Na výstave „mojmírky“ panovala krása, vôňa i chuť Vianoc

Vianočná výstava na Strednej odbornej škole obchodu a služieb na Mojmírovej ulici otvorila uplynulý týždeň na dva dni vstupné vráta najstaršej piešťanskej strednej školy, študenti a učitelia vítali stovky návštevníkov z Piešťan i regiónu. Triedy sa zmenili na kaviarničky, cukrárne, reštaurácie, ateliéry relaxu či salóny krásy i vzdelávania.

foto: Supa/(jh)

Škola, ktorá do praxe pripravuje kaderníčky, vizážistov, barbierov, kozmetičky, čašníkov i servírky, ale aj kuchárov a cukrárov, bola v stredu 14. decembra a vo štvrtok 15. decembra k dispozícii každému zvedavcovi, ktorý prostredníctvom tejto obľúbenej vianočnej akcie chcel nazrieť „do kuchyne mojmírky“.

Beauty odbory, čiže kaderníčky, vizážisti i barbieri, sa návštevníkom postarali o denné líčenie či maľovanie tvárí deťom. Kulmovali, žehlili i krepovali vlasy, zapletali boxerské aj priberané vrkoče. Kto si chcel prifarbiť, sformovať obočie, namaľovať riasy alebo depilovať hornú peru či bradu, vymasírovať tvár, krk a ruky, oslovil budúce kozmetičky.

Vôňa kávy, jedál, waflí, flambovaných palaciniek či kapustnice zlákala do prevádzok, kde prvé husle hrali v gastro orchestri kuchári, čašníci, servírky a cukrári. V Gazdovskej kolibe mohol hladoš ochutnať bryndzové halušky, strapačky aj soté v zemiakovej placke. Na priedomí sa podávala kapustnica a cigánska v žemli. V stredisku s názvom Biele Vianoce ste si mohli objednať tatarák, pikantné hovädzie líčka na mede, ale aj starú dobrú klasiku – rezeň so zemiakovým šalátom alebo kačicu s lokšami.

Pretože budúci čašníci musia ovládať aj nastieranie na stoly, hostia si mohli prezrieť slávnostné tabule na tému Staré a nové Vianoce, Mikulášska, Trojkráľová i Silvestrovská tabuľa. Kaviareň Rozprávkové Vianoce mala vo svojej ponuke čaj i kávu a pre deti tu premietali rozprávky, pričom sa podávali flambované palacinky. Vo francúzskom duchu sa v Cukrárni mon Amur podávali limonády, tartaletky i makrónky. Kto nemal doma upečené medovníky, mohol si ich zadovážiť, ba aj ozdobiť, prípadne zakúpiť praclíky či iné vianočné pečivo. V triede, ktorá sa zmenila na prevádzku Wafle u Grincha, študenti podávali hosťom wafle a rôzne čaje podľa ich výberu. Na škole sa vyučujú aj ekonomické predmety, a tak v rámci cvičnej firmy žiaci odprezentovali svoje poznatky, ako si otvoriť gastroprevádzku. Aby bolo všetko kompletné, bolo treba nazrieť do triedy, respektíve anglického strediska, kde sa ľudia mohli oboznámiť s efektívnymi metódami vyučovania angličtiny. 

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila