Ostrý štart do roka 2023! Čajky v stredu čaká ďalší historický duel s maďarským Pécsom

Rok 2023 odpália Piešťanské Čajky ďalším historickým duelom, prvýkrát v klubovej histórii si zahrajú v play off Eurocupu. V dvojzápase vyzvú maďarský NKA Universitas PEAC Pécs. Predstavujeme vám súpera, s ktorým sa zverenky trénera Petra Jankoviča pobijú o miesto v osemfinále.

Rok 2023 odpália Piešťanské Čajky ďalším historickým duelom, prvýkrát v klubovej histórii si zahrajú v play off Eurocupu. (Autor: Lukáš Grinaj)

PEAC Pécs vznikol v roku 1923, ale najúspešnejšiu kapitolu píše v poslednom desaťročí. V sezóne 2012/2013 postúpil do najvyššej súťaže a hneď od prvého roku sa zaradil medzi najlepšie tímy Maďarska. Na majstrovský titul zatiaľ nedosiahol, najbližšie k nemu bol v roku 2014, keď získal striebro. V tom istom roku sa PEAC stal víťazom Maďarského pohára. Pécs sa pokúša prelomiť hegemóniu najmä euroligového Šopronu, zatiaľ však neúspešne.

Najbližší súper Čajok má bohaté skúsenosti z Eurocupu, jeho najlepším výsledkom je osemfinálová účasť v 2014 a 2015. Okrem toho dosiahli na 3. miesto v Jadranskej lige (2013) a Stredoeurópskej lige (2014). Zaujímavosťou je, že do predošlého ročníka hrala za Pécs ex-hráčka Čajok Nikola Dudášová.

Pécs postúpil do play off ako víťaz B-skupiny, v konkurencii bulharského Beroe, tureckého Hatayu a izraelskej Ramly uhral 5 výhier a 1 prehru. Vo svojom kádri má viaceré legionárky, ktoré patria k najlepším hráčkam aktuálnej edície Eurocupu.

Ústrednou tvárou je Američanka Cassidie Burdicková, najlepšie doskakujúca hráčka Eurocupu (14,8 doskoku priemer na zápas). 14. hráčka z draftu WNBA 2015 odohrala v súťaži už takmer 50 zápasov, s Las Vegas Aces sa dostala až do finále. Okrem toho bola súčasťou 3×3 reprezentácie USA, s ktorou vyhrala FIBA 3×3 Series.

Domácou hviezdou a odchovankyňou je Nóra Wentzelová, respektíve Virág Kissová. Obe hráčky patria k nastupujúcej generácii v reprezentácii Maďarska. Veľmi dôležitou postavou je na rozohrávke Sierra Calhounová, dopĺňa ju reprezentantka Srbska Ivana Kataničová, ktorá prednedávnom hrala na majstrovstvách sveta v Austrálii.

V pozícii asistentky trénera Jovana Goreca je legenda maďarského basketbalu Dalma Iványiová. Spolu s Andreou Nagyovou boli prvými maďarskými hráčkami v WNBA, obe boli draftované v roku 1999. Po úspešnej hráčskej kariére sa venuje na klubovej scéne Pécsu a s reprezentáciou do 17/18 rokov sa zúčastnila minulý rok majstrovstiev sveta v tejto vekovej kategórii. Okrem toho je asistentkou pri reprezentácii žien Maďarska.

„V silnej maďarskej lige sú na 4. pozícii, kvalita tam teda bude určite veľká. Družstvo majú zložené z reprezentantiek Maďarska, dopĺňajú ich Američanky a Srbky. Celý Eurocup a tiež v lige ukazujú svoju kvalitu, takže určite nás nečaká nič ľahké. Prehrali len jeden zápas v skupine s Ramlou, doma ich zdolali o 20 bodov. Skupinu jednoznačne vyhrali a s plusovým skóre. Musíme sa na to pripraviť, máme dostatok času, aby sme ich dopodrobna rozobrali. Stále do toho pôjdeme tak, že šance sú živé a otvorené,“ vravel bezprostredne po oznámení súpera tréner Piešťan Peter Jankovič.

Piešťany sa s Pécsom stretli v kvalifikácii na sezónu 2016/2017 Eurocupu, vtedy im ušiel postup o 4 body, keď vonku vyhrali 74:64, ale doma prehrali 64:78. Play off Eurocupu sa hrá systémom doma-vonku, do osemfinále postupuje tím s lepším skóre z tohto dvojzápasu.

Keďže ide o regionálneho blízkeho súpera, tak možno očakávať aj účasť fanúšikov Pécsu. Vytvorte preto Čajkám domáce prostredie a príďte ich podporiť pri ďalšom historickom zápase v Eurocupe. Úvodný zápase je na programe v stredu 4. januára o 18.00 h, vstupné na tento duel je 8€. Predpredaj vstupeniek bude prebiehať od pondelka v čase 11:00 – 14:00 v reštaurácii Diplomat aréna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela