Úspešná jeseň Vrbovčanov

  • Šport / Futbal
  • 18. januára 2023, 00:01

Futbalisti MFK Vrbové majú za sebou úspešnú jesennú časť, po ktorej obsadili v piatej lige Severozápad druhé miesto. Na lídra z Prievidze strácajú iba štyri body a dokonca mu ako jediný tím súťaže uštedrili prehru, na domácom trávniku ho zdolali 4:2.

ilustračný obrázok (Autor: FB PFK Piešťany)

Riešili viacero pohybov hráčov

Podľa trénera Petra Majerníka mali v klube pred začiatkom sezóny zložité obdobie: „Myjava, s ktorou máme spoluprácu, si stiahla niektorých hráčov, pretože vytvárala rezervný tím. Ďalší odišli do iných klubov alebo ako Marko Virág pre pracovné povinnosti. Kostra tímu zostala, bolo nás však iba dvanásť alebo trinásť, a tak sme museli niektoré posty doplniť. Mužstvo sme skladali za pochodu, v priebehu prípravy a tesne pred začiatkom súťaže.“

Výsledky v jesennej časti hovoria, že toto doplnenie Vrbovému vyšlo. „Na kľúčové posty sme našli kvalitnú náhradu v podobe Martina Brezinu z Myjavy či Michala Kovárskeho z Malženíc. Prišiel k nám aj Samuel Polakovič, síce z nižšej súťaže, ale veľmi dobre zapadol,“ pokračoval Majerník. Vrbové tak pred sezónou vyskladalo novú obrannú formáciu, až na Patrika Trojáka a stabilnú oporu brány v podobe Mateja Szekélyho. Tieto zmeny sa v priebehu súťaže prejavili a tabuľka po jeseni ukazuje, že iba s jedenástimi inkasovanými gólmi má mužstvo najlepšiu defenzívu súťaže.

„Začiatok sezóny nebol úplne ideálny, prehrali sme s Prečínom, remizovali sme s Kvašovom a tesným rozdielom nás zdolali aj Trenčianske Stankovce. Postupne však začali byť naše výkony konzistentnejšie a zvyšok súťaže bol podľa našich predstáv, až na domáci výbuch s Piešťanmi,“ zhodnotil tréner.

Zaváhali v derby s Piešťanmi

Práve najväčšie derby súťaže Vrbovému absolútne nevyšlo, Piešťanom podľahli rozdielom triedy 1:4, navyše na domácom ihrisku. „Po stretnutí vládlo v kabíne veľké sklamanie, ale jednoducho prišiel aj takýto zápas. Vždy v súťaži občas príde k výkyvu formy a nám sa to potvrdilo práve s Piešťanmi. Hneď v úvode sa nám zranil Matej Kubica a museli sme improvizovať. Robili sme veľa individuálnych chýb v obrane, čo sa nám nestávalo, súper bol veľmi efektívny a už sme nedokázali zareagovať,“ pokračoval tréner, ktorý si nad prehrou hlavu príliš nelámal.

Vrbové vstupovalo do súťaže s cieľom atakovať špicu tabuľky, čo sa mu podarilo splniť. „U nás vládne spokojnosť s dosiahnutými výsledkami, aj keď si myslím, že Prievidza má veľkú kvalitu. Okrem zápasu s nami už v súťaži viac neprehrala, čo hovorí veľa. Práve ona bude najvážnejším kandidátom na postup, no my sa jej to budeme snažiť znepríjemniť,“ vysvetlil Majerník, ktorý však prezradil, že aj vo Vrbovom poškuľujú po postupe: „Mrzelo nás, že sme spadli do nižšej ligy, aj keď to bolo zapríčinené reorganizáciou súťaží. Vrbové má futbalovú tradíciu, hrávalo vyššie súťaže a zaslúžilo by si hrať majstrovstvá regiónu, preto by sme tam mužstvo chceli posunúť, aj keď vieme, že to nebude ľahké.“

Konečne sa im vyhýbali zranenia

Hlavným cieľom Vrbového bude na jar nadviazať na výsledky z jesennej časti. „Čaká nás odlišné vyžrebovanie, až osem zápasov hráme vonku, ale určite chceme potrápiť Prievidzu aj zvyšné mužstvá z čela tabuľky. Nejdeme však robiť nič nasilu,“ dodal Majerník.

Súťaž je hlavne na špici bodovo vyrovnaná, a tak ako sa snaží Vrbové šliapať na päty Prievidzi, im zasa na krk dýcha Domaniža, ktorá má rovnaký počet bodov, či Trenčianske Stankovce s dvojbodovou stratou. „Pred začiatkom súťaže som práve tieto tímy označil za favoritov súťaže. Vedeli sme, čo od nich očakávať, poznali sme ich kvalitu a predpokladali sme, že sa budú pohybovať na vrchných priečkach. Mnohí svoje mužstvá doplnili a možno cez zimu doplnia o kvalitných hráčov a vďaka tomu je liga veľmi vyrovnaná, aspoň čo sa týka špice a stredu tabuľky. Tam môže vyhrať každý s každým. Samozrejme, sú tam aj tímy, ktoré sú kvalitatívne o niečo slabšie, ako Ladce, Brvnište či Hlohovec, ale nebudeme nikoho podceňovať,“ uviedol tréner MFK.

Vrbové malo výhodu aj v tom, že po viacerých sezónach plných trápenia sa so zdravotnými problémami sa im na jeseň vážnejšie zranenia vyhýbali. „Útočník Martin Srnec vynechal pre zranenie takmer celú jesennú časť, ale okrem neho nikto. Objavili sa menšie zranenia, ktoré spôsobili výpadok na jeden-dva zápasy. Martin Kubica trochu laboroval so zranením, ale nebolo to také ako v predošlých ročníkoch, keď nám vypadli štyria-piati hráči naraz. V tomto smere som bol maximálne spokojný,“ pokračoval Majerník, ktorý naposledy zažil sezónu bez výraznejších zranení, keď prišiel do klubu.

Zmenám v kádri sa asi nevyhnú

Mužstvo do konca novembra trénovalo dvakrát do týždňa, potom mali hráči zimnú prestávku. „S prípravou sme začali 9. januára. Dvaja hráči, Martin Brezina a Tomáš Zmeko, odišli do predprípravy s Myjavou, ostatní, dúfam, zostanú. Bol by som rád, ak by sa nám káder podarilo udržať, prípadne doplniť o dvoch-troch hráčov,“ vysvetlil Majerník.

A ktoré posty by chcel tréner vystužiť? „Vedel by som si predstaviť posilniť a zvýšiť konkurenciu na všetkých postoch, ale uvidíme, čo sa nám nakoniec podarí. V tomto je súťaž nevyspytateľná, hráči sú amatéri a musia si futbal zosúladiť s prácou a s dochádzaním. Máme užšiu spoluprácu s Myjavou, uvidíme, aký sa im podarí dať dokopy káder, kto im zostane a či niekto bude môcť prísť k nám.“ Vo Vrbovom neplánujú sústredenie, radšej investujú financie do kvalitných plôch na trénovanie.

A kto bol pre Vrbové na jeseň stabilnou oporou? „Celú jeseň, až na stretnutie s Hlohovcom, odchytal brankár Matej Székely. Celkovo to v našej obrane fungovalo veľmi dobre, takže by som mohol povedať všetkých hráčov. Určite spomeniem Michala Kovárskeho, ktorý odohral všetky zápasy, a Mateja Brezinu, ktorý bol tiež stabilnou oporou. V ofenzíve to ťahal od polovice jesene Alex Kusý, ktorý je s desiatimi presnými zásahmi najlepším strelcom tímu. Je to však kolektívny šport a nerád by som na niekoho zabudol. Veľká vďaka patrí všetkým hráčom,“ dodal Peter Majerník. 

Martina Radošovská

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav