Piešťanská nemocnica skončila v predposlednej, druhej skupine kategorizácie nemocníc, vedenie je spokojné

Kategorizácia nemocníc zverejnená v závere roka ministerstvom zdravotníctva podľa riaditeľa Nemocnice A. Wintera, Miroslava Jašša, piešťanskú nemocnicu nijako nepoškodí. Práve naopak, na základe jej zaradenia do druhej skupiny sa zväčší spádovosť nemocnice zo súčasných zhruba 60-tisíc obyvateľov takmer na dvojnásobok. Zostanú v nej zachované všetky súčasné oddelenia, navyše do konca tohto roka musia zriadiť neurológiu, aby mali splnené úplne všetky požiadavky na nemocnicu v tejto skupine.

Miroslav Jaššo je riaditeľom Nemocnice A. Wintera od marca minulého roka. (Autor: pror)

Miroslav Jaššo je riaditeľom piešťanskej nemocnice od marca minulého roka. Prevzal ju utápajúcu sa v personálnych a finančných problémoch s hrozbou, že sa pre nedostatok lekárov budú musieť zrušiť niektoré oddelenia. Napĺňanie kritérií pred avizovanou kategorizáciou pre hrozbu rušenia oddelení z dôvodu nedostatku lekárov sa mohlo stať vážnym problémom a nemocnica mohla skončiť v prvej kategórii len ako doliečovací ústav.

Rekonštruujú tiež izby, práce vykonávajú na etapy a postupne, aby bol zachovaný chod nemocnice.

To sa však novému riaditeľovi za pár mesiacov vo funkcii podarilo zvrátiť. Personál nemocnice je v súčasnosti stabilizovaný a namiesto úbytku došlo k nárastu počtu lekárov o dvadsaťšesť. Pred nimi je však ešte výzva, a to v podobe zriadenia neurologického oddelenia, aby boli do konca roka 2023 naplnené všetky kritériá pre zaradenie nemocnice do druhej skupiny od 1. januára 2024.

„S týmto zaradením sme spokojní. Postúpiť o skupinu vyššie je pre piešťanskú nemocnicu nereálne. Problém naplniť všetky kritériá tretej skupiny do konca tohto roka budú mať aj susedné veľké univerzitné nemocnice v Trenčíne a Trnave,“ vysvetlil nám Jaššo.

Rekonštrukčné práce sa uskutočňujú za plného chodu nemocnice.

Napriek tomu, že historická budova nemocnice v centre mesta je limitovaná vnútornými priestormi, jej oddelenia postupne rekonštruujú. Pomohlo im k tomu i výrazne zlepšené hospodárenie nemocnice za posledné obdobie. Do kritérií súčasného storočia tak prerobili sociálne zariadenia a rekonštruujú i izby.

„Všetky dodávateľské zmluvy s externými firmami sme zrušili a rekonštrukčné práce realizujeme vlastnými pracovníkmi. Ušetrili sme financie a môžeme si dovoliť aj nadštandardnejší materiál. Rýchlosť rekonštrukcie je limitovaná len tým, že musíme zachovať funkčnosť nemocnice a práce sa vykonávajú počas jej plnej prevádzky na etapy,“ povedal nám riaditeľ.

Sociálne zariadenia sa postupne renovujú a získavajú vzhľad hodný súčasného storočia.

Nemocnicu A. Wintera trápi najmä problém dispozičných vlastností jej historickej budovy. Nedostatok priestorov riešia tiež presúvaním ambulancií na polikliniku na konci mesta. „Všetky ambulancie, čo už majú vymenené okná, sú obsadené. Výmeny sa dočká i ďalšie poschodie, okná sú pripravené,“ doplnil Jaššo.

Podľa riaditeľa nemocnice pomôcť by im mohla i piešťanská samospráva, tá bude v tomto roku opäť otvárať mestskú legislatívu týkajúcu sa parkovania. „Dochádzanie pacientov za zdravotnou starostlivosťou premiestňovaním ambulancií do priestorov polikliniky sme vo veľkej miere presmerovali mimo centra mesta. Problém so zabezpečením parkovania máme však pre personál nemocnice. Nám by veľmi pomohlo, ak by nemocnica mala možnosť zakúpiť parkovacie miesta na platenom parkovisku na Nálepkovej ulici. Takáto možnosť v súčasnosti nie je,“ vysvetlil riaditeľ.

Na mestskom parkovisku pred poliklinikou by zasa potrebovali parkovanie návštevníkov zorganizovať, a to vodorovným i zvislým dopravným značením.

Kategorizácia nemocníc

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo v závere minulého roka základnú kostru novej nemocničnej siete. Podľa výsledkov prvej fázy kategorizácie bude jedna nemocnica piatej, tri nemocnice štvrtej, deväť nemocníc tretej úrovne, 33 nemocníc druhej úrovne a 42 nemocníc prvej úrovne.

Nemocnicou piatej úrovne sa stala Univerzitná nemocnica v Bratislave spolu s partnerskými nemocnicami.

Nemocnicami štvrtej úrovne budú Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach.

Nemocnice tretej úrovne: Univerzitná nemocnica Martin, Fakultné nemocnice Trnava, Nitra a Trenčín, Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina a Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov.

Medzi nemocnice druhej úrovne patrí 33 nemocníc a okrem piešťanskej sem z blízkeho regiónu zaradili napríklad i nemocnice v Topoľčanoch či Skalici. V nich vybavíte výmeny kĺbov, pôrody či základné chirurgické zákroky a dostupné pre pacientov majú byť do polhodiny.

Do prvej úrovne sa prepadlo 42 nemocníc a špecializovaných zariadení: Malacky, Galanta, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Šahy, Zlaté Moravce, Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Krupina, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Handlová, Ilava, Hnúšťa, Brezno, Liptovský Mikuláš, Revúca, Krompachy, Levoča, Kežmarok, Kráľovský Chlmec, Trebišov, Vranov nad Topľou, Svidník, Sobrance a Snina. Tieto nemocnice sa majú starať o dlhodobých pacientov a rehabilitácie, môžu však robiť aj jednodňové chirurgické výkony a vyšetrenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel