Satinského a Lasicu vystavujú v informačnom centre

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 16. januára 2023, 00:01

Výstavu venovanú tvorbe vedúcich osobností divadla, Milana Lasicu a Júliusa Satinského, uvidíte v Piešťanskom informačnom centre na Pribinovej ulici. Prístupná je v utorok až piatok od 9.00 do 17.00 h.

(Autor: (PIC))

Výstava prináša náhľad do tvorby Milana Lasicu a Júliusa Satinského pri príležitosti 40. výročia otvorenia Štúdia S. Mapuje cestu od prvého stretnutia dvojice, cez spoločné tvorivé začiatky, účinkovania nielen v Štúdiu L + S, ale aj v Divadle na korze, na Novej scéne a ďalších. Výstava je jedinečná aj vďaka niektorým dodnes nezverejneným fotografiám z inscenácií, v ktorých Lasica a Satinský účinkovali, ale aj z rôznych podujatí a stretnutí dvojice s osobnosťami českej i slovenskej divadelnej kultúry.

Štúdio S bolo otvorené v roku 1982 a vzniklo prestavbou priestoru bývalého Tatra revue. Divadlo bolo stabilnou scénou umeleckej agentúry Slovkoncert, ktorá okrem hudobnej produkcie zastrešovala aj divadelnú činnosť. Uvádzali sa tu divadelné inscenácie komorného typu, hosťovali tu rôzne české i slovenské divadlá, ktoré ladili s profilom Štúdia S. Taktiež sa tu konávali rôzne koncerty, niekedy aj časti programov Bratislavskej lýry či Bratislavských hudobných slávností.

Štúdio S sa v roku 1999 premenovalo na Štúdio L + S a stalo sa súkromným s dvomi vedúcimi osobnosťami – Milanom Lasicom a Júliusom Satinským. Okrem iného vyniká koncepciou priestoru – vo vzťahu javisko s hľadiskom je možné ho vyskladať šiestimi až ôsmimi spôsobmi. Divadlo funguje ako agentážne – nemá stály súbor a okrem divadelných predstavení sa tu naďalej organizujú aj koncerty.

Dodnes tu pôsobí napríklad Martin Huba, Marta Sládečková, Kamila Magálová, Zdena Studenková, Zuzana Fialová, Ady Hajdu a mnohí ďalší herci.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek