských Karpát. Chodník bude prvým na Slovensku, ktorý sa bude venovať téme geodiverzity a jej vzťahu k reliéfu krajiny a fenoménom živej prírody a kultúry v území. Chodník bude svojou náročnosťou prístupný všetkým generáciám, jeho dĺžka bude asi 13,7 kilometra.

Občianske združenie Sofistica získalo financie na Sofistikovanie na horách. Je to projekt orientovaný na znovunapojenie človeka na prírodu. Okruhom niekoľkých tém, ktoré sú si veľmi blízke, chcú obohatiť komunitu o informácie a skúsenosti, ako plnohodnotne, zdravo, bezpečne a v neposlednom rade s ohľadom na životné prostredie tráviť čas v miestnych horách.

Občianske združenie Myška a jej Ekobanku Flexin čaká vybavenie krajčírskej dielne aj s technológiami, zabezpečenie prostriedkov na dopravu a miezd pre pracovníkov. Myšlienka vznikla na základe spoločného problému pri organizovaní verejných zbierok. Ide napríklad o neadresnú pomoc, 20 až 40 percent z darovaného tvorí textilný odpad, vzniká potreba priestoru na uskladnenie nepotrebného tovaru. Ekobanka teda triedi, opravuje a upcykluje textílie, pričom nimi adresne pomáha núdznym. Od 1. júla 2022 stihli spracovať viac ako sto kilogramov textilu a prepojili sa s viac ako 20 občianskymi združeniami v rámci republiky.

Múzeum Za krakovskú bránu chce zriadením edukačnej miestnosti viac zviditeľniť históriu a unikátnu čipku, ktorá je ojedinelá v celosvetovom kontexte. Čipka je stále živá a predstavuje integračný kultúrny prvok, ktorý odkazuje k historickým a etnografickým tradíciám nielen nášho mikroregiónu, ale v širšom kontexte aj celého Slovenska. Realizáciou projektu múzeum získa možnosti na regionálnu výchovu pre školy, semináre a workshopy pre širokú verejnosť.

Všetky projekty musia byť zrealizované do konca tohto roka.

zdroj: tvorimekraj.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila