Nechali sa oklamať

Tento text píšem z dôvodu, že sa s do očí bijúcimi podvodmi vo virtuálnom svete internetu doslova roztrhlo vrece. V tomto predvianočnom období, keď rozmýšľame nad darčekmi, sme akosi otvorenejší uveriť možnosti zázračne nakúpiť, za nič vyhrať auto, bicykel či rovno len tak získať milión eur.

(Autor: Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Ako ľahko podľahneme podvodom, dosvedčuje napríklad aj policajná facebooková stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR, ktorá takmer denne informuje o úspechoch podvodníkov.

Napríklad desiatky tisíc Slovákov uverili, že môžu vyhrať auto len zdieľaním príspevku na sociálnej sieti. Virtuálni podvodníci však na to čakajú, že im uveríte a dokonca im zašlete aj diskrétne údaje o bankovom účte či platobnej karte. Ak naletíte, vianočné potešenie síce príde, ale nie vaše.

V inom článku tohto vydania Piešťanského týždňa píšeme, ako úspešne fungujú podvody i na senioroch. Telefonickí podvodníci vystrašili seniorku do takej miery, že im doslova vyhodila z okna peniaze i šperky.

Ďalšie podvody prichádzajú prostredníctvom elektronickej pošty. Napríklad ja mám tri e-mailové adresy – dve redakčné a jednu privátnu. Do všetkých mi prišla správa s rovnakým textom: „Váš e-mailový účet vyhral sumu 1 milión libier šterlingov v prebiehajúcom promo ocenení online na Facebooku a Coronavirus (COVID-19) finančné prostriedky od generálneho riaditeľa Facebooku Inc. Zuckerberg.“

No kto by sa miliónu britských libier teraz pred Vianocami nepotešil? A vďaka mojim trom e-mailovým adresám mi ich Zuckerberg chce poslať až trikrát. A to za úplnú „maličkosť“. Mám poslať podľa priloženého vzoru množstvo diskrétnych údajov o sebe a mojom bankovom účte.

Kde sú tie časy, keď ste zlodejov vreckárov mohli stretnúť len v nákupných centrách, v prostriedkoch hromadnej dopravy. Doba sa však mení, život sa z reálneho prostredia preklápa aj do sveta virtuálneho a za nami si to do tohto prostredia namierili i podvodníci.

S lapaním zlodejov v prostredí internetu je to však omnoho ťažšie. Tí totiž môžu spokojne sedieť za počítačom niekde pod palmou v rovníkovej Afrike a peniaze vám kradnúť prostredníctvom anonymných bankových účtov.

Ako sa im ubrániť? Univerzálna rada znie – čím atraktívnejšie sa ponuka tvári, tým viac treba byť opatrný a podozrievavý. Nik vám neumožní získať naozaj hodnotné ceny len za to, že mu zdieľate príspevok a následne pošlete svoje diskrétne údaje. Buďte vo virtuálnom svete internetu opatrní a nepokazte si Vianoce.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina