Na Dopravnej idú stavbári v predstihu

  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
  • 21. decembra 2022, 00:01

Primátor mesta Peter Jančovič spolu s dotknutými subjektmi absolvoval v uplynulom týždni kontrolný deň na Dopravnej ulici v Piešťanoch, kde od októbra prebieha kompletná rekonštrukcia. Na kontrolnom dni nechýbal dodávateľ prác Martin Kután zo spoločnosti TKO EKOPRESS II.

Ukázalo sa, že jesenné počasie stavbárom prialo. „Stavba postupuje v predstihu pred harmonogramom,“ skonštatoval Peter Jančovič. Stavba, na ktorej sa rekonštruujú chodníky, obrubníky i cesta, vybuduje cyklochodník, nové osvetlenie, vysadia tu zeleň, urobia zastávku autobusu a tiež realizujú prekládky inžinierskych sietí, má vyhotovený základ chodníkov. „Robia tu obrubník k cyklochodníku, ďalším krokom je pokládka dlažby na chodník a momentálne stavbári očakávajú dodávku stĺpov verejného osvetlenia. Práce budú pokračovať v závislosti od počasia, na jar sa začne so stavbou vozovky a cyklochodníka,“ uviedol primátor.

Základ chodníkov je hotový. Foto FB P. Jančovič

Na dĺžke 948 metrov sa ráta s investíciou vyše 700-tisíc eur. Mestský projekt uvažuje s tromi etapami celkovej rekonštrukcie Dopravnej ulice.

Prvá sa začala v októbri, ide o úsek od stanice po železničný podchod do Kanady. Pripravená je aj druhá etapa od podchodu po zadnú bránu cintorína. Existuje aj štúdia, ktorá uvažuje o tretej etape – napojení Dopravnej ulice na sídlisko Adam Trajan.

Počas prác je síce ulica priechodná, ale treba tu rátať so zdržaním, ak sú na ceste stavebné mechanizmy. Problém majú najmä chodci a cyklisti, pre nich je Dopravná v čase aktívneho stavebného ruchu nebezpečná. Zastavenie premávky v oboch smeroch je uvažované len v čase pokládky nového povrchu cesty, k tomu by malo prísť na jar. V súvislosti so stavebnými prácami primátor vyzval obyvateľov aj užívateľov cesty k tolerancii a vzájomnému rešpektu, pretože, ako to už býva pri líniových stavbách a rozkopávkach, môže dôjsť k rozličným nekomfortným situáciám, ktoré rekonštrukcie so sebou prinášajú.

Ako sme už uviedli, kompletná rekonštrukcia je rozdelená do troch etáp, pričom prvú s dĺžkou 442 metrov realizuje spoločnosť TKO EKOPRESS II. Až do zimy zrealizujú prekládku inžinierskych sietí, rekonštrukciu chodníkov a verejného osvetlenia. Táto etapa zahŕňa komunikáciu od železničnej stanice až za križovatku Dopravná-Vrbovská. Šírkový profil zahŕňa obojsmernú cyklocestu, obojsmernú vozovku, pozdĺžne parkovanie v alternatíve zelený pás a chodník. V rámci rekonštrukcie sa nanovo vybuduje dvadsať uličných vpustí s napojením na jestvujúce kanalizačné potrubie, nové verejné osvetlenie, osadia sa trvalé značenia a vysadí zeleň. Zrekonštruovaný úsek komunikácie sa doplní o 28 nových LED svietidiel, z toho 22 osadia na Dopravnej ulici a šesť na Vrbovskej ceste (táto časť nepodlieha rekonštrukcii vozovky).

Rekonštrukcia zvýši bezpečnosť a plynulosť premávky momentálne značne poškodenej komunikácie, vytvorí bezpečný presun cyklistov a chodcov, doplní chýbajúcu zeleň v tomto úseku a takisto esteticky zatraktívni dopravne frekventovaný priestor. Nové usporiadanie rekonštruovanej ulice počíta aj so zakomponovaním zelene tvorenej ostrovčekmi, ktoré sa využijú na výsadbu drevín a živých plotov.

Termín dokončenia realizácie diela je do 180 kalendárnych dní odo dňa prevzatia staveniska zhotoviteľom, suma za opravu je 734-tisíc eur.

(vd), foto: FB Petra Jančoviča

.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda