Na Marhát vyšlo viac ako sedemsto silvestrujúcich

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 4. januára 2023, 00:01

Stovky vyznávačov zimnej turistiky z nášho i susedných regiónov by si záver kalendárneho roka nevedeli predstaviť bez obľúbeného Silvestrovského výstupu na Marhát. Počas 51. ročníka sa organizátorom z TJ Bezovec Piešťany do účastníckych hárkov zaregistrovalo 689 turistov. Sumár by bol ale väčší, nie každý jedinec totiž zaplatil symbolické štartovné.

(Autor: I.M.O)

Každý zaregistrovaný mal možnosť vziať si kúsok slaniny, špekáčik a chlieb a opiecť si tieto pochutiny nad pahrebou. Organizátori pripravili záujemcom aj magnetku, na ktorej bola vyobrazená rozhľadňa Marhátu a údaj: 748 metrov. „Počet 689 zaregistrovaných duší svedčí o veľkej obľube tohto podujatia a my vám ďakujeme za účasť. Vidíme sa 21. januára za Zimnom prechode Bezovec – Piešťany. Horám zdar!“ uviedli členovia TJ Bezovec Piešťany.

Príroda sa v ten deň turistom odmenila spočiatku drobným mrholením. Na vrchole pod rozhľadňou bola hmla, takže tí, ktorí neváhali a vyšli až na vrch 17-metrovej rozhľadne, si mohli okolité kopce – Zobor, Žibricu, Tribeč aj zvlnenú krásu Považského Inovca a Bielych Karpát – len predstaviť vo svojej mysli. Zvrchu cez hmlu videli len farebné pohybujúce sa, postávajúce či čupiace postavy pri ohníku. A aj keď to tak dopoludnia nevyzeralo, okolo druhej popoludní sa obloha vyjasnila a po hmle nebolo ani chýru, ani slychu.

Niektorí turisti prišli na Marhát z centra obce Nitrianska Blatnica za necelé dve a pol hodiny. Nastúpali pritom 528 metrov a prešli sedem kilometrov. Trasa viedla popri Rotunde sv. Juraja, ktorá je najstaršou stavbou tohto typu na Slovensku.

Na kopec sa desiatky turistov vybrali aj z rekreačnej oblasti Výtoky z Moravian nad Váhom. Čas i prevýšenie je veľmi podobné ako z Nitrianskej Blatnice. V obidvoch prípadoch kráčali po zelenej turistickej značke a neskôr po červenej, resp. žltej. Pri oboch týchto možnostiach bolo ideálne na miesto štartu túry zvoliť cestu automobilom.

Na Marhát prišli aj „lehoťáci“. Zvolili si krásnu trasu, ktorá vedie od autobusovej zastávky medzi obcami Stará a Nová Lehota, kde si na blízkom parkovisku mohli nechať zaparkované auto alebo sa tam vyviezli autobusom. K rozhľadni sa dostali po červenej hrebeňovej značke, čo predstavuje o niečo dlhšiu trasu, ale s nižším prevýšením.

Ak to teda zosumarizujeme, na Marhát kráčali silvestrovskí turisti tromi klasickými túrami. Mnohí po rokoch trasy obmieňali, vyskúšali si všetky tri.

Rozhľadňa na Marháte dodáva vrcholu turistickú príťažlivosť, bez nej by bol zrejme oveľa tuctovejší. Ak počasie praje, vidno z nej do diaľav ponad šíre nížiny až na Zobor, Žibricu či ďalšie kopce Tríbeča a pohorie Považského Inovca. Je pohodlne prístupná pre všetky vekové kategórie, na vrchol vedú schodovité rebríky. Deti s tým zrejme nebudú mať problém, no predsa na ne dohliadnite. Na rozhľadni zvykne fúkať vietor. Na výveske s informáciami o rozhľadni sa dočítate najmä to, že bola vybudovaná v roku 2008 obcami združenými v Mikroregióne pod Marhátom, predovšetkým starostami obcí a občanmi.

Jednou zo zvláštností Marhátu je kríž, ktorý je doslova natlačený na rozhľadňu. Aj keď lepšie by sa dalo povedať, že rozhľadňa je natlačená na kríži, je totiž oveľa starší. Jeho história sa začala písať už v roku 1947, keď ho občania z Nitrianskej Blatnice postavili ako symbol vďaky, že obec nepostihli materiálne hrôzy druhej svetovej vojny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava