Rodičia si priplatia za materské i základné školy, doplatok narastie aj za stravu

Všeobecne záväzné nariadenie mesta Piešťany (VZN) o určení výšky mesačného príspevku na čiastočnú úhradu výdavkov v materskej škole, základnej umeleckej škole, na čiastočnú úhradu nákladov na činnosti školského klubu a centra voľného času, na čiastočnú úhradu nákladov a príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa dotkne najmä rodín so školopovinnými deťmi.

Rodičia si priplatia za režijné náklady na prevádzku škôl i škôlok. (Autor: ZŠ Brezová Piešťany)

Zvýšenie mesačného príspevku pre jednotlivé kategórie detí, žiakov a jednotlivé formy vyučovania je v porovnaní so starým VZN nasledovné: v centre voľného času, v základnej umeleckej škole a v školskom klube detí si rodičia priplatia jedno euro, na režijné náklady v školskej jedálni 10 centov a v materskej škole tri eurá. Vo všetkých druhoch škôl sa navrhovaný mesačný príspevok zákonného zástupcu zvýši i o režijné náklady vo výške približne dve eurá.

Ako radnica v zdôvodnení navýšenia píše, robí tak z dôvodov, ktoré priamo súvisia s prevádzkovými a mzdovými nákladmi škôl a školských zariadení. Ide najmä o valorizáciu platov pedagogických i nepedagogických zamestnancov v roku 2023, ktorá v rámci originálnych kompetencií nie je zabezpečovaná z finančných zdrojov ministerstva školstva či z dôvodov zvyšovania výdavkov na energie, na materiálové vybavenie, na rutinnú a štandardnú údržbu a zvyšovania úhrad za služby.

„Neustále zvyšovanie výdavkov škôl a školských zariadení, ktoré priamo súvisia so zabezpečovaním prevádzky škôl a školských zariadení, sa premietlo i do ich požiadaviek v návrhoch rozpočtu na rok 2023 vo vzťahu k zriaďovateľovi Mestu Piešťany,“ uvádza sa v dôvodovej správe zmeny VZN.

Poslanci mestského zastupiteľstva návrh zmien pre rok 2023 bez doplňujúcich návrhov schválili.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín