Kaštieľ patrí obci, Sokolovčania začali s čistením parku

Len pred pár dňami, 28. decembra, sa Obec Sokolovce stala definitívne vlastníkom schátraného kaštieľa, ktorý naposledy slúžil psychiatrickým pacientom. Kúpou barokovo-klasicistickej pamiatkovo chránenej stavby z 18. storočia s priľahlým parkom Sokolovce získali nádherný priestor. Obec zaň zaplatila dvestotisíc eur. Okamžite začala s čistiacimi prácami, pričom v sobotu 7. januára prizvala na pomoc aj dobrovoľníkov z radov obyvateľov.

(Autor: Ján Hrisenko/Obec Sokolovce )

Ponuré miesto s nádherným, ale už dávno neudržiavaným parkom s platanmi a červenými bukmi, ktoré akoby dýchalo vzdychmi psychiatrických pacientov, dostalo šancu na veľké obrodenie. Starosta Marián Dóczy na margo prevodu vlastníctva kaštieľa do majetku obce uviedol: „Dňa 28. decembra 2022 sme uhradili poslednú splátku za kaštieľ aj s priľahlým parkom s výmerou 3,5 hektára. V ten deň sme spolu s mojím zástupcom Ľubošom Guzoňom oficiálne protokolárne prevzali uvedené nehnuteľnosti. Kaštieľ i s parkom sme kúpili za 200-tisíc eur. Na túto sumu sme si zobrali úver v Prima banke.“

Ku kúpe kaštieľa starosta dodal: „Nikdy sme netúžili vlastniť kaštieľ, ale situácia sa tak vyvinula. Hneď po Novom roku, 3. januára, sme sa pustili do čistenia parku. Bol v žalostnom stave, doslova džungľa, prales. Od minulého týždňa sa v areáli pohybujú mechanizmy, ktoré čistia priestor od náletových drevín. K dispozícii je okrem iných aj veľká drvička záhradného odpadu. Odkrývame pôvodné chodníky, ktoré sú miestami zarastené až do výšky niekoľkých desiatok centimetrov. Park spolu s malou skupinkou pracovníkov na čele s poslancom Jánom Hrisenkom presvetľujeme, snažíme sa odstrániť čo najviac náletových drevín. Na sobotu 7. januára sme zorganizovali veľkú dobrovoľnú brigádu. Silný traktor s drvičom – mulčovačom nám poskytol Jozef Slovák. Tento mechanizmus si poradí s náletovými drevinami. Ďalšie mechanizmy máme od Ivana Hulmana. V súčinnosti s Krajským pamiatkovým úradom Trnava skontrolujeme zdravotný stav všetkých drevín, medzi ktorými sú aj vzácne platany.“

Marián Dóczy uviedol, že cíti, že občanom nie je ľahostajný stav k našim národným kultúrnym pamiatkam: „To, do čoho sme sa s takou vervou pustili, robíme preto, že nám záleží na tom, kde žijeme, robíme to pre seba, pre naše deti, k úcte ku kultúrnemu dedičstvu našich predkov, aby sme boli hrdí na to, že sme Sokolovčania. My domáci, ktorí sme zažili a poznali park, vieme, že v tom pralese je skrytá krása, len ju treba odhaliť. V tejto prvej fáze chceme odstrániť náletové dreviny, odhaliť a vyčistiť jestvujúce chodníky, poopravovať lavičky, vyčistiť rybník, opraviť oplotenie a zamedziť vstup do budovy samotného kaštieľa, lebo tam sa pohybovať je nebezpečné.“

V roku 2009 Fakultná nemocnica Trnava predala kaštieľ spoločnosti DIY Slovakia. Dovtedy v ňom bolo umiestnených sedemdesiat pacientov a približne toľko tam pracovalo zamestnancov. Firma DIY Slovakia mala určitý podnikateľský zámer, ktorý jej však stroskotal. Od tohto okamihu kaštieľ začal chátrať. Do stavby sa zahryzla príroda, zlodeji pokradli, čo sa dalo, zmizla aj medená strešná krytina.

„Naše obecné zastupiteľstvo schválilo odkúpenie kaštieľa aj s parkom od firmy DIY Slovakia za čiastku 200-tisíc eur. Ako som už uviedol, finančné prostriedky nám poskytla Prima banka,“ doplnil Dóczy.

Obec chce do jedného mesiaca od kúpy vyčistiť a sprístupniť park verejnosti, potom začne zháňať financie na záchranu kaštieľa. Na údržbu parku si zarobí prenájmom garáží a skladových priestorov, ktoré sa nachádzajú v areáli kaštieľa. Na samotnú rekonštrukciu, ktorá bude veľmi náročná, môže poskytnúť financie rezort kultúry i Pamiatkový úrad SR. Obec sa taktiež bude uchádzať o rôzne granty na záchranu a obnovu kultúrnych pamiatok.

Celý areál, ktorý je štátom chránená pamiatka, bude podľa starostu slúžiť verejnosti. Obec tam má v pláne zriadiť domov pre seniorov s tým, že prednostné právo ubytovania budú mať obyvatelia Sokoloviec, ďalej by tam mala byť reprezentačná miestnosť obce a priestory pre deti a mládež.

Viera Dusíková

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel