Ani chrípka nezahatala najkrajšie vystúpenia tanečníkov „zušky“

Do vianočných vystúpení tanečníkov Základnej umeleckej školy v Piešťanoch v Dome umenia sa zákerne vkradla chrípka. Učiteľkám Dagmar Kuběnovej, Miriam Šupenovej a Monike Ondrášikovej chýbala tretina detí. A pretože improvizácia je matkou umenia, napriek rôznym preskupeniam a alternovaniu deti štyri bloky tancov predviedli na plný plyn.

Foto: Supa

„Našťastie, zvyšné deti to dávali s takým nasadením, že nezainteresovaný človek ani nepostrehol, že toľkí chýbajú. Najhoršie boli, že tí, ktorí boli o jednej na generálke, už o piatej na vystúpenie nedorazili, položili ich štyridsiatky horúčky. Ja som dala na utorok iného baču (tanečnicu, čo sa to doučila), tak mi pre istotu v utorok vypadol anjel. Tak som bola za anjela,“ usmiala sa Dagmar Kuběnová.

Na vianočné vystúpenia sa deti veľmi tešili. „Konečne sme sa mohli ukázať na doskách, čo znamenajú svet. Posledné vianočné vystúpenie bolo v roku 2019 a veru chýbalo všetkým – deťom, rodičom, ale aj nám, učiteľkám,“ zhodnotila situáciu Kuběnová.

Tento rok sa na verejnosti prezentovali tanečníci „zušky“ štyrmi blokmi. Ako prvý v obidva dni zaradili do scenára folklórny blok s názvom Betlehemská hra. „Pôvodne som plánovala aj koledy a vinšovanie dievčat, ale napokon sme to nestihli nacvičiť, keďže sme absolvovali každý mesiac aj jednu veľkú súťaž, kde bolo treba pripraviť choreografie,“ vysvetlila učiteľka tanca.

Tanečníci zo Strieborničky zatancovali Betlehemskú hru a Kuběnová do hry zakomponovala aj palicový tanec mladšej skupiny chlapcov. V origináli Betlehemskej hry tancujú krátky pastiersky tanec sami betlehemci, ale to už je výsada režisérov a choreografov. „Takže som tam zaradila palicový tanec, chlapci sú veľmi šikovní a s týmto tancom zožali v minulom školskom roku veľa ocenení, prečo by sa nepredviedli,“ dodala Kuběnová.

Betlehemskú hru hrávali výhradne iba mladí, zdatní muži ako symbol budúcej sily a prosperity v hospodárstve, príchod betlehemcov bol pre hospodárstvo česť a prestíž. Ako sme už uviedli, v programe bol malý nedostatok – pre chorobu baču sa jeho tanec naučila náhradníčka. „Takže bača nebol ani mladý, ani zdatný, ani muž, ale bol,“ usmiala sa učiteľka.

Ako druhý blok nacvičili so všetkými žiakmi program s názvom Škriatkovia a víly oslavujú Vianoce. „Na toto som sa veľmi tešila, tančeky sú milé a zábavné, kostýmy máme krásne, hudba úžasná – tentoraz som použila mix filmovej hudby, a záver úplne šokistický – párty ako hrom,“ opísala choreografiu Kuběnová.

Jej kolegyňa Miriam Šupenová si so svojimi zverencami tento rok pripravila dojímavú rozprávku Dievčatko so zápalkami. Vyžiadalo si to špeciálnu scénu, rekvizity jej pomáhali zhotoviť kolegyne Julie Džambazovič a Linda Blahová z výtvarného odboru spolu s celou rodinou Šupenovcov.

Bývalá žiačka známej piešťanskej primabaleríny Oľgy Osvaldíkovej, učiteľka tanca Monika Ondrášiková, si na vianočné vystúpenia pripravila so svojimi tanečníčkami blok s názvom Čarovná noc. V nej priblížili tancom, ako prežívajú Vianoce rôzne vekové kategórie. Jedni sa bavia, druhí vymetajú obchody, iní rozjímajú, ale napokon sa všetci stretnú v rodine a zdieľajú spoločný čas, čo je pri Vianociach asi to najdôležitejšie.

A tak ani skutočnosť, že učiteľka Monika Ondrášiková musela ísť v pondelok na javisko ako „jedlička“ s prípravkármi, lebo najmenšie deti by boli dezorientované bez nacvičenej jedličky, a Miriam Šupenovej zasa vypadol Biely kráľ v šachu, takže ho odtancovala náhradníčka, ktorá ale na druhý deň ochorela a Miriam bola v utorok Bielym kráľom, neubrala na chuti odovzdať to najlepšie a najkrajšie, čo ani chrípka a iné choroby nemôžu zahatať, ak je to robené z lásky a z veľkej radosti z tanca, hudby a hlavne – pre tých, ktorým deti takýmto spôsobom pripravili pekné predvianočné chvíle.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland