Diela svetového maliara Alfonsa Muchu z rodinnej zbierky zavítajú aj do Piešťan

Predstavitelia piešťanských kúpeľov a Trnavského samosprávneho kraja navštívili v decembri Muchov dom na pražských Hradčanoch, kde žil a tvoril známy český a svetový maliar a významný predstaviteľ secesie Alfons Mucha. S jeho vnukom uzatvorili dohodu, že diela z rodinnej zbierky uvidíme aj v Piešťanoch.

Delegáciu predstaviteľov kúpeľov a Trnavského kraja v dome Alfonsa Muchu na pražských Hradčanoch osobne sprevádzal jeho pravnuk John Mucha (vpravo). (Autor: Martin Palkovič)

Návšteva sa uskutočnila v Muchovom dome, kde ich Alfonsov pravnuk osobne sprevádzal po byte v pôvodom stave, kde maliar tvoril a žil. Okrem spoločenského stretnutia bolo hlavným bodom programu rokovanie s Nadáciou Mucha o rozšírení Muchovej stezky o Piešťany. Piešťany budú prvou zahraničnou destináciou, kde sa rozšíri.

Hostia sa ďalej zúčastnili komentovanej prehliadky výstavy Mucha, rodinná sbírka, ktorú usporadúva Nadace Mucha v spolupráci so Senátom Parlamentu Českej republiky ako jednu z akcií podporujúcu predsedníctvo ČR v Rade Európskej komisie.

Významný svetový maliar venoval piešťanským kúpeľom alegorický obraz Salutis Fons Benedicta ave!, čiže Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia. Obraz bol umiestnený a slávnostne odhalený 15. mája 1932 vo veľkej jedálni hotela Thermia Palace, kde je možné ho vidieť dodnes.

John Mucha pri obraze svojho starého otca, z rodinnej zbierky.

Muchova stezka je séria výstav konaných v štyroch unikátnych lokalitách južnej Moravy – v Ivančiciach, Mikulove, Hrušovanoch nad Jevišovkou a v Moravskom Krumlove. Tento región je veľmi úzko spätý so životom Alfonsa Muchu (1860-1939). Bol nielen jeho rodiskom, ale stal sa aj veľkou inšpiráciou pre jeho tvorbu a neodmysliteľný umelecký štýl art nouveau, ktorému vdýchol život a ktorý si neskôr podmanil celý svet. Najnovšie sa Muchova stezka rozšíri i o Piešťany.

Muchovu stezku zastrešuje Nadácia Mucha. Jej cieľom je chrániť a zachovať rodinnú zbierku, ktorá je najväčšou a najobsiahlejšou kolekciou prác Alfonsa Muchu na svete, a propagovať jeho dielo. V priebehu rokov nadácia usporiadala viac ako 50 výstav po celom svete, na ktorých sa vyše 6,5 milióna návštevníkov zoznámilo nielen s dielom Muchu, ale aj s českou kultúrou. Nadácia je medzinárodne uznávaná ako autorita Muchovho života a diela, predsedom jej správnej rady je John Mucha.

Alfons Mucha navštevoval piešťanské kúpele na sklonku svojho života. Prišiel hľadať vhodnú liečbu pre svoju chorú dcéru, ktorá trpela ochorením „polyartritis rheumatica“, a objednal si izbu v Grand hoteli Royal. Do kúpeľov chodil v nasledujúcich rokoch i s manželkou a dcérou, inokedy tu bola len dcéra s manželkou. Z vďačnosti za preukázanú kúpeľnú starostlivosť a ako hold liečivej sile tunajšej termálnej vody namaľoval a venoval kúpeľom alegorický obraz Salutis Fons Benedicta ave!, čiže Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia.

Návštevy Muchovho domu na Hradčanoch sa zúčastnili: vicežupan Trnavského samosprávneho kraja Rastislav Mráz, riaditeľ odboru kultúry a športu Peter Kadlic, predstaviteľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj Martin Palkovič, delegácia z Kúpeľov Piešťany – Peter Bednarčík, cluster general manager, finančný riaditeľ Martin Kubiš a Senior MICE manažérka a organizátorka Art Nouveau Festivalu Mária Michalčíková a John Mucha, pravnuk Alfonsa Muchu a prezident Nadace Mucha. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava