Ako si vybrať správneho profesionála na stavbu vášho domu?

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 17. januára 2023, 14:02

Stavba domu sa nezačína nákupom materiálu alebo vytvorením základov, ale výberom projektu a spoločnosti, ktorá postaví dom vašich snov. Ako si vybrať spoľahlivú stavebnú firmu na stavbu vidieckeho domu a na čo je dôležité dbať – povieme si v tomto článku.

Základom je poctivé hľadanie

Prvá vec, na ktorú si treba dať pozor pri výbere firmy na stavbu domu, je reputácia a skúsenosti. Aby ste sa vyhli rizikám, nevyberajte si spoločnosti, ktoré pôsobia menej ako rok.

Po rozhodnutí sa oplatí informovať o kvalifikácii zamestnancov potenciálnej spoločnosti, od architektov až po robotníkov. Zistite, či spoločnosť dodržiava predpisy, pravidlá a normy v oblasti stavebníctva.

Vzhľadom na to, že náklady na poskytovanie stavebných služieb nie sú zanedbateľné, máte plné právo požadovať komplexné informácie o firme. Spoločnosti, ktoré sa rešpektujú, poskytujú záruku na stavbu.

Od výberu stavebnej firmy na stavbu domu závisí veľa – kvalita vykonaných prác, konečný výsledok, spoľahlivosť stavby, komfort bývania. Preto sú chyby pri výbere staviteľa neprípustné. Neúspešný výber spoločnosti je spojený so stratou peňazí, času a nervov. Koniec koncov, keď je dom postavený, je veľmi ťažké a často nemožné opraviť konečný výsledok.

Zákazníci často venujú pozornosť najprv cene za meter štvorcový – chcú nájsť najlepšiu ponuku na trhu. Treba si však uvedomiť, že lacné neznamená kvalitné. Ak sú ceny príliš lákavé alebo najnižšie, malo by to byť dôvodom na obavy. Stavebné materiály musia byť kvalitné, a tu nemôžete šetriť, rovnako ako na službách profesionálnych staviteľov. Pri montáži domu kvalifikovaní pracovníci dodržiavajú technológiu, poznajú špecifiká práce s materiálmi a správne vykonávajú montáž.

Majte pripravené vaše vízie a plány

Je veľmi dôležité, aby sa vy, ako klient, dôkladne pripravili. Poskytnite stavebníkovi komplexné informácie o tom, na akom pozemku (veľkosti) má byť dom postavený, v akom regióne, aké sú vlastnosti oblasti, podnebie a podobne.

Je dôležité jasne si uvedomiť, čo by ste chceli vidieť v dizajne svojho domu a čo nie. Hneď uveďte, koľko ľudí bude v dome bývať a či potrebujete garáž, prízemie, suterén, bazén, saunu, izbu s prístupom na balkón alebo šatníkovú skriňu. Stavitelia to potrebujú vedieť vopred, aby mohli zvoliť, aká betónová forma bude najvhodnejšia.

Je vhodné uviesť, koľko spální, kúpeľní, izieb pre hostí, v akom štýle má byť domček postavený a podobne. Čím viac podrobností firme poskytnete, tým ľahšie sa vyberie najvhodnejší projekt.

Projekt a odhad

Čo je dôležité zvážiť, keď začínate spolupracovať so stavebnou firmou, ktorú ste si už vybrali? Najdôležitejšia vec – spoľahlivý staviteľ prispôsobí projekt vašim želaniam a špecifikám oblasti, v ktorej sa má dom stavať. Ak ste si vybrali štandardný projekt, dodávateľ sa nebude ponáhľať s nákupom materiálu a začatím prác.

Ďalšou dôležitou črtou na začiatku spolupráce je odhad. Zákazník by mal mať jasnú predstavu o tom, koľko bude výstavba domu stáť. Spoľahlivá spoločnosť sa nebude správať pochybne, pokiaľ ide o údaje. Je dôležité, aby ste v dokumente jasne a stručne uviedli, koľko a kde budete musieť vynaložiť a prečo.

Osvedčení stavbári nemenia sumy, nenútia svojich klientov platiť viac, ako je uvedené v odhade. To je povolené, ak klient sám vykonal zmeny v projekte, ktoré viedli k dodatočným nákladom.

Inzercia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav