Seniorka uverila podvodu o kuriérovi a falošným policajtom vyhodila z okna takmer 30-tisíc eur

Polícia v Novom Meste nad Váhom zaznamenala v priebehu jedného dňa dva prípady telefonických podvodov na senioroch. Žiaľ, v jednom prípade boli podvodníci úspešní a seniorku pripravili takmer o 30-tisíc eur.

(Autor: FB polícia)

V prvom prípade neznámy páchateľ telefonicky na pevnú linku oslovil 83-ročnú ženu pod veľmi osvedčenou legendou – kuriéra. Ten mal seniorke povedať, že jej prinesie balík. Krátko nato jej volal neznámy muž, ktorý sa predstavil ako policajt, a povedal jej, aby nevychádzala von, lebo jej hrozí nebezpečenstvo a všade je polícia. Keď seniorka hovor ukončila, už viac telefón nezdvihla a podvodníkom v tomto prípade klepli zuby naprázdno.

Bohužiaľ, druhý telefonát 79-ročnej seniorke nedopadol takto dobre, podvodníci boli úspešní a podvod im vyšiel.

Seniorku oslovila prostredníctvom pevnej linky žena, predstavila sa ako kuriérka a najskôr zisťovala, či je doma sama. Následne uviedla, že jej prinesie balík, lebo mesto práve teraz rozdáva mikulášske balíčky, a hovor ukončila. Zakrátko jej volal muž, ktorý sa predstavil ako kpt. Marián Hrubý, a povedal jej, že je od polície a vykonáva akciu zameranú proti podvodníkom, ktorí sa predstavujú ako kuriéri.

Požiadal ju, aby bola na telefóne a počúvala jeho inštrukcie, lebo práve prebieha policajná akcia. Pri nej chcú prichytiť podvodníkov s peniazmi, ktoré vylákajú od starších ľudí. Seniorka mu uverila a postupovala presne podľa inštrukcií falošného policajta.

Inštruoval ju, aby všetku hotovosť a šperky, čo má doma, vložila do igelitky. Tú má následne vyhodiť z okna, ale pre vlastnú bezpečnosť sa nemá pozerať von. Vystrašená žena poslúchla, do igelitky vložila 23-tisíc eur spolu s rôznymi šperkmi v hodnote asi 5000 eur a tašku vyhodila z okna svojho bytu. Vznikla jej škoda predbežne vyčíslená na 28-tisíc eur.

Vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície z Nového Mesta nad Váhom začal trestné stíhanie vo veci zločinu „Podvod“. Páchateľovi v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

Polícia: Nedajte sa oklamať!

– Cieľom podvodných volaní je iba jediné – navodiť pocit strachu, stresu a počas chvíľkovej indispozície vylákať a získať peniaze od seniorov.

– Tvrdenia páchateľov je potrebné okamžite overiť! Zachovajte pokoj, rozvahu a nepodliehajte panike!

– Ak máte podozrenie na podvodné konanie, neváhajte ihneď kontaktovať políciu na čísle 158.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava