Z mesta bicyklov mesto vandalov?

Piešťany sa už dlhé roky pýšia titulom „mesto bicyklov“. Pre zvýšenie komfortu nadšencov dvoch kolies pribudli v Piešťanoch aj tri miesta s cyklopumpou – na Námestí slobody, pred železničnou stanicou a na Vážskej ulici. Po skúsenosti, ktorú som zažil minulý týždeň, mám však pocit, že z mesta bicyklov sa stáva mesto vandalov.

Cykloservisný stojan pri Kruhovke s odrezanou hadicou. (Autor: Supa)

Bola nedeľa, potreboval som ísť do centra – ako správny Piešťanec, samozrejme, na bicykli. Duše som mal však príliš mäkké, preto som si ich išiel nafúkať vlastnou pumpou. Bohužiaľ, po prvom fúknutí prestala fungovať. Cykloobchody zatvorené, a tak som dostal nápad, že využijem verejnú cyklopumpu na pešej zóne.

Pumpa pri železničnej stanici je nefunkčná, vnútri hrdzavá, hadica s koncovkou chýba.

Už z diaľky na mňa svietila pekná nerezová pumpa, ktorá tam pribudla v decembri 2016 z peňazí z participatívneho rozpočtu mesta, so sloganom „pre cyklistovu dušu“. Chytím koncovku – poškodená, zatlačím pumpu – žiadny vzduch. Moja cyklistická duša ostala prázdna.

Z centra to nie je ďaleko ku Kruhovke, kde sa nachádza cykloservisný stojan s pumpou, ktorý pri cyklotrasu umiestnili v marci tohto roka. Peniaze poskytol Trnavský samosprávny kraj. Univerzálnu koncovku na hadici však už ktosi stihol odrezať, a tak z fúkania poloprázdnych duší nebolo opäť nič. Navyše zo stojana zmizol aj držiak na bicykle.

Cyklopumpa na pešej zóne je nefunkčná s poškodenou koncovkou.

V tomto momente som sa rozhodol, že napíšem pár riadkov o tom, ako si niektoré indivíduá vážia veci, ktoré majú slúžiť všetkým. Aby som však podal kompletnú informáciu o stave verejných cyklopúmp v Piešťanoch, šliapol som do pedálov a išiel k poslednej, ktorá sa nachádza pred železničnou stanicou. Do tretice už musím mať šťastie! Nemal som. Pumpa nefunkčná, vnútri hrdzavá, hadica s koncovkou chýbala. Mimochodom, túto cyklopumpu so stojanmi na bicykle získali Piešťany v rámci kampane Do práce na bicykli v októbri 2020.

Čo dodať na záver? Na nafúkanie kolies môžete v meste bicyklov využiť okrem vlastnej pumpy len vzduch z kompresorov na viacerých čerpacích staniciach a dúfať, že vandalov, ktorí si nič nevážia, nenapadne poodrezávať a zničiť koncovky aj tam.

Ľubomír Škorňák

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava