Bylinkárka radí: Šípka posilňuje telo

  • Bylinkárka radí
  • 13. decembra 2022, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví ružu šípovú.

(Autor: Emőke Dénes)

Ruža šípová (Rosa canina) je opadavý krík s previsnutými konármi. Narastie do výšky až 3,5 metra. Na konároch rastú striedavé listy, zložené z piatich až siedmich vajcovitých po okrajoch pílkovitých lístkov. Stopka listov i celá ruža je ostnatá. Kvietky má päťpočetné, bielo až ružovo sfarbené. Kvitne od mája do júla. Plody sú červené vajcovité s veľkým množstvom hodvábne chlpatých jednosemenných nažiek. Na šípkach rastú aj hálky, ktoré narobí mucha žlabatka.

V prírode nájdeme ružu na otvorených slnečných stráňach, lúčnatých suchých svahoch, v hájoch, pri cestách a na okrajoch lesov. V ružovej vode si ľudia umývali ruky. Ruža šípová je celá liečivá – kvety, listy i kôra. Aké liečebné účinky má ruža šípová na náš organizmus? Je veľmi bohatá na vitamín C, B, P, obsahuje karotíny, flavonoidy, pektíny, triesloviny, kyselinu jablčnú a citrónovú.

Šípky sa odpradávna zbierajú do čajových zmesí na denné použitie na prevenciu a zvýšenie odolnosti proti infekciám či na celkové posilnenie organizmu, proti chorobám, epidémiám, posilňujú enzymatické procesy v organizme, podporujú tvorbu krvi, sú výborné v čase rekonvalescencie, spevňujú cievne steny, priaznivo pôsobia pri kŕčových žilách. Keďže ruža šípová pôsobí močopudne, dá sa použiť pri ochoreniach močového systému a obličiek, pri chorobách z nachladnutia. Odvar sa používa proti krvácaniu z ďasien. Ruža má potopudné, močopudné, dezinfekčné pôsobenie, navyše stimuluje činnosť malého mozgu.

Čaj z ruže šípovej odporúčam užívať tehotným ženám. 

Čaj z plodov ruže šípovej

Potrebujeme: 100 g podrvených plodov ruže šípovej, 1/4 l vody

Postup: 1 ČL podrvených plodov vhodíme do pohára a celú noc lúhujeme. Ráno zlejeme do kastróla a necháme prejsť varom. Ihneď odstavíme, lúhujeme 10 minút, precedíme a raz denne užijeme.

Čaj z kvetov

Potrebujeme: 50 g sušených kvetov ruže šípovej, 1/4 l vody

Postup: 1 ČL sušených kvetov zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme. Užívame dvakrát denne.

Čaje sú vhodné zvýšenie odolnosti proti infekciám či na celkové posilnenie organizmu, proti chorobám, epidémiám, posilňujú enzymatické procesy v organizme, podporujú tvorbu krvi, sú výborné v čase rekonvalescencie, spevňujú cievne steny, priaznivo pôsobia pri kŕčových žilách. Keďže ruža šípová pôsobí močopudne, dá sa použiť pri ochoreniach močového systému a obličiek, pri chorobách z nachladnutia.

Odvar z plodov

Potrebujeme: 100 g sušených a podrvených plodov ruže šípovej, 1/2 l vody

Postup: 2 PL plodov vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, stíšime ohník a varíme prikryté 20 minút. Ďalších 20 minút lúhujeme a precedíme. Počas dňa v ústach omieľame proti krvácaniu z ďasien. Odvar robíme trikrát do týždňa alebo podľa potreby.

Sirup

Potrebujeme: 2 kg zrelých šípok, 1,5 kg kryštálového cukru, 3 l vody, 2 ČL kyseliny citrónovej

Postup: Plody si očistíme od stopiek a kvetov. Dáme ich do hrnca s vodou, privedieme do varu, stíšime ohník a varíme 30 minút. Necháme vychladnúť, môžeme použiť ručný mixér. Cez husté sito ich pretlačíme, ja pritom používam naberačku na polievku. Znovu dáme na sporák a privedieme do varu, potom stíšime ohník a prisypávame cukor. Len čo sa cukor rozpustí, pridáme kyselinu citrónovú a odstavíme. Napĺňame do vyhriatych fliaš.

Džem

Potrebujeme: 1 kg plodov ruže šípovej, 3 dl vody, 5 ks klinčekov, 300 g cukru, 1 celú škoricu, citrónovú šťavu 

Postup: Plody ruže opláchneme pod tečúcou vodou a očistíme od stopiek a kvetov. Vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, stíšime ohník a varíme 30 minút. Počas varenia pridáme klinčeky a celú škoricu. Varíme až do úplného zmäknutia šípok. Ponorným mixérom jemne rozmixujeme uvarené šípky a tie prepasírujeme do iného hrnca cez husté sito, na ktorom je gáza. Dáme opäť variť a za neustáleho miešania pridávame kryštálový cukor a citrónovú šťavu. Varíme, až kým sa cukor nerozpustí. Vtedy džem nadobudne správnu konzistenciu. Ak je riedky, musíte ho ešte nechať variť, aby sa odparila voda.  Džem dávam do paráka, varím 15 minút na 80 stupňov Celzia.

Tinktúra z hálok

Potrebujeme: 4 ks hálok z ruže šípovej, 7 dl domácej pálenky, vodky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Hálky opláchneme pod tečúcou vodou, vhodíme do pohára a po vrch zalejeme alkoholom. Pohár uzavrieme, občas pretrasieme. Na parapete okna lúhujeme mesiac, potom scedíme cez gázu do iného pohára.

Naša babička hálky neotvárala, lebo sú v nich malé larvičky, dala nám 1 ČL večer pred spaním. Tinktúra z hálok má uplatnenie najmä pri imunodeficitných stavoch nejasného pôvodu, keď chceme rýchlo navodiť obranné sily organizmu. Hálky tiež stimulujú činnosť malého mozgu. Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel