Starosvetské zázvorníky z Modrovky

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / História
  • 21. decembra 2022, 00:02

Už vám rozvoniavajú medovníčky, kokosky či linecké koliečka? Cukor roztápate na karamel, čokoládu s maslom na polevu, lúskate či meliete orechy? V kuchyni je cítiť vôňu škorice i klinčekov? Spotreba papiera na pečenie narastá s množstvom cukroviniek v dózičkách? Ak ešte náhodou nemáte niektorý z obľúbených vianočných koláčikov upečený, nechajte sa inšpirovať. Ponúkame vám famózny recept na starosvetské zázvorníky Jarmily Fanovej, rodáčky z Modrovky.

Jarkine zázvorníky – historický recept

Suroviny: 4 vajcia, 500 g práškového cukru, 50 g rozpusteného masla, 2 PL zázvoru, 1 balíček prášku do pečiva, špička noža sódy bikarbóny, 15 g polohrubej múky, 500 g hladkej špeciál múky (dvojnulkovej)

Postup: Štyri celé vajcia mixujeme asi desať minút s pol kilogramom práškového cukru. Do napenenej hmoty zašľaháme postupne 50 g rozpusteného masla. Do hmoty zašľaháme 2 PL mletého zázvoru. Do takto pripravenej hmoty zašľaháme ešte 15 g polohrubej múky. Postupne tam ešte vmiesime pol kila hladkej múky špeciál, do ktorej sme pridali prášok do pečiva a na štipku noža sódy bikarbóny (ak sú vajcia menšie, menej múky). Na doske rozdelíme cesto na štyri bochníčky, vymiesime, vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a povykrajujeme zázvorníčky. Necháme ich na plechu, doske či papieri preschnúť 12-16 hodín, neobraciame! Po odležaní a preschnutí pečieme pri teplote asi 170 stupňov Celzia.

Viera Dusíková, foto archív redakcie

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek