Od Lucie do Vánoc, každá noc má svoju moc

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo
  • 13. decembra 2022, 11:08

Z nášho archívu:
Na Luciu sa dievčence poobliekali do plachiet, tváre si pomúčili, aby ich nik nepoznal a s husacími krídlami chodili od chalupy k chalupe a vymetali kúty.


Juraj Staško, zakladateľ Piešťanského týždňa na posedení Rozvojákov. Za Luciu sa preobliekli členky speváckej skupiny Povoja. (Autor: vd)

A pritom spievali: „Od Lucie do Vánoc, každá noc má svoju moc. Lucie prichádzajú, šetko zlo vymetajú. Dzievčence lístky píšu, denne do okna hádžu…“  Táto pieseň hovorí o tom, že na Luciu si dievčence napísali na lístočky mená chlapcov a postupne, každý deň vždy jeden lístok odhodili. Meno toho šuhaja, ktorý im mal byť súdený ostalo na poslednom z lístočkov, ktorý otvorili na štedrý deň.

S pásmom od Lucie do Vánoc, každá noc má svoju moc vystúpila v roku 2008 v Spoločenskom centre Slovenských liečebných kúpeľoch Folklórna spevácka skupina Krakovienka vedená Antóniou Mitošinkovou.

Cez otvor v stolčeku videli bosorku

Mládenci v Krakovanoch zasa zhotovovali Luciin stolček, v strede ktorého bol otvor. Cezeň sa dívali a koho v ňom uvideli, toho považovali za bosorku.  Tieto ľudové hry pokračovali tým, že Lucie sa pohľadu cez stolček všelijako vyhýbali a drapkali do mládencov, tvárili sa nehnevane, urazene, otáčali sa a utekali.  A ako to bývalo v Krakovanoch na Vianoce? Prezradila nám Elena Krestová: „Po večeri, sa zaspievalo, rozdali sa darčeky prv, než došli na návštevu susedá a koledníci. Tí chodzili od domu k domu a spievali koledy. Gazdiné im zato dávali jabĺčka a oriešky. A potom,  ked sa blížila polnoc, išlo sa do kostela na úternú.“

Ponúkame vám galériu zo stretnutia Rozvojákov z roku 2008 zo Senaforu, žiaľ, už niektorí ľudia, čo tam vtedy prišli nie sú medzi nami, tak si aspoń zaspomínajte.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola