Prečo to u našich susedov ide?

Nie je žiadnym tajomstvom, že šport na Slovensku je dlhodobo poddimenzovaný, čo sa týka podpory zo strany štátu i samospráv. Takisto nie sú ideálne vytvorené podmienky pre podnikateľské subjekty pre jeho podporu formou sponzoringu. Faktom je, že nevidím ani náznak, že by sa v dohľadnej dobe malo niečo zlepšiť. Dokonca pre rok 2023 má byť dotácia športovým zväzom z ministerstva školstva ešte nižšia ako vlani. To považujem za fatálne.

Tomáš Horký (Autor: red)

Žiaľ, nevidím ani v našom politickom spektre nikoho, kto by sa o šport dôrazne zasadil a loboval za zlepšenie, hoci sú medzi poslancami bývalí úspešní športovci. Nechápem, že sa za 30 rokov na Slovensku nenašiel niekto, kto by pochopil, že športová obec je veľká masa ľudí, ktorá môže tvoriť nemalú voličskú základňu…

Mám čerstvú skúsenosť s tým, ako vyzerá podpora športu v praxi u našich južných susedov. V prvom rade chcem dôrazne povedať, že nie som žiadnym obdivovateľom Viktora Orbána a jeho autokratického štýlu vládnutia. Jedno sa mu však musí nechať – dokázal uspokojiť športovú obec v Maďarsku tým, aké podmienky sú pre fungovanie dlhodobo vytvárané. Či už budovanie infraštruktúry, systematická finančná podpora mládeže a takisto vytvorené podmienky pre fungovanie profesionálneho športu sú na míle vzdialené od toho, čo máme u nás.

Názorný príklad je práve moja čerstvá skúsenosť zo zápasu Piešťanských Čajok v Európskom pohári FIBA v maďarskom Pécsi. Súper piešťanských basketbalistiek funguje v špičkovej basketbalovej akadémii, ktorá vznikla v roku 2018, a momentálne v nej pôsobí takmer 400 mládežníkov a o jej chod sa stará 160 ľudí z personálu.

Tri basketbalové ihriská, špičkové regeneračno-rehabilitačné centrum, ubytovanie so stravovaním päťkrát denne pre členov akadémie, najmodernejšie zariadenia a pomôcky pre zber dát z tréningov a zápasov a mnoho ďalších vecí, čo si len dokážete i nedokážete predstaviť. To všetko kompletne vybudované zo štátnej pokladne, z ktorej taktiež na fungovanie akadémie každoročne putuje čiastka presahujúca milión eur.

To však neexistuje iba v Pécsi a v basketbale. Podobné zariadenia fungujú v hádzanej, plávaní, vodnom póle a o futbale ani nehovorím, ktorý je v tomto smere v Maďarsku úplne „ustrelený“. A žiaľ, nie je to len u našich južných susedov, z krajín V4 sú na podobnej úrovni v Poľsku a už aj v Česku. Len my akosi zaostávame.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav