Zmena grafikonu vlakov dochádzaniu neprospela

  • Nezaradené
  • 22. decembra 2022, 00:01

Ako občan Piešťan, ktorý dennodenne dochádza do práce do krajského mesta (manželka do Bratislavy), ale i ako riaditeľ Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave, sa dovolím vyjadriť k novým cestovným poriadkom.

Dochádzka sa z môjho pohľadu výrazne zhoršila. Podľa nového grafikonu vlakovej dopravy v Piešťanoch nestoja rýchliky – teraz sa volajú expresy – z Košíc (napríklad v utorok 13. decembra ráno prefrčal cez Piešťany jeden taký takmer prázdny a v Piešťanoch na stanici stálo asi sto ľudí, ktorí mrzli čakajúci na meškajúci regionálny vlak), lebo mestu sa nepodarilo docieliť to, čo Margecanom, a zmeniť toto nešťastné rozhodnutie. Teraz ráno namiesto štyroch vlakov do Bratislavy chodia len dva (predtým 5:07, 5:22, 5:52, 6:12 – teraz len 5:04 a 6:04, a aj tie meškajú). Pýtam sa, či bude mesto podnikať nejaké kroky?

K novému grafikonu nemám výhrady len ja. V škole sme si nechali urobiť prieskum medzi dochádzajúcimi študentmi a učiteľmi a 80 percent ho považuje za horší pre ich dochádzku ako pôvodný grafikon. Veľa dochádzajúcich máme aj od Piešťan či Leopoldova. Myslím si, že očakávania boli iné, úplne opačné.

Ďalší problém je, že mestská doprava v Piešťanoch nie je takmer vôbec upravená oproti minulému cestovnému poriadku, a tak sa pýtam, ako prispôsobili príchody a odchody MHD novému grafikonu vlakov? Pre koho odchádza napríklad „dvojka“ zo stanice 14:45, 15:50 a 16:50, keď vlaky z Bratislavy prichádzajú 14:54, 15:54 a 16:54? Alebo 18:15, keď vlak príde 17:54? Tak chodili aj v starom grafikone, prečo odchody neposunuli? Z každého z vlakov tu vystupujú desiatky ľudí. Si niekto myslí, že keď človek dennodenne dochádza, bude čakať na stanici na autobus 20 minút? Nech si to ide vyskúšať. Zaregistroval som jedinú zmenu v týchto časoch, o 17:00 ide 14-ka, ktorá obslúži mesto, Juh i Adam Trajan, v ostatných časoch nič, všetko zostalo po starom aj ráno.

Minulý týždeň v rozhlase zaznela veta: „Podľa nových cestovných poriadkov sa už nebude stávať, že autobus odíde pár minút pred príchodom vlaku.“ Robí si z nás niekto srandu alebo to bol už silvestrovský program?

Myslím si, že mestská doprava má slúžiť cestujúcim, a nie voziť vzduch. Tiež si myslím, že by sa malo mesto výrazne angažovať a docieliť zastavovanie rýchlikov-expresov v Piešťanoch, veď keď môžu stáť v Púchove aj v Považskej Bystrici, prečo nie tu, v kúpeľnom meste? A cestovné poriadky mestskej dopravy by sa mali upraviť tak, aby vyhovovali súčasným ranným odchodom a popoludňajším príchodom vlakov do/z Bratislavy, ktorými dochádza veľa Piešťancov.

Ing. Peter Papík, ilustr. foto: Supa

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof