Súťaž v aranžovaní na jednotku s vianočnou hviezdičkou

  • Kultúra a spoločnosť / Región / Spravodajstvo
  • 12. decembra 2022, 00:01

V Spojenej škole Rakovice si takmer šesťdesiat starších žiakov z Rakovíc, Boroviec, Vrbového, Piešťan, Drahoviec, Sokoloviec či Veľkých Kostolian mohlo pod odborným dohľadom stredoškolákov vyrobiť vianočný venček či svietnik. Išlo o súťaž s názvom Vianočné aranžovanie, takže floristi a viazači zo Strednej odbornej školy regionálneho rozvoja určili poradie tých najkrajších aranžmánov, na ktoré ich tvorcovia mali vždy po šesťdesiat minút čistého času.


V Rakoviciach súťažili starší žiaci základných škôl v aranžovaní svietnika a vianočného venčeka. (Autor: Viera Dusíková)

Súťaž organizovalo spolu so strednou školou Centrum voľného času Ahoj. Jeho riaditeľ Miroslav Petráš spolu s riaditeľkou Spojenej školy Rakovice, Henrietou Kunicovou, odovzdávali najšikovnejším dvojiciam viazačov diplomy a vecné ceny. V nádherne vyzdobenej jedálni, kde sa až k stropu vypínal úžasne vyzdobený vianočný stromček, ktorému konkurovali obrovské vsadzované nádoby na slávnostne prestretých stoloch či betlehemské hviezdy na stenách, si prvú cenu za vianočný svietnik prevzali Laura Manáková a Paulína Rapavá, žiačky ZŠ v Drahovciach. „Strieborný“ svietnik vytvorili Kristína Micháliková a Izabel Zenonos zo ZŠ Rakovice, tretiu priečku obsadili aranžérky Sofia Lehutová a Nella Pavlovičová zo ZŠ v Sokolovciach.

Porotcovia vyhodnotili aj súťaž o najkrajší vianočný venček. Ten vyhrali nádejné floristky Eliška Skovajsová a Kristine Steblak zo ZŠ v Sokolovciach, na druhom mieste skončili Elyzavete Vasilenko a Veronika Čeligová zo ZŠ Rakovice a bronzový diplom si prevzali Lea Porubská a Monika Orihelová zo ZŠ Veľké Kostoľany.

Na aranžovanie využili školáci profesionálne priestory odborných učební. Rakovickí stredoškoláci i majstri a učitelia pripravili rozmanitý materiál, prevažovali dary prírody – konáriky, vetvičky, šišky, rôzne plody, sušené kvety. Každý svietnik mal jednu sviečku. Nechýbali klasické drobné vianočné gule, stuhy, mašle, cencúle a iné ozdôbky. Žiaci obratne ovládali tavné pištole, a hoci niektorí ich držali možno prvýkrát, pľuzgieriky po drobných popáleninách nebolo vidno.

„Mám maminu, ktorá sa venuje aranžovaniu a viazaniu kvetov, takže jej doma pomáham,“ prezradil jeden zo súťažiacich. „A ja som ešte nikdy nič nearanžovala, ale baví ma to a veľmi sa mi to páči. A čuduj sa svete, vcelku do pohody mi to ide,“ usmiala sa dlhovlasá dievčinka. Pri dverách každej z učební dozorovali študentky strednej školy, a ak niekto zo súťažiacich potreboval niečo naliehavé, ich staršie kamarátky im vedeli poradiť.

Aby sa učiteľky jednotlivých základných škôl, ktoré do Rakovíc prišli na predvianočnú súťaž, nenudili, organizátori podujatia im pripravili rýchlokurz floristiky, takže pekné svietniky si mohli zostrojiť aj pedagogičky.

V rámci vianočného workshopu sa účastníčky mali možnosť oboznámiť s medzinárodným projektom „Apply green pedagogy: SDGs implementation by floristry“, ktorého koordinátorom je Spojená škola Rakovice. Cieľom projektu je implementácia cieľov trvalo udržateľného rozvoja do floristiky prostredníctvom zelenej pedagogiky, a to vytvorením školiacich materiálov a e-príručky pre učiteľov, školiteľov, pedagógov a majstrov OVP, žiakov a ďalšiu verejnosť.

Elektronická príručka obsahuje kreatívne materiály, inovatívne prístupy a koncepty vo floristike s implementáciou SDG. „Flower compositions for different occasions“ s osvedčenými postupmi kvetinovej výzdoby, kvetinové kompozície na rôzne príležitosti: Vianoce, Veľká noc, narodeniny, pohreby, svadby, interiérový dizajn, pamätné dni, štátne sviatky a špeciálne príležitosti. Zameriava sa na použitie miestnych rastlín v kvetinových aranžmánoch. Príručka je dostupná širokej verejnosti prostredníctvom školskej webovej a facebookovej stránky. Pedagogičky sa vyjadrili veľmi pozitívne k elektronickej floristickej príručke.

Kto bol hladný, mohol si dať chutný zákusok či chlebíček, k dispozícii boli i nápoje, nechýbalo „kafíčko“. A keď k tomu prirátame pozitívnu atmosféru, vyjde nám na konci výsledok rovný jednotke s vianočnou hviezdičkou.

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória