Priamy prenos z New Yorku už v sobotu

Priame prenosy z Metropolitnej opery v New Yorku pokračujú aj v roku 2023. Ako prvú naživo premietnu v sobotu 14. januára o 18.55 h operu Fedora. Dom umenia Piešťany je naďalej jediným miestom na Slovensku, kde si newyorskú operu môžete vychutnať v priamom prenose.

Operu Fedora uvidíte v Dome umenia v sobotu 14. januára o 18.55 h. © Ken Howard/Met Opera

Fedora je strhujúca dráma z pera skladateľa Umberta Giordana. Premiéru malo toto dielo v roku 1898, pričom námetom je rovnomenná hra Victoriena Sardoua.

Opera Fedora sa vrátila do repertoáru Metropolitnej opery  v New Yorku po dlhých 25 rokoch. Dielo plné nezabudnuteľnej melódie, úžasných árií a výbušných konfrontácií si vyžaduje obsadenie zostavené z „veľkých“ hlasov. Metropolitná opera sľubuje, že to naplní, preto obsadila do hlavnej úlohy sopranistku Sonyu Yonchevu. Je jednou z najstrhujúcejších umelkýň súčasnosti a v diele spieva titulnú rolu ruskej princeznej z 19. storočia, ktorá sa zamiluje do vraha svojho snúbenca, grófa Lorisa. Toho diváci uvidia v podaní hviezdneho tenoristu Piotra Beczału. Sopranistka Rosa Feola stvárňuje grófku Oľga, dôverníčku Fedory a barytonista Artur Ruciński sa predstaví ako diplomat De Siriex.

Fedoru diriguje maestro Met Marco Armiliato. Režisér David McVicar prináša detailnú a dramatickú inscenáciu založenú na dômyselnej pevnej scéne, ktorá sa postupne odkryje ako ruská matrioška, aby odhalila tri charakteristické prostredia opery – palác v Petrohrade, módny parížsky salón a malebnú vilu vo švajčiarskych Alpách.

Predstavenie v talianskom jazyku s anglickými a slovenskými titulkami trvá 2 hodiny a 25 minút. Vstupenky sú v hodnote 12 eur, zľavnené za 6 eur.

Dom umenia Piešťany prinesie neskôr v marci priamy prenos opery Lohengrin (Richard Wagner), v apríli to bude Falstaff (Giuseppe Verdi), Ružový gavalier (Richard Strauss) a Šampión (Terence Blanchard), v máji si budete môcť vychutnať Dona Giovanniho (Wolfgang Amadeus Mozart) a v júni Čarovnú flautu (W. A. Mozart).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav