Rekultivácia priestoru po zbúranej základnej škole je už takmer ukončená

Búranie objektu schátranej školy na sídlisku Adam Trajan v Piešťanoch sa začalo ešte v decembri minulého roka. Realizácia sa mierne zdržala z dôvodu, že sa pri búracích prácach odhalila stále funkčná plynová prípojka. Po administratívnych a stavebných úkonoch vedúcich k odpojeniu plynu od objektu búranie pokračovalo. A po roku od jeho začatia ruinu nahradili chodníky, lavičky, trávnatá plocha a tento priestor má už úplne iný vzhľad. Osvetlenie pribudne v budúcom roku.

Po roku od začatia búrania schátranej školy na sídlisku Adam Trajan ju nahradili chodníky, lavičky a trávnatá plocha. (Autor: FB Jaroslav Rybárik)

Schátraná škola, ktorú mesto nechalo zbúrať, bola zo sietí školských zariadení vyradená už v roku 2004. Odvtedy sa mesto márne pokúšalo nájsť iný zmysel jej využitia, neúspešné boli i pokusy o predaj objektu do privátnych rúk. Poslanci zastupiteľstva tak ešte v roku 2014 rozhodli, že ak sa predaj nepodarí, budú nasledovať búracie práce. Medzitým bola budova dlhé roky terčom vandalizmu, bezdomovcov, požiarov a krádeží. Pre hrajúce sa deti, ktoré objekt lákal, sa stávala nebezpečná.

Až po 16-ročnom neúspešnom hľadaní efektívneho využitia sa 10. decembra 2020 k objektu bývalej školy poslanci vrátili opäť. Do rozpočtu na rok 2021 zaradili položku určenú na búranie a rekultiváciu miesta, a tým definitívne rozhodli o osude bývalej základnej školy.

V decembri 2021 sa búracie práce začali a mesto zaplatilo za odstránenie objektu takmer 90-tisíc eur. Základová doska však zostala zachovaná pre prípad, že by sa mesto rozhodlo na tomto mieste v budúcnosti postaviť niečo iné. Potom, ako realizátor objekt odstránil, pokračovala rekultivácia priestoru. V októbri tohto roka sa do priestoru opäť zahryzli stavebné stroje a začala sa výstavba prepojovacieho chodníka a osadenie lavičiek.

Podľa zverejnenej zmluvy si piešťanský mestský úrad objednal výstavbu spojovacieho chodníka vo vnútrobloku medzi ulicami A. Trajana a E. F. Scherera u firmy ASET, s.r.o., z Podolia. Výška investície je 36 858 eur. Doba dokončenia chodníka bola podľa zmluvy 60 dní od začatia prác, čo vychádzalo na mesiac december 2022, a podľa stavu chodníka termín ukončenia realizácie bol aj dodržaný.

S realizáciou verejného osvetlenia tohto parkového priestoru a oddychovej zóny radnica počíta už v budúcom roku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard