Výstava doktora Beňačku upúta farbami i atmosférou

Zadívate sa na prvú fotografiu a prenesiete sa do slnkom zaliatej Afriky. Zo snímky na vás sála horúčava a predstavujete si chuť čerstvého ovocia. Keď však presuniete zrak o čosi ďalej, takmer až na tvári zacítite vlhkosť majestátnych vodopádov. Cestovateľská výstava piešťanského lekára Jozefa Beňačku návštevníkov prostredníctvom obrazu prenáša na miesta plné exotiky a nevšedných momentov.

foto:am

Výstavu fotografií Jozefa Beňačku, ktorá nesie názov Ľudia a príroda – fotoimpresie očami lekára, slávnostne otvorili na prízemí piešťanskej mestskej knižnice. Fascinujúce scenérie, osudy zachytené objektívom či exotická zver vo voľnej prírode zaujmú už obsahom, avšak rozhodne treba spomenúť, že celkovú podobu výstavy skvele podčiarkuje kvalitné osvetlenie. Totiž prípadné necitlivé rozmiestnenie či nelichotivé svetlo môže potenciál vystaveného materiálu zničiť, čo však rozhodne nie je prípad Beňačkových fotoimpresií. Ba práve naopak. Expozícia môže konkurovať aj oveľa väčším galériám, či dokonca priestorom, ktoré sa špecializujú len na inštalovanie výstav.

Vernisážou sprevádzala Nora Beňačková, ktorá skonštatovala, že snímky ukazujú na život v rôznych krajinách sveta: „Keď Jozef Beňačka chodí po svete, zachytáva také momenty, ktoré si my možno ani nevšímame.“ Expozícia ukazuje fragmenty z krajín Island, Nový Zéland, Rwanda, Uganda, Burundi, Juhoafrická republika, Tanzánia, Srí Lanka, Polynézia a iné.

Počas vernisáže sa hovorilo o mnohých z týchto krajín, no pravdepodobne najvýraznejšie zaznievali príbehy z afrického kontinentu. „Cestovanie do Afriky je zaujímavé tým, že je to úplne iný svet. Niekedy ľudia zvyknú vyčítať, že sa tam chodí fotiť chudoba. Na fotografiách je ale vidno, že ľudia napriek tomu, v akých podmienkach žijú, sú šťastní,“ poznamenal lekár, ktorý rád fotografuje vo svojom voľnom čase. Porozprával nielen čo-to o svojich cestách do Afriky, ale aj o tom, ako sa mu podarilo odfotiť gorily, i o ďalších miestach, napríklad o „poľovaní“ na polárnu žiaru. Priblížil tiež návštevu pamätníka Milana Rastislava Štefánika na ostrove Tahiti.

Výstava je prístupná v mestskej knižnici do 30. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia