Miestna daň za byty a domy narastie aj viac ako o 100 percent

Poslanci na návrh piešťanskej radnice na poslednom zasadnutí zastupiteľstva dramatickým spôsobom zvýšili miestne dane aj za nehnuteľnosti určené na bývanie. Táto daň narastie viac ako o 100 percent.

(Autor: Supa)

Radnica navýšenie zdôvodňuje prihliadaním na udržanie nastoleného štandardu mesta Piešťany v poskytovaní verejnoprospešných služieb, kultúrnych, športových, sociálnych, vzdelávacích. Nárast dane z nehnuteľností má podľa dôvodovej správy predloženej poslancom pomôcť financovať i verejné osvetlenie, opravy a údržby ciest a chodníkov, údržbu zelene a čistotu verejných priestranstiev.

U pozemkov sa pôvodná ročná sadzba dane navýšila o 0,25 percenta pri všetkých druhoch pozemkov, zvýšenie sa týka Piešťan aj Kocuríc. Daň z bytov a daň zo stavieb určených na bývanie sa zvyšuje v Piešťanoch z 0,34 na 0,75 eura za meter štvorcový a v Kocuriciach z 0,26 na 0,58 eura.

Mesto vo svojom všeobecne záväznom nariadení ustanovuje, že od dane z pozemkov a stavieb sú oslobodené pozemky, na ktorých sú cintoríny, kolumbáriá, urnové háje. Mesto poskytne zníženie dane z nehnuteľností na bývanie vo výške 50 percent z ročnej dane, ktorých vlastníkmi sú fyzické osoby v hmotnej núdzi staršie ako 70 rokov, ak v nich majú trvalý pobyt. Mesto tiež poskytne zníženie dane za garáže a nebytové priestory v bytových domoch slúžiace ako garáž vo výške 50 percent z ročnej dane vo vlastníctve fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľov preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré slúžia pre motorové vozidlo používané na ich dopravu.

Táto mestská vyhláška nadobúda platnosť 1. januára 2023.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína