Podľa čoho vyberať interiérové dvere?

  • Inzercia
  • 15. decembra 2022, 00:03

Aj napriek tomu, že sú v interiéri čoraz viac populárne otvorené priestory, interiérové dvere sú stále potrebné. Keď už nikde inde, tak minimálne ako vstup do kúpeľne, či na WC. Podľa čoho si však interiérové dvere vybrať?

Autor: stock_SK / Shutterstock.com

Rozmery a smer otvárania

Môže sa zdať, že výber interiérových dverí je jednoduchý, minimálne v porovnaní s vchodovými dverami, ale aj v interiéri máte v otázke dverí veľa možností. Až toľko, že sa pri výbere môže začať človek strácať ako keď sa snaží nájsť správne autodiely pre svoje auto. Ako teda pri výbere interiérových dverí postupovať?

V prvom rade musíte vedieť správne rozmery a smer otvárania. V interiéri sa zväčša používajú dvere šírky 80 cm pre izby, 70 cm pre kúpeľňu a WC a 60 cm pre špajzu, či prípadný samostatný šatník. Vždy je však potrebné zmerať si stavebné otvory, môžete mať iné rozmery. A nezabudnite na smer otvárania, aby vás po kúpe dverí nečakalo nepríjemné prekvapenie.

Typ, prevedenie, materiál a nezabudnite na kovanie

Nasleduje typ a prevedenie dverí. Najčastejším typom dverí sú dvere s bežným otváraním. V každej predajni majú takéto dvere skladom. Taktiež však môžete mať posuvné, skladacie, či kyvné dvere. Naviac si ešte môžete zvoliť falcové alebo bezfalcové prevedenie.

A čo materiál dverí? Ten má vplyv na životnosť dverí a samozrejme aj ich cenu. Vzhľadom na váš rozpočet tak hľadajte prípadný kompromis. Svoj vplyv môže mať aj umiestnenie dverí, napríklad pri dverách do kúpeľne, ktoré musia zniesť zvýšenú vlhkosť.

Nezabudnite, že súčasťou dverí je aj kovanie, čiže kľučka a zámok. To môže byť rozetové, ktoré má oddelenú časť s kľučkou a časť so zámkom alebo štítové, pri ktorom kľučku aj zámok prekrýva štít. Čo sa samotného zámku týka, v interiéri sa zvyčajne používajú zámky pre obyčajné izbové kľúče. Pre kúpeľňu a WC je dobré vybrať kovanie s otočným zámkom a núdzovou drážkou zvonku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika