Basketbalistky Čajok majú za sebou najlepšie účinkovanie v EuroCupe

Historický postup a účasť v play-off, dvakrát vypredaná Diplomat aréna a veľké okamihy – tak by sa dalo v skratke zhrnúť osemzápasové dobrodružstvo Piešťanských Čajok v aktuálnej edícii EuroCupu. O účinkovaní tímu, význame hrať túto súťaž a celkovom hodnotení sme sa rozprávali s trénerom piešťanských basketbalistiek Petrom Jankovičom.

Tréner Peter Jankovič je s účinkovaním Piešťanských Čajok v druhej najprestížnejšej súťaži v Európe spokojný. (Autor: Lukáš Droppan)

Čajky sa v Európe nestratili

„Naše účinkovanie v EuroCupe hodnotím pozitívne, odohrali sme v ňom osem ťažkých zápasov. Hneď v prvom sme dokázali držať krok s Gorzówom, následne sme zdolali veľký Galatasaray. Myslím si, že ani v play-off sme neboli len do počtu. Zápasy s Pécsom boli extrémne vyrovnané, v oboch prípadoch sa dá povedať, že ich rozhodli dve strely. Som rád, že sme mohli naberať nové skúsenosti,“ odštartoval hodnotenie kouč Čajok.

S maďarským tímom dokázali hrať Piešťany vyrovnané partie, napokon vždy prehrali rovnakým šesťbodovým rozdielom – 62:68 a 57:63 – a so súťažou sa po prvom kole play-off rozlúčili. „Postup nám unikol asi pre dlhšiu pauzu, ktorú sme mali medzi zápasmi. Vypadli sme z rytmu, všetky dievčatá mali medzi sviatkami voľno. Chýbala nám súhra, zápasové tempo, pretože po poslednom predvianočnom stretnutí sme hrali hneď EuroCup. Bolo cítiť rozdiel, nebola tam taká herná pohoda. Dá sa povedať, že Pécs vyhral na základe kvalitnejšej ligy, každý týždeň hrá ťažký zápas. Počas sviatkov odohral dve stretnutia, čiže asi toto bol najmarkantnejší rozdiel,“ myslí si Peter Jankovič.

Pri dvojzápase s Pécsom sa ešte natískala otázka, aký vplyv mala v odvete absencia Gabriely Andělovej, ktorá pred odchodom ochorela, respektíve nie taká výrazná produktivita zahraničných hráčok. Svoj pohľad na to poskytol tréner: „Ťažko povedať, či o výsledku rozhodla absencia Gabriely Andělovej v druhom stretnutí. Možno by sa vyvíjalo inak, to už teraz nezistíme. Som veľmi rád, že dievčatá, ktoré museli zaskočiť z lavičky, ukázali potenciál a kvalitu, čiže sme ju dokázali nahradiť a stále sme boli v hre. Priznal to aj Pécs, že i napriek tomu, že nám chýbala dôležitá hráčka, boli sme dôstojným súperom a museli do konca bojovať. Ťažko povedať, či sú to slabšie strelecké dni. Keď nás zo začiatku nebral nik vážne, obrana bola na inej úrovni. Jamesová bola zo začiatku sezóny najlepšou strelkyňou EuroCupu, takže si na ňu začali dávať pozor a stále to bolo ťažšie. Keď sme ukázali potenciál a kvalitu, aj súperi nás začali brať vážnejšie. Skôr by som to pripísal tomuto. Sú to citeľné straty, ale sme profesionálny tím a musíme sa s tým vyrovnať. Každá hráčka má moju dôveru a keď nastúpi, chcem, aby hrala na 110 percent svojich možností.“

Epické víťazstvo i historický postup

Vráťme sa ešte k skupinovej fáze, ktorá mala pre Piešťany historické parametre. Vytvorili si v nej nové výsledkové maximum, keď v C-skupine uhrali zhodne po tri víťazstvá a tri prehry a premiérovo si zabezpečili postup do ďalšej fázy súťaže. „Keď postúpila Banská Bystrica do našej skupiny, asi sa čakalo, že nad ňou vyhráme. Výsledky nehovoria o tom, ale boli to ťažké stretnutia, v ktorých treba hrať naplno. V EuroCupe je to o to dôležitejšie, keďže ide aj o skóre. Za tie ‚povinné‘ víťazstvá som rád, že sme ich zvládli. Doma s Gorzówom to bol veľmi dobrý prvý zápas, ktorý sme prehrali o dva body, a nechýbalo veľa, aby sme ich zdolali a mali ďalší veľký výsledok. Doteraz prehral v sezóne len dva zápasy, oba v EuroCupe. Veľké víťazstvo pre klub a slovenský basketbal nad Galatasarayom nám celkovo prinieslo bilanciu 3-3, plusové skóre a postup. Som nadmieru spokojný,“ vyjadril sa Jankovič.

Najpamätnejší moment prišiel v domácom stretnutí s tureckým veľkoklubom Galatasaray Istanbul. Víťazstvo nad ním doslova letelo do slovenského športového éteru a povestný poprask urobilo aj za našimi hranicami. Na 9. november 2022 sa v Piešťanoch ešte bude dlho spomínať: „Už som mal s Galatasarayom skúsenosť, dokonca sme ho s Košicami vyradili vo štvrťfinále EuroCupu, ale víťazstvo nad týmto klubom bol pre každého obrovský úspech, hlavne pre mladšie hráčky, ktoré prvýkrát takýto tím videli. Jednak je to veľký zážitok, obrovská skúsenosť a všetci sme z toho boli veľmi nadšení. Atmosféra v hale, to sú veci, na ktoré sa nezabúda a navždy zostanú s týmto zápasom späté. Obrovská česť, že sme bojovali a zdolali takéhoto veľkého súpera.“

Ďalší dôležitý okamih prišiel 14. decembra, keď sa Čajky po prehre v Istanbule dozvedeli, že aj napriek neúspechu postupujú medzi 32 najlepších tímov súťaže. „Radosť bola veľká. Už po štvrtom-piatom zápase sme sa pozerali na postupové alternatívy. Tým, že sme mali nahrané skóre a v ďalších skupinách sa to vyvíjalo podľa našich predstáv, vedeli sme, že prehra v Istanbule nám nemusí ublížiť. Samozrejme, nie obrovským rozdielom. Keď prišla od FIBA oficiálna správa, že sme postúpili ako jeden z najlepších celkov z tretieho miesta, nálada bola veľmi fajn. Historicky prvý postup do play-off EuroCupu si treba vážiť a pamätať si ho. Nie sú to veci, ktoré sa dejú každý deň hlavne pre takýto malý klub, ako sme my. Treba byť pokorní a vnímať tieto veci s rešpektom,“ vrátil sa Jankovič k tomuto okamihu.

Dvakrát vypredaná Diplomat aréna

Eurocupové snaženie ocenili aj fanúšikovia, v prípade Galatasarayu a Pécsu sa dvakrát dokonca podarilo vypredať Diplomat arénu. Fanúšikovia kvalitného ženského basketbalu si ale našli cestu do haly aj na ostatných súperov. „Pred sezónou sme vedeli, že EuroCup je pre nás alfa a omega a pre divákov to bude tiež veľmi atraktívne, keď sme dostali Gorzów a Galatasaray. Teší ma, že sme dokázali naplniť Diplomat arénu. Proti Galatasarayu ľudia pomaly viseli zo stropu, sedeli na schodoch a boli všade. Patrí im obrovská vďaka za to, ako nás povzbudzovali. Dokonca za nami vycestovali do Gorzówa, to sú veci, ktoré sú v dnešnom svete veľmi vzácne. Nielen za mňa, ale môžem povedať aj za celý tím, že si vážime fanúšikov, ktorí nás povzbudzujú, i keď sa nám nedarí. Pevne verím, že si nájdu cestu do hľadiska aj na ligu. Šport sa robí pre ľudí a som rád, že my ako účinkujúci im dávame zážitok z vystúpenia a majú pozitívny prístup. Stále môžeme aj po EuroCupe niečo ukázať, ideme sa teraz biť o trofeje. Začína sa pre nás najdôležitejšia časť sezóny,“ pochválil podporu z publika šéf piešťanskej lavičky.

Vekový priemer Čajok je 24 rokov, pre mnohé z nich to bola prvá skúsenosť s veľkou európskou súťažou. Čo prinieslo týchto osem zápasov družstvu? „Sú to skúsenosti zo zápasov, ktoré sa nehrajú každý týždeň. Hlavne mladšie hráčky, ktoré tu začínajú, zažili prvýkrát takúto atmosféru a vedeli, že si zahrajú v šiestich zápasoch, na ktoré nezabudnú. Myslím si, že každý zápas sme si užívali. Som rád, že sme mohli maximálne koncentrovaní plniť pokyny, na ktorých sme sa dohodli. V žiadnom zápase sme neboli fackovacím panákom, čo je fajn. Prehrať na palubovke Galatasarayu o 24 bodov nie je také strašné, bojovali sme do konca. Veľa skúseností aj pre členov realizačného tímu. Mladé hráčky videli, ako to funguje v slovenskom tíme a ako v Európe. Videli sme, kde sme my a Európa. Môžeme sa stále tešiť z toho, že môžeme v týchto našich podmienkach vykonávať maximum. Nemusím zachádzať ani ďaleko, v Pécsi je akadémia, ktorá sa nedá ani opísať, to nedoženieme, ani keby sme išli naproti. Buďme radi za to, čo máme, treba si to vážiť a pracovať najlepšie, ako sa dá,“ odpovedal tréner tímu.

Hrať EuroCup má pre klub význam

V porovnaní s ostatnými tímami, napríklad v piešťanskej skupine, bolo cítiť, že klubu z kúpeľného mesta chýba dlhodobo väčšia porcia náročných zápasov. Nie je na mieste tak účinkovanie ešte v nejakej nadnárodnej súťaži, ako bola v minulosti Stredoeurópska alebo Východoeurópska liga? „Je pravda, že kvalita našej ligy nie je až na takej vysokej úrovni, ale nechcem nikoho dehonestovať, pretože zápasy majú, samozrejme, význam. V podobe Ružomberka, Banskej Bystrice a Šamorína máme nebezpečných súperov. Nedá sa to porovnávať s ligami, v ktorých sa točia oveľa väčšie peniaze, preto som rád, že slovenská liga vôbec funguje. Veľa dievčat sa stále môže venovať športu, ktorý majú rady. Ak narazíme na spodnú štvorku, vieme ušetriť sily a dať šancu dievčatám z lavičky, čiže v EuroCupe sme vedeli viac využiť nosnejšie hráčky. Na ťažšiu ligu a pohár treba mať, samozrejme, väčšiu rotáciu, to ide do peňazí a do navyšovania rozpočtu. Stále hovorím, prikrývajme sa takou perinou, na ktorú máme. Nemyslím si, že v týchto podmienkach by bolo vhodné hrať ešte ďalšiu súťaž,“ myslí si Jankovič.

Na záver rozhovoru prišla na pretras téma, či je pre klub a slovenský ženský basketbal prospešné prihlasovanie sa do EuroCupu. Ako už prezradil športový manažér Tomáš Horký v rozhovore, zo súťaže nemajú žiaden profit v podobe finančných bonusov. „Klub to stojí peniaze navyše, ale myslím si, že to má význam. Ak sa chceme posúvať a hlavne zviditeľňovať Piešťanské Čajky v Európe, treba sa konfrontovať a hrať pohár najlepšie organizovaný FIBA. Je to prospešné pre klubový basketbal, tiež pre slovenský basketbal, ale hlavne pre tento klub. Je to veľká česť a v tejto sezóne Čajky ukázali potenciál, že niektoré tímy už budú vedieť, kde sa nachádzajú Piešťany a Slovensko. Z tohto pohľadu je to veľmi potrebné. Ako minulý rok dokázal Ružomberok uhrať výborné výsledky a postúpiť zo skupiny, tak sme to teraz dokázali my. Je to na dobrej ceste a stále dokážeme byť konkurencieschopní kvalitnejším tímom s oveľa vyššími rozpočtami. Vďaka nášmu prezidentovi Miroslavovi Nerádovi sme si mohli zahrať EuroCup,“ dodal na záver tréner Čajok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava