Zdravotní klauni uskutočnili vlani viac ako dva a pol tisíc klauniád

  • Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo
  • 21. januára 2023, 16:08

V roku 2022 uskutočnili profesionálni zdravotní klauni a klaunky z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors spolu 2 514 klauniád, čo je od vypuknutia koronakrízy zatiaľ najvyšší počet. Klauniáda je spravidla klaunská návšteva, ktorú pripravuje od izby k izbe dvojica zdravotných klaunov na jednom alebo viacerých oddeleniach nemocnice alebo v seniorskom zariadení.

Foto: am

Z celkového počtu klauniád bolo len 23 online formou, ostatné boli osobné návštevy pacientov a klientov DSS, či špeciálne programy. Informuje o tom hovorkyňa združenia Martina Dobšinská Novomestská, podľa ktorej zdravotní klauni nechýbali po vypuknutí vojny ani na slovensko-ukrajinských hraniciach a v súčasnosti navštevujú čakárne ambulancií pre ukrajinské rodiny.

„Aj v uplynulom roku sa ukázalo, že láskavý humor, ktorý prinášajú naše profesionálne zdravotné klaunky a klauni, môže pomôcť aj v tých najťažších chvíľach. V roku 2022 bolo takých chvíľ viac než dosť,“ skonštatoval výkonný riaditeľ Červeného nosa Milan Šagát, podľa ktorého náročné a vyčerpávajúce pandemické obdobie vystriedala vojna a spoločnosť sa rozdelila ešte výraznejšie, takže o to viac cítili dôležitosť ich misie, a to prinášať radosť, smiech i úľavu tým, ktorí to práve potrebujú. Či ide o choré deti v nemocniciach a dlhodobej domácej starostlivosti, seniorov v seniorských zariadeniach, zdravotnícky personál, ale aj ľudí, ktorých vyhnala z ich domovov vojna.

Počas celého roka sa viac ako 60-člennému tímu zdravotných klaunov podarilo uskutočniť 1 908 pravidelných zdravotných klauniádPod tento hlavný program združenia patria návštevy na detských oddeleniach nemocníc (aktuálne navštevujú klauni z Červeného nosa vyše 50 nemocníc, čo predstavuje takmer všetky nemocnice, kde sa nachádza detské oddelenie) aj v čakárňach ambulancií odborných lekárov. Zdravotní klauni odprevádzali v programe N.O.S.- Na Operačnú Sálu deti vo všetkých troch detských nemocniciach, spolu to bolo 222 dopoludní

Povzbudiť potrebovali aj deti vo vakcinačných centrách, kde klauni v prvých mesiacoch roka 2023 klaunovali 30-krát. S týždňovým programom Cirkus Paciento zavítali za dlhodobo hospitalizovanými deťmi na šiestich detských nemocničných oddeleniach a cirkusové šapitó postavili v troch detských liečebniach. Spolu to predstavuje až 48 cirkusových dní, ktoré mali deti naplnené zážitkami a trénovaním nových zručností v spolupráci so zdravotnými klaunmi. V minulom roku zdravotní klauni obuli prezuvky 35-krát pri návštevách domácností s dlhodobo chorými deťmi v intenzívnej domácej starostlivosti. Stalo sa tak v programe Prezuvky máme. V roku 2022 sa po pandemickej prestávke podarilo 37-krát doviesť do špeciálnych škôl Fidlikáru, interaktívny hudobný program určený deťom s mentálnym alebo kombinovaným znevýhodnením.

Profesionálni zdravotní klauni, ktorí sú vyškolení na prácu so seniormi, pripravili minulý rok spolu 183 návštev v 31 seniorských zariadeniach. V programe Smiech nepozná vek okrem 11 online klauniád boli všetky návštevy osobné. Po troch rokoch navštívili aj dospelých onkologických pacientov v šiestich nemocniciach v rôznych regiónoch Slovenska. Pre zdravotnícky personál je určený seminár Humor v zdravotníctve, na ktorom lektori, skúsení zdravotní klauni, predstavujú možnosti ako používať humor v komunikácii s pacientmi. V minulom roku sa opäť mohli vrátiť k organizovaniu týchto seminárov, ktorých sa podarilo urobiť päť.

Zdravotní klauni sa vydali hneď v prvé dni od vypuknutia vojny na slovensko-ukrajinské hranice, aby aspoň na chvíľu pomohli ľuďom, ktorým sa životy z večera do rána zmenili na boj o holý život. Neskôr ich navštevovali aj v utečeneckých táboroch. Od októbra začali spríjemňovať čakanie deťom i dospelým v čakárňach ambulancií určených pre ukrajinské rodiny. Tím zdravotných klaunov sa v roku 2022 podarilo rozšíriť o ďalších štyroch členov, ktorí prešli náročným výberovým procesom. Koncom roka sa začalo ďalšie výberové konanie zdravotných klaunov, ktoré bude uzavreté v blízkej budúcnosti.

V tomto roku sa chcú v počte klauniád znova vrátiť na úroveň spred pandémie. Občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors chce naďalej zvyšovať kvalitu a podporovať vzdelávanie zdravotných klaunov. Očakáva, že do konca roku 2023 bude mať združenie už 40 medzinárodne certifikovaných zdravotných klaunov. Do roku 2023 vstupuje Červený nos s vynoveným logom, ktorého súčasťou je aj claim Kde je smiech, tam je nádej. „Presne to vystihuje našu misiu,“ uviedol umelecký riaditeľ Pavel Mihaľák, ktorý ešte dodal: „Veríme v silu humoru, ktorý pomáha a prináša nádej tým, ktorí to potrebujú, ale taktiež dokáže spájať ľudí. Uvedomujeme si, ako veľmi sa celá naša spoločnosť potrebuje spájať a prekonať roztrieštenosť, konflikty a zlo medzi ľuďmi.“

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila