Platba za vývoz smetí sa zvýši na 59 eur za osobu

Podľa zákona o odpadoch obec či mesto pri stanovení výšky miestneho poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad vychádza zo skutočných nákladov na nakladanie s odpadom. To znamená, že z iných príjmových zdrojov obce a mestá skutočné náklady nesmú v zmysle zákona dotovať. A tak keď rastie poplatok za skládkovanie odpadu na smetisku či oprávnené náklady vývozným spoločnostiam, musia to zo zákona premietnuť do výšky poplatku za každého obyvateľa. Ročná platba tak narastie zo súčasných 39 na 59 eur za osobu.

(Autor: MsÚ Piešťany)

I keď sa miera separácie v kúpeľnom meste stále zlepšuje a z 33 percent v roku 2018 stúpla na tohtoročných 48 percent, v konečných číslach si za vývoz odpadu v Piešťanoch priplatíme, lebo v iných položkách ceny dramaticky narastajú.

Porovnávať to s inými samosprávami, či Piešťany platia veľa či málo, je problematické, nakoľko každé mesto má iné podmienky na vývoz či likvidáciu odpadu. V niektorých mestách prevádzkujú svoje vlastné smetisko, prípadne svoju vlastnú mestskú vývoznú spoločnosť, a prostredníctvom financovania mestských odpadových spoločností majú napríklad aj možnosť vývoz odpadu cez financovanie týchto spoločností „dotovať“. V konečných číslach však likvidácia odpadu na rozpočty samospráv dopadá na všetky rovnako. Nakoľko cena za ukladanie zmesového komunálneho odpadu na skládkach vzrástla za uplynulé roky takmer dvojnásobne, celkové priemerné náklady samospráv na skládkovanie stúpli zo 40 eur v roku 2018 za tonu na 76 eur v roku 2021.

A keďže Piešťany nemajú mestskú vývoznú a ani svoju skládkovaciu spoločnosť, nemá kúpeľné mesto spôsob, ako cez financovanie mestských rozpočtových organizácií obchádzať zákon o odpadoch. Ak by chcelo mesto napríklad vyhovieť časti miestnych seniorov a umožnilo im zľavu z poplatku za vývoz komunálneho odpadu, chýbajúca suma by sa musela premietnuť u inej kategórie obyvateľov vo forme doplatku za zľavnených seniorov.

Do poplatku za komunálne odpady vstupujú všetky náklady na zabezpečenie odpadového hospodárstva na území mesta Piešťany bez možnosti hľadať okľuku, ako tieto náklady z mestského rozpočtu dotovať. Nárast cien, ktoré mesto za likvidáciu komunálneho odpadu zaplatí, je však markantný. V roku 2018 zaplatilo za likvidáciu odpadu 1 298 251 eur, no v roku 2021 už sumu o viac ako pol milióna väčšiu. Odhad pre rok 2022 hovorí o náraste o ďalších 100-tisíc eur, cena vývozu a likvidácie odpadu vychádza mesto v tomto roku na 2 034 565 eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína