Tip na výlet: Výstava kostýmov z rozprávok ako Popoluška či Arabela

Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci s pražským Barrandov Studio pripravilo na Trenčianskom hrade unikátnu výstavu originálnych filmových kostýmov z obľúbených československých rozprávok. Výstava je zostavená z kostýmov, nábytku a rekvizít, ktoré boli pri natáčaní rozprávok použité, naviac je doplnená o zbierkové predmety z depozitárov Trenčianskeho múzea, vrátane predmetov, ktoré neboli nikdy vystavené.

Kostým z rozprávky Princ a Večernica z roku 1978, v ktorom sa predstavila Libuše Šafránková. (Autor: FB Trenčiansky hrad)

Návštevníci majú možnosť vidieť kostýmy, ktoré mali na sebe ikonickí herci Libuše Šafránková, Jan Werich, Helena Vondráčková, Jiří Lábus či Helena Růžičková. Originálne kostýmy Princeznej so zlatou hvězdou a Kazisvěta, cisára Rudolfa II. a jeho Sirael, Arabely a Rumburaka, Večernice či Saxany môžu návštevníci obdivovať na vlastné oči v priestoroch kasárne na Trenčianskom hrade, kde je výstava inštalovaná.

Celkovo je vystavených 36 kostýmov z rozprávok Arabela, Tři oříšky pro Popelku, Princezna se zlatou hvězdou, Císařův pekař-Pekařův císař, Šíleně smutná princezna, O Princezně Jasněnce a létajícím ševci, Dívka na koštěti, S čerty nejsou žerty, Z pekla štěstí a Princ a Večernice. Tridsiaty siedmy kostým tvoria krídla zostrojené podľa nákresu Leonarda Da Vinciho, ktoré boli použité v rozprávke O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Kostým princeznej Arabely z rovnomenného rozprávkového seriálu natočeného v roku 1980, v ktorom sa predstavila Jana Naďová.

Najstaršie kostýmy majú viac ako 70 rokov (z filmu Císařův pekař-Pekařův císař), najdrahšie kostýmy z pohľadu obstarávacej ceny sú z titulu Z pekla štěstí (1999) od režiséra Zdeňka Trošky. Kultúrna hodnota niektorých kostýmov je rádovo v tisíckach eur, najdrahšie kostýmy z pohľadu ich historickej a kultúrnej hodnoty sú z titulov Šíleně smutná princezna (kostým Heleny Vondráčkovej ako princeznej Heleny) a Císařův pekař-Pekařův císař (kostým Jana Wericha ako Rudolfa II.).

Rozprávka Tri oriešky pre Popolušku bola natočená v roku 1973 v hlavnej úlohe s Libušou Šafránkovou.

Výstavu dopĺňajú filmové šperky, filmový nábytok, rekvizity z barrandovských štúdií a múzejného depozitára a originálna hudba. Návštevníci majú možnosť pripomenúť si jednotlivé postavy a hercov z obrazového materiálu, ktorý zobrazuje konkrétne kostýmy zachytené v scéne filmu, vrátane sprievodného slova k jednotlivým titulom. 

Výstava potrvá do 29. januára a je v cene vstupenky na Malý aj Veľký prehliadkový okruh hradu. Vstupenku si môžete zakúpiť v pokladni hradu každý deň od 9:00 do 15:45, priestory výstavy sú otvorené do 16:30.

Cenník vstupného: 7 € dospelí, 6 € seniori, 4,50 € študenti, 1,50 € deti 3-6 rokov, 2 € ŤZP/ŤZP-S, deti do 3 rokov vstup zdarma.

zdroj: muzeumtn.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav