Päť chýb, ktoré skracujú životnosť vašej umývačky riadu

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 9. decembra 2022, 12:17

Ako dlho by mala umývačka riadu vydržať? Podľa väčšiny výrobcov, približne 10 rokov, čo však nemusí nevyhnutne znamenať, že sa počas tých rokov nebude vôbec vyžadovať servis ich umývačky. Totiž údaje z viacerých prieskumov, ukazujú, že každá štvrtá umývačka riadu sa buď pokazí alebo prestane fungovať správne už v priebehu prvých piatich rokov od kúpy.


Na to, ako dlho váš spotrebič vydrží, môže však mať vplyv veľa faktorov, ako napríklad jeho model a značka – či je to špičková umývačka Bosch alebo lacnejší model od spoločnosti Whirlpool; ako často ju používate, či raz za týždeň alebo každý deň a veľmi záleží aj na tom, ako sa s vašou umývačkou zaobchádzate. Preto sme pre vás pripravili zoznam častých chýb pri používaní umývačky riadu, ktorým sa musíte vyhýbať, pokiaľ chcete zaručiť jej dlhoročné a bezproblémové fungovanie.

1. Používanie nesprávneho druhu alebo príliš veľkého množstva čistiaceho prostriedku

Nadmerné množstvo umývacieho prostriedku v umývačke je jednou z najčastejších chýb pri používaní umývačky riadu. Môže spôsobiť nahromadenie usadenín v mechanizme umývačky, napríklad v jej čerpadle. Preto radšej používajte vopred nadávkované balenia čistiaceho prostriedku, aby ste sa uistili, že to nepreháňate.

Veľa ľudí ešte stále používa tekutý alebo práškový umývací prostriedok do umývačky. Hoci aj tradičné tekuté a práškové prostriedky odvedú svoju prácu, kapsuly (malé, vopred odmerané gélové balenia) a tablety môžu fungovať podstatne lepšie. Testovanie rôznych prostriedkov na umývanie riadu ukázalo, že tablety a kapsuly najlepšie čistia riad bez zanechania škvŕn od vody alebo usadenín v samotnej umývačke. Uistite sa však, že sú bezpečne uložené mimo dosahu malých detí, ktorých môžu prilákať svojou farbou. Môžu si pomyslieť, že sú to nejaké cukríky a zjesť ich, takže určite na to dajte pozor.

Tiež v žiadnom prípade nedávajte do umývačky bežný saponát na umývanie riadu. Treba uznať, že to na prvý pohľad dáva zmysel – veď saponát je predsa na umývanie riadu, nie? Áno, ale nikdy nie v umývačke riadu, pokiaľ nechcete, aby sa vaša krásna kuchyňa v priebehu niekoľkých minút premenila na obrovský bublinkový kúpeľ. Pri ručnom umývaní to nie je problém, avšak v umývačke kvôli stálemu pohybu sa môže vytvoriť príliš veľa peny, ktorá sa veľmi rýchlo vyšmykne z pod kontroly a dostane sa von z umývačky. Nielenže to bude vyžadovať aspoň hodinu upratovania, ale pravdepodobne budete potrebovať aj opravu vašej umývačky riadu, nakoľko sa pena môže dostať aj do jej citlivých komponentov.

2. Nevhodné predmety a druhy riadu v umývačke

Občas vám vôbec nemusí napadnúť, že niektoré typy riadu a predmety do umývačky nepatria. Treba si preto dať pozor a vždy skontrolovať, či je predmet označený na obale ako vhodný do umývačky a následne sa riadiť podľa toho.

Napríklad mnohé dózy na jedlo (obzvlášť tie menej kvalitné alebo jednorazové) môžu spôsobiť vážne nebezpečenstvo, keď ich vložíte do umývačky riadu. Ide o to, že vysoká teplota vody počas umývacieho cyklu alebo vzduchu počas sušenia môže nádobu trochu roztaviť alebo zmeniť jej chemické vlastnosti, čím sa z nej uvoľnia nebezpečné, škodlivé látky. Takže pokiaľ dóza nie je jasne označená výrobcom ako vhodná do umývačiek riadu, radšej ju umyte ručne.

Ďalšou vecou, ktorú by ste nemali do umývačky dávať, sú príbory z dreva a drevené dosky na krájanie. Rovnako ako pri tých plastových dózach, aj tu v dôsledku vysokých teplôt v umývačke môže nastať zmena v konzistencii a tvare dreva. Vylučovanie nebezpečných látok tu však nehrozí, ale vaša drevená vareška či doska môže byť po cykle v umývačke zdeformovaná a tým pádom nevhodná na ďalšie použitie. Takže aj tie radšej umývajte vždy ručne.

Podobne je to aj s panvicami a hrncami s nepriľnavým (non-stick) povrchom. Pravdepodobne viete, že liatinový riad by ste nikdy nemali dávať do umývačky riadu, ale prekvapivo ani nepriľnavé hrnce a panvice nie sú do nej vhodné. Ak teda výrobca neoznačil výrobok ako vhodný do umývačky riadu, tá môže časom jeho nepriľnavý povrch poškodiť, čím stratí svoju hlavnú výhodu a už ju nebudete môcť používať rovnako, ako predtým. Ak teda chcete zachovať nepriľnavé vlastností vašej panvice, umývajte takéto hrnce a panvice ručne – horúcou mydlovou vodou a sušte ich na vzduchu.

Nože a iné ostré predmety sú tiež nevhodné do umývačky. Ostré hrany môžu napríklad poškriabať plast, ktorý pokrýva kov stojanov. Bez tejto plastovej ochrany začne kov postupne hrdzavieť, a tak sa vaše zariadenie časom pokazí. Hoci niektoré umývačky riadu majú špeciálny stojan na nože, cykly umývačky riadu a určité čistiace prostriedky aj tak postupom času ostré čepele otupia. Preto vaše najlepšie nože radšej zakaždým umývajte ručne, aby ste zabránili ich poškodeniu.

3. Preťaženie umývačky

Ak je v umývačke príliš veľa riadu, výrazne sa zvyšuje pravdepodobnosť prehriatia jej mechanizmu. Mnohé komponenty majú vo vnútri nastavené bezpečnostné zariadenia, ktoré ich chránia pred prehriatím, no keď do umývačky naložíte príliš veľa riadu, vznika na tieto zariadenia oveľa väčšia záťaž oproti tej, na ktorú sú určené. Tým pádom je zlyhanie komponentov v takom prípade oveľa pravdepodobnejšie. Takže ak nechcete znovu volať do servisu umývačiek, radšej ju nepreťažujte.

Riaďte sa podľa toho, že umývačku riadu by ste mali naplniť len takým množstvom riadu, ktoré sa komfortne zmestí na jej stojany. Dokonca radšej medzi jednotlivými kusmi riadu nechajte trochu viac miesta, aby počas umývania do seba nenarážali. Tým zabránite riziku poškodenia umývačky a vzniku škrabancov či iných drobných chybičiek krásy na vašich tanieroch a pohároch.

4. Vkladanie príliš špinavých predmetov do umývačky riadu

Riad znečistený špinou z vonka, pieskom, či strojovým olejom a kovovými časticami sa do umývačky nikdy nemá vkladať. Je to síce odolné zariadenie, ale ak sa do neho dostane príliš veľa nečistôt, tieto jemné čiastočky sa môžu nakoniec dostať aj do vnútorných častí mechanizmu, kde môžu napáchať riadnu škodu. Takže ak ste s tým riadom boli na pikniku v prírode či na pláži, je najlepšie potom špinavý riad poriadne opláchnuť pred naložením do umývačky.

5. Príliš čistý riad v umývačke 

Nielen príliš špinavý riad, ale ani zbytočne čistý riad nie je do umývačky odporúčané dávať, ak chcete aby dlhodobo fungovala bez problémov. Takže, pokiaľ riad dávate do umývačky ihneď po jedení, stačí iba zoškrabať veľké zvyšky jedla do koša, bez toho, aby ste riad vopred oplachovali. Úlohou umývacieho prostriedku je rozpustiť zvyšné čiastočky jedla, aby ich umývačka vedela kompletne odstrániť, takže toto zvládne úplne v pohode.

Ale keď trvá niekoľko dní, kým sa špinavý riad dostane do umývačky, pred spustením cyklu najprv taniere zľahka opláchnite, aby ste tak zabránili napríklad nepríjemnému zápachu z umývačky.

A keď už sme pri tom, snažte sa o to, aby ste umývačku pred spustením vždy poriadne naplnili. Nielenže tým ušetríte za vodu a elektrinu, ale bude to znamenať menší počet použití, nižšiu mieru opotrebenia a tým pádom aj dlhšiu životnosť umývačky riadu bez otravných chybových kódov.

(inzercia)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel