Piešťanec nafotil top fotografiu polárnej žiary v roku 2022

  • Rozhovory / Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 1. januára 2023, 08:00

Volá sa Dávid Haring, má 31 rokov, pochádza z Piešťan. Posledných sedem rokov pracuje v oblasti logistiky v dánskej Kodani a čiastočne sa živí aj fotografovaním. Pár rokov dozadu sa rozcestoval a vždy bol na výletoch ten, čo fotil a natáčal zážitky ľudí. No najviac ho bavilo zachytávať krásnu škandinávsku prírodu. Vraví sa, že šťastie praje pripravenému. Práve Dávidovu fotografiu vybrala Capture the Atlas medzi najkrajšie snímky polárnej žiary roka 2022.

foto: Dávid Haring

Ako ste sa dozvedeli o zaradení vašej snímky do prestížneho cestovateľského a fotografického portálu? Všimli sme si, že medzi kvalifikovanými fotkami je okrem vašej polárnej žiary ešte jedno slovanské meno fotografa Filipa Hrebendu. Viete o ňom niečo viac?

Capture the Atlas ma jedného dňa skontaktovala, že sa moja fotka kvalifikovala medzi najkrajšie snímky polárnej žiary v roku 2022 a radi by ju publikovali širokej verejnosti. Dokonca bude zdieľaná jedným z najväčších svetových médií. Filip Hrebenda patrí medzi top slovenských krajinných fotografov a vlastne naše ocenené fotky vznikli na spoločnom výlete.

Akým fotoaparátom a objektívom ste žiaru nafotili, s kým ste sa prípadne radili, koľký pokus bol úspešný natoľko, že ste fotky zaslali do súťaže? Koľko fotiek ste do nej mohli poslať? Tá víťazná je naozaj dramatická, ako ste sa priblížili k topiacim sa kryhám, či sa mýlime? Aké to bolo fotenie?

Na fotenie polárnej žiary je najvhodnejší fotoaparát s manuálnym nastavením, no v dnešnej dobe sa dá za určitých podmienok zachytiť aj cez mobil. Určite by som odporučil širokouhlý objektív s čo najmenším clonovým číslom. Hlavný asistent je však statív, ktorý je nevyhnutný na ostrú fotku, keďže treba fotiť na dlhší čas. A áno, počas mojich začiatočníckych fotografických rokov som nemal najlepší objektív a kvalitný statív, tak aj moje snímky neboli stopercentné. Po čase som však techniku vylepšil, polárnu žiaru som fotil mnohokrát, a tieto skúsenosti mi pomohli zachytiť víťazný záber.

Bola to fotka, ktorú svetová komunita fotografov „Capture the Atlas“ našla na mojich sociálnych médiách a vybrali ako jednu z najlepších v roku 2022. Snímka vznikla v zamrznutom fjorde na severe Nórska počas ľadovej noci, keď som v polárnu žiaru ani nedúfal. Predpoveď polárnej žiary bola veľmi slabá a táto noc naozaj vyskúšala moju trpezlivosť, keď som hodiny hľadel na oblohu plnú hviezd. No nakoniec to prišlo z ničoho nič – veľkolepá symfónia polárnej žiary, akú som ešte nikdy predtým nevidel.

Čo bolo potrebné urobiť, zabezpečiť, vybaviť, aby ste mohli pokojne fotiť polárnu žiaru, prípadne iné škandinávske zaujímavosti z prírody?

Za tým, ako zachytiť polárnu žiaru, je nespočetne veľa hodín študovania, čo vlastne takýto jav znamená, kedy v roku a za akých podmienok sa vyskytuje a ako sa dá odfotiť. Napríklad hľadať polárnu žiaru na sever Nórska v lete by ste išli márne. Treba vyraziť v zime počas polárnej noci a za priaznivého počasia. Taktiež je potrebné neustále sledovať predpoveď polárnej žiary (jej aktivitu) a mať trpezlivosť. Hoci môžu byť podmienky veľmi priaznivé, nikde nie je garancia, že sa objaví. Takže treba vedieť robiť rozhodnutia, ako byť v správnom čase na správnom mieste. Celú moju tvorbu si môžete vyhľadať na mojom Instagrame @davidhrng.

Ako sa vám žije v Kodani, čo je tam pre Piešťanca najzaujímavejšie?

Kodaň je celkom malé a sympatické hlavné mesto, kde sa ľudia nenáhlia. Naopak, na ulici dýcha pozitívna atmosféra a usmievavých ľudí stretnete na každom rohu.

Prídete na Vianoce do Piešťan či už ste natrvalo Škandinávcom?

Do Piešťan sa vraciam niekoľkokrát do roka a vždy budú moja srdcovka. Aj tieto Vianoce sa teším na ich návštevu. Strávim ich v kruhu rodiny a kamarátov, ale aj prechádzkami po krásnych zákutiach nášho mesta.

Zhovárala sa Viera Dusíková, foto: Dávid Haring

Celú tvorbu Dávida Haringa si môžete pozrieť na Instagrame @davidhrng.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava