Bylinkárka radí: Slez pomáha dýchaniu

  • Bylinkárka radí
  • 19. decembra 2022, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví slez maurský.

(Autor: red)

Slez maurský (Malva mauritiana) je dvojročná až viacročná bylina, ktorá narastie do výšky aj viac ako 1,5 metra. Laločnaté listy sú dlaňovité a majú dlhú stopku. Celá rastlina je jemno chlpatá. Z pazúch listov rastú na dlhých stopkách veľké fialovomodré kvety. Slez kvitne od júna do septembra. Plod je tvrdka.

Slez maurský pôvodne pochádza zo severnej Afriky, kde si ním farbili odev. U nás si ho musíme dopestovať. Pridáva sa do šalátov ako ozdoba, používa sa na torty a na polievky. Je užitočný pre ľudský organizmus, pretože obsahuje slizy, triesloviny, silice, šťaveľan vápenatý, pektín, cukry. Kvety obsahujú antokyanové farbivo a vitamín C.

Slez podporuje rozpúšťanie hlienov, ale tiež zmierňuje dráždivý kašeľ, používa sa pri zápaloch horných dýchacích ciest, laryngitíde, zapálenom hrdle, pri zápaloch žalúdkovej sliznice. Slizy majú ochranný vplyv na sliznice poškodené zápalom, urýchľujú obnovovacie procesy v tkanivách. Slez hojí žalúdkové vredy, vhodný je pri hnačkách, veľmi dobrý je na cievne problémy, pri chorobách močových ciest, ako prevencia problémov s hlasivkami. Uplatnenie našiel aj ako doplnok liečby kožných ochorení, hojí zapálené rany, používa sa pri atopickom ekzéme, psoriáze, zmierňuje svrbenie a obnovuje rast buniek pokožky. Slúži ako súčasť ústnych vôd a kloktadiel. Chlapci sa v ňom kúpu, keď sa im na pohlaví nechce pretiahnuť predkožka.

Čaj

Potrebujeme: 50 g sušených kvetov slezu maurského, 1/4 l vody

Postup: 1 ČL kvetov zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme. Čaj, ktorý užívame dva až trikrát denne, podporuje rozpúšťanie hlienov, ale tiež zmierňuje dráždivý kašeľ, používa sa pri zápaloch horných dýchacích ciest, laryngitíde, zapálenom hrdle, pri zápaloch žalúdkovej sliznice, hojí žalúdkové vredy, je vhodný pri hnačkách, cievnych problémoch a chorobách močových ciest.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g čerstvých kvetov slezu maurského, 7 dl domácej pálenky, vodky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Kvety vhodíme do pohára a zalejeme až po vrch alkoholom. Pohár uzavrieme, občas pretrasieme. Na parapete okna mesiac lúhujeme, potom precedíme cez gázu do pohárikov. Užívame trikrát denne 10 kvapiek. Tinktúra podporuje rozpúšťanie hlienov, zmierňuje dráždivý kašeľ, užíva sa pri zápaloch horných dýchacích ciest, laryngitíde, zapálenom hrdle, pri zápaloch žalúdkovej sliznice, hojí žalúdkové vredy, pri hnačkách, cievnych problémoch, chorobách močových ciest.

Kúpeľ

Potrebujeme: 100 g čerstvých alebo sušených kvetov slezu maurského, 3 l vody

Postup: Kvety vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, potom stíšime ohník, prikryjeme a varíme 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ je vhodný na doliečenie liečby kožných ochorení, hojí zapálené rany, používa sa pri atopickom ekzéme, psoriáze, zmierňuje svrbenie a obnovuje rast nových buniek pokožky. Aj chlapci, ktorým sa nedá pretiahnuť predkožka cez pohlavný úd, sa môžu v tomto kúpeli okúpať.

Kloktadlo

Potrebujeme: 20 g čerstvých alebo sušených kvetov slezu maurského, 1/2 l vody

Postup: Kvety vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, potom stíšime ohník, prikryjeme a varíme 20 minút. Ďalších 20 minút lúhujeme a precedíme. Počas dňa kloktáme pri zapálenom hrdle, kloktadlo je vhodné pre rečníkov, spevákov i hercov.

Masť

Potrebujeme: 100 g čerstvých kvetov slezu maurského, 1/2 kg bravčovej masti, 10 g včelieho vosku

Postup: Kvety slezu vhodíme do hrnca, kde je bravčová masť a včelí vosk, a privedieme do varu. Stíšime ohník a za občasného miešania pražíme 15 minút, potom prikryjeme a necháme lúhovať. Po 24 hodinách mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do vhodných pohárikov alebo nádobiek. Keď zmes vychladne, odložíme ju do chladničky. Touto mastičkou potierame miesta, ako je atopický ekzém, psoriáza, zapálené rany, zmierňuje svrbenie a obnovuje rast buniek pokožky.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav