Päť vecí, na ktoré si treba dať pozor pri výbere krmiva pre vášho psa

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 21. decembra 2022, 18:00

Splnenie nutričných požiadaviek vášho psa a poskytnutie mu zdravej a vyváženej stravy je pre vás, ako pre psieho rodiča, jednou z najdôležitejších vecí. Na trhu je dnes k dispozícii nespočetné množstvo možností, od suchého krmiva pre psov, cez konzervy, až po bezlepkovú stravu. Všetky pritom tvrdia, že sú tie najlepšie. Na čo si teda pri výbere krmiva dať pozor?

Vyberajte na základe veku vášho psíka

Vek je pri výbere vhodného krmiva v podstate kľúčový a pri výbere vhodného krmiva ho jednoducho musíte zohľadniť. Trojmesačné šteňa totiž potrebuje úplne iné nutričné hodnoty, ako dvojročný dospelý pes. Rovnako ako u ľudí, ich nutričné požiadavky sa menia v rôznych fázach života a kŕmenie vášho chlpatého bábätka podľa jeho veku vám zabezpečí, že bude dostávať dobre vyváženú stravu.

Pre šteňa zvoľte vysokokvalitnú bielkovinovú stravu, ktorá zabezpečí zdravý rast jeho svalov. Táto strava by tiež mala byť plná vápnika, zinku, mastných kyselín, a vitamínov, nakoľko imunita šteniatka nie je ešte dobre vyvinutá. S pribúdajúcim vekom doprajte svojmu miláčikovi receptúru pre dospelých psov alebo pre seniorov, ktoré obsahujú menšie množstvo bielkovín a obilnín. U starších psov je totiž dôležité najmä to, aby si udržali zdravú váhu.

Na veľkosti záleží

Každý pes je iný a rozhodne nie všetky psy sú rovnako veľké. Existujú veľké plemená ako nemecká doga, nemecký ovčiak alebo mastiff, no tiež stredné, ako maltézsky psík, alebo malé, ako napríklad jorkširský teriér. Kŕmenie psa podľa jeho veľkosti je rozhodujúce, pretože množstvo potravy i jej zloženie sa líši.

Napríklad veľké plemeno by malo mať vyšší obsah glukozamínu a aminocukrov, ktoré sú potrebné pre zdravé kĺby. Na druhej strane, malé plemená by mali mať v krmive menej bielkovín. Dôležitosť výberu vhodných granúl pre danú veľkosť vášho psa spočíva aj v tom, že granule pre psov na trhu nájdete v rôznych veľkostiach. Malé plemená potrebujú malé granule, ktoré im uľahčia príjem potravy.

Vyberajte podľa úrovne aktivity

Ak máte doma výstavného psa, ktorý sa zúčastňuje súťaží a veľa cvičí alebo behá, bude vyžadovať krmivo bohaté na živiny určené špeciálne pre tento druh psov. Ak je však váš pes skôr domáce bábätko s prechádzkami ako jedinou formou aktivity, zaobstarajte mu krmivo pre psov, ktoré mu pomôže s reguláciou hmotnosti. V opačnom prípade sa vám môže jednoducho stať, že psík bude podvyživený, alebo naopak obézny.

Vyberajte si kvalitné značky so zdravými ingredienciami

Pri výbere a kúpe krmiva môžete navštíviť zoo obchod alebo hľadať online. V oboch prípadoch však hľadajte značky ponúkajúce dobroty z osvedčených a známych ingrediencií, ako je kuracie mäso, kurkuma, zázvor, kokosový olej, či ľanové semienka. Tieto, i keď možno na prvý pohľad „nudné“ ingrediencie sa ukazujú ako prospešné pre psy už mnoho rokov. Niekedy sa preto oplatí staviť na to, čo je odskúšané časom.

Zvážte zdravotný stav vášho psa

Má váš pes nejaký konkrétny zdravotný problém, ako je napríklad citlivá pokožka, intolerancia laktózy alebo lepku? Najlepšie je v takýchto prípadoch hľadať značky, ktoré poskytujú špecializované diéty vyhovujúce konkrétnemu zdravotnému stavu vášho psíka.

Inzercia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida