Župa vytvorí informačné body vo všetkých okresoch

  • Kraj
  • 9. decembra 2022, 00:01

Krajská inovačná rozvojová agentúra (KIRA) uzatvorila memorandum o spolupráci s ôsmimi občianskymi združeniami. Jeho cieľom je podpora rozvoja občianskej spoločnosti prostredníctvom informačných a kontaktných bodov priamo v území. V kúpeľnom meste je partnerom župy občianske združenie Myška Piešťany.

Občianske združenie Myška Piešťany je partnerom župy v kúpeľnom meste. (Autor: OZ Myška Piešťany)

„Aktívnym ľuďom a organizáciám vytvárame priestor a stabilné zázemie pre realizáciu projektov v prospech rozvoja kraja. So zástupcami občianskych združení vytvoríme osem ‚Infobodiek‘. Budeme v nich poskytovať informácie a rady, ako sa aktívne zapojiť do života v kraji, ako založiť občianske združenie alebo ako pripraviť kvalitnú projektovú žiadosť,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že sa budú nachádzať vo všetkých siedmich okresných mestách a v Seredi. Ich kontaktné informácie budú zverejnené čoskoro.

„Infobodka“ je konceptom kontaktného centra pre občianske združenia a iniciatívy pôsobiace v oblasti občianskej spoločnosti v jednotlivých okresoch Trnavského kraja. Prostredníctvom projektu sa iné občianske združenia či záujemcovia o neziskový a komunitný sektor z daného okresu môžu informovať o možnostiach, ako založiť vlastnú organizáciu, napísať projekt alebo ako požiadať o grant. Môžu tak získať pomoc od etablovaných a skúsených aktérov dlhodobo pôsobiacich v neziskovom sektore.

„KIRA sa okrem iného podieľa aj na rozvoji občianskej spoločnosti. Pokračujeme v úsilí o zefektívnenie komunikácie župy a neziskového sektora. Zameriavame sa na prehĺbenie vzájomného pochopenia problémov a potrieb, ako aj na sieťovanie neziskových organizácií a občianskych združení naprieč celým Trnavským krajom. V ‚Infobodkách‘ bude tiež priestor na prepájanie aktívnych ľudí a sprostredkovávanie dobrovoľníckych príležitostí,“ povedal zástupca riaditeľa KIRA Marek Krnáč.

„Náplňou práce ‚Infobodiek‘ bude okrem poskytovania informácií či pomoci pri založení vlastnej organizácie organizácia výročného stretnutia neziskových organizácií a občianskych združení z daného okresu, zdieľanie príkladov dobrej praxe, komunikácia s Úradom TTSK a ďalšie aktivity na zlepšenie postavenia tretieho sektora v kraji,“ uviedla Miroslava Sabová Dudášová z KC Priestor v Seredi, ktoré bude zastrešovať jednu z Infobodiek.

Ďalšími participujúcimi organizáciami sú Reuse Centrum Baterkáreň Trnava, OZ Hanza Galanta, Senica 2.0, ETC Skalica, OZ Komunita Dunajská Streda, OZ Myška Piešťany a OZ Čas pre rodinu Hlohovec.

Ako uvádza na svojej stránke piešťanské občianske združenie, Myška Piešťany je veselá kôpka ľudí, ktorá verí na zázraky, v ničom nevidí problém a hľadá riešenia. Hlavným cieľom združenia je priniesť symbiózu ľudí s prírodou. Venujú sa hlavne projektom a činnostiam, ktoré podporujú rozvoj regiónu v oblasti životného prostredia, športu, kultúry.

21 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav