Rezort Piešťany spustil projekt Okná do histórie

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 10. januára 2023, 23:02

Osadením prvej infotabule spustila Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany projekt Okná do histórie. Jeho zámerom je poskytnúť obyvateľom a návštevníkom Piešťan informácie o dominantách a pamätihodnostiach mesta aj s pohľadom na ich niekdajší vzhľad.

(Autor: OOCR Rezort Piešťany)

Dnes už neexistujúce Františkove kúpele na Kúpeľnom ostrove ožijú pred očami každého, kto sa pristaví pri náučnej tabuli osadenej na mieste tohto zaniknutého kúpeľného domu. Dobová fotografia na skle poskytuje dávny pohľad na zaniknuté Františkove kúpele, ktoré stáli oproti dnešnému hotelu Thermia Palace.

Honosná budova kúpeľov bola pomenovaná podľa vtedajšieho panovníka Františka Jozefa I. a patrila k prvým veľkým stavebným aktivitám nájomcov kúpeľov Winterovcov na Kúpeľnom ostrove. Objekt bol slávnostne otvorený v júli 1898 ako moderný kúpeľný dom určený pre náročnú klientelu. Pri kolísaní hladiny Váhu však do bazénov prenikala spodná voda a termálnu vodu bolo potrebné dopravovať do objektu potrubím, čím dochádzalo k jej ochladeniu. Pre technické problémy sa budova koncom 20. rokov 20. storočia prestala využívať na liečebné účely a slúžila ako sklady a provizórne ubytovanie pre zamestnancov kúpeľov. V nasledujúcich desaťročiach bolo predstavených niekoľko zámerov využitia objektu, no ani jeden sa nerealizoval. V roku 1967 bola budova asanovaná.

„Okná do minulosti realizujeme v spolupráci s Balneologickým múzeom Imricha Wintera, piešťanskými kúpeľmi, stavebným úradom a Krajským pamiatkovým úradom Trnava,“ informuje výkonná riaditeľka Rezortu Piešťany Tatiana Nevolná. „O mnohých úžasných miestach v Piešťanoch ľudia nikdy nepočuli, preto ich chceme postupne cez tento projekt znovu objavovať a približovať verejnosti. Historické okná poskytnú jedinečné pohľady na to, čo sa zmenilo, alebo dokonca z Piešťan úplne zmizlo. Nahratím QR kódu môžu návštevníci rozšíriť svoj zážitok aj o audiovizuálny rozmer.“

Po zaniknutých Františkových kúpeľoch sa ďalšie Okno do histórie otvorí pri Starom kláštore, kde budú na infotabuli linkou dokreslené neexistujúce časti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava