Vedeli ste, že rôzne moria majú rôzne pozitívne vplyvy na zdravie?

  • Inzercia
  • 13. decembra 2022, 23:03

Aj vám sa s klesajúcimi teplotami čoraz viac cnie za morom? Nuž ak nevyrazíte niekam do exotiky, budete si musieť na ideálnu trojicu v podobe slnka, pláže a mora ešte počkať. Medzitým sa môžete niečo dozvedieť o blahodarných účinkoch mora.

Autor: Hrecheniuk Oleksii / Shutterstock.com

Na kožné problémy pomáha obľúbený Jadran, ale aj Mŕtve more

To, že pobyt pri mori je nielen účinným relaxom, ale má aj rôzne zdravotné benefity, určite viete. Vedeli ste však, že aj v tomto sa jednotlivé moria odlišujú a tak sú rôzne moria účinnejšie na rôzne problémy? Poďme sa pozrieť na niekoľko príkladov.

Medzi najznámejšie účinky pobytu pri mori patrí pozitívny vplyv na rôzne kožné problémy. Možno vám však váš lekár z kožnej ambulancie v Piešťanoch odporúčal obzvlášť Jadranské alebo Mŕtve more.

Druhé menované je známe vďaka svojej vysokej koncentrácii soli, vďaka čomu pôsobí liečivo na ekzémy, psoriázu, či lupienku. Za veľmi slaný (aj keď nie až tak ako Mŕtve more) môžeme považovať aj obľúbený Jadran. Morská voda z Jadranského mora pomáha pri atopickom ekzéme, lupienke, ale napríklad aj astmatikom a pri alergických ochoreniach horných dýchacích ciest.

Problémy s dýchaním? Zamierte k Egejskému, či dokonca k Baltskému moru

Ak by sme však mali odporučiť dovolenku pri mori ľuďom, ktorých trápia rôzne ochorenia dýchacích ciest, odporučili by sme v prvom rade Egejské more. To je priam ideálne pre alergikov, ľudí so zníženou imunitou, častými infekciami dýchacích ciest a astmou.

Vhodné je aj Baltské more. Iste, keď sa povie kúpanie v mori, Baltské more vám asi nenapadne, ale minimálne prechádzky po tunajších plážach sú pre dýchacie cesty veľmi prospešné vďaka ovzdušiu s vysokým obsahom jódu a zvláštnou mikroklímou. Odporúčané je najmä astmatikom, ale napríklad aj ľuďom s cievnymi a srdcovými chorobami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika