Dramatické navýšenie cien tepla a teplej vody by sa mohlo skončiť už vo februári

Piešťanské domácnosti aj domácnosti v iných mestách už od predvianočného obdobia zažívajú šok z nových výmerov zálohových platieb za dodávku tepla a teplej úžitkovej vody. V priemere oproti minulému roku narástli o 80 percent, a to aj napriek prísľubu vlády, že nárast cien tepla pre domácnosti bude od nového roka maximálne o 15 percent.

Kotolne v správe Bytového podniku Piešťany používajú na výrobu tepla ako palivo plyn. (Autor: MsÚ Piešťany)

No i tých 15 percent deklarovaných vládou v polovici decembra neplatí a v závere roka prijala vláda uznesenie v úplne inom znení, v ktorom sa percentá menia na cenu za megawatt, ktorá má narásť o absolútne číslo 20 eur. Čo to presne bude pre jednotlivé domácnosti znamenať, zatiaľ nie je jasné. Podľa odborníkov na tepelné hospodárstvo je možné, že v niektorých regiónoch domácnosti ušetria viac, ako keby išlo o plošné navýšenie vyjadrené v percentách, no niekde to, naopak, môže byť viac ako pôvodne deklarovaných 15 percent.

V každom prípade k nariadeniu vlády ešte chýba finančné krytie, to musí vo forme výziev o dotáciu zverejniť ministerstvo hospodárstva. Po zverejnení výzvy na dotovanie tepla pre domácnosti sa o finančnú kompenzáciu budú môcť uchádzať jednotliví dodávatelia tepla a teplej vody pre domácnosti. Keďže takáto finančná výzva nebola doteraz zverejnená, aj piešťanským domácnostiam boli v predvianočnom období zaslané nové výmery na zálohové platby na základe cien stanovených Úradom pre reguláciu sieťových odvetví. Tých sa totiž najväčší dodávateľ tepla v kúpeľnom meste musí zo zákona pridŕžať.

Pri podlahovej ploche trojizbového bytu 62 metrov štvorcových mesačná zálohová platba za ústredné kúrenie a dodávku teplej vody narástla o 80 percent.

Problematikou sa zaoberalo i piešťanské mestské zastupiteľstvo, ktoré sa konalo 28. decembra 2022. Riaditeľ Bytového podniku Piešťany, Viliam Hubinský, prišiel poslancom situáciu vysvetliť a podľa jeho slov bytový podnik nemá finančné možnosti, ako kompenzovať náklady na nárast cien tepla pre domácnosti namiesto štátu, ktorý sa k tomu zaviazal. Naopak má zákonnú povinnosť doručiť platobné výmery v zákone stanovenom termíne.

Nakoniec v tom zmätku vládnych nariadení určovania cien tepla by bolo vyhodnotiť výšku kompenzácie z vlastných zdrojov nadmieru komplikované, nakoľko nariadenie vlády z polovice decembra na konci roka už neplatilo a bolo nahradené iným mechanizmom kompenzácie. Odberateľom tepla dodávaným Bytovým podnikom Piešťany tak neostáva nič iné, ako za január uhradiť cenu tepla a teplej vody podľa nových výmerov zálohových platieb bez štátnej dotácie.

V prípade, ak ministerstvo zverejní výzvy na uchádzanie sa o dotácie na cenu tepla pre domácnosti a Bytový podnik Piešťany bude úspešný uchádzač o ne, tak podľa slov jeho riaditeľa budú výmery zálohových platieb pre domácnosti prerábať a distribuovať odberateľom. Kedy k tomu však dôjde, Hubinský si vo svojom vystúpení pred poslancami netrúfol odhadnúť. Vyjadril však nádej, že takéto vysoké zálohové platby bez štátnych kompenzácií by Piešťanci mohli uhrádzať len za mesiac január.

Nateraz pre piešťanské domácnosti platí, že napríklad pri podlahovej ploche trojizbového bytu 62 metrov štvorcových mesačná zálohová platba za ústredné kúrenie z roku 2022 41,30 eura narástla na 74,34 eura, čo je navýšenie o 80 percent. A pri trojčlennej domácnosti záloha za ohrev teplej úžitkovej vody vzrástla z 22,77 eura na 41,04 eura, čo je tiež nárast o 80 percent.

Mesačne tak rodina podľa nášho príkladu v minulom roku na zálohových platbách za dodávku tepla a teplej vody zaplatila zhruba 64 eur. Podľa nového výmeru, ktorý dostala v decembri, zaplatí za január 115 eur. Ak by bola Bytovému podniku Piešťany doručená dotácia podľa pôvodného nariadenia vlády, naša modelová rodina by na zálohových platbách zaplatila za január 2023 sumu 73,61 eura.

Priemerná regulovaná cena tepla vyrobeného z plynu, ktorú v júli odhadol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, bola v minulom roku približne 94 eur s DPH. Keby sa táto cena zvýšila o 15 percent, ako sľubovala vláda, výsledná cena pre rok 2023 by stúpla na 108 eur. Keď stúpne o 20 eur za megawatt, výsledkom bude suma 114 eur.

Cenový strop na teplo sa bude týkať iba domácností. Súkromné firmy, nemocnice a ďalší odberatelia zrejme pocítia zdražovanie naplno.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava