Zomrela legendárna herečka a čestná občianka Piešťan, Mária Kráľovičová

Vo veku 95 rokov zomrela v pondelok 5. decembra 2022 v neskorých večerných vynikajúca slovenská herečka, čestná občianka mesta Piešťany, Mária Kráľovičová. Kráľovičová, ktorá v júni oslávila jubileum 95 rokov, zomrela v jednom z centier pre seniorov v bratislavskom Starom Meste, kam sa presťahovala tento rok.


Mária Kráľovičová (Autor: vd)

Poprednej slovenskej herečke udelila piešťanská radnica najvyššie ocenenie mesta za vynikajúce tvorivé výsledky v oblasti divadelného a filmového umenia a šírenie dobrého mena Piešťan v roku 2012.

Mária Kráľovičová bola častou návštevníčkou piešťanských kúpeľov a pri každej príležitosti propagovala Piešťany ako mesto, ktorému vďačí za svoju životnú energiu.

Mária Kráľovičová počas Anna bálu v Piešťanoch. (Foto: Ivan Ružek/Jarmila Hoššová)

Udelením čestného občianstva mesta, Piešťanci ocenili aj to, že herečka nebola len pasívnym kúpeľným hosťom, ale pri svojich pobytoch v kúpeľnom meste navštevovala rôzne podujatia a zapája sa do kultúrneho diania.

Mária Kráľovičová stvárnila desiatky významných postáv v klasickej i v súčasnej slovenskej a svetovej dráme. Na doskách Slovenského národného divadla účinkovala nepretržite 74 rokov. Bola prvou slovenskou herečkou v televíznej inscenácii.

Mária Kráľovičová v piešťanskom Dome umenia. (Foto:am)

Mária Kráľovičová sa narodila 7. júna 1927 v obci Čáry na Záhorí. Bola najstaršou z piatich detí. Keď mala 15 rokov, odišla za prácou do Bratislavy. Začínala ako holičská učnica, potom pracovala ako predavačka v obchode s odevmi a napokon v sklade na výdaj balov papiera.

Po skončení druhej svetovej vojny si prečítala inzerát, že hľadajú hercov a herečky do slovenských divadiel. Konkurz sa konal v historickej budove SND. Prihlásila sa a očarila aj jedného zo zakladateľov slovenského profesionálneho divadelníctva, herca, režiséra a pedagóga Andreja Bagara.

Hereckú kariéru začala v auguste 1945 v Slovenskom komornom divadle v Martine, kde účinkovala dve sezóny, počas ktorých odohrala štrnásť titulov. Hneď v prvej sezóne získala v roku 1946 na Divadelnej žatve v Prahe ocenenie Talent roka za postavu Aničky v Tajovského Ženskom zákone.

V rokoch 1947 až 1950 študovala herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, ale už od 1. januára 1948 sa stala členkou SND, kde pôsobila nepretržite 74 rokov až do 1. januára 2022.

Na javisku bola kráľovnou, intelektuálkou, ale aj ženou z fabriky. Bola Oféliou, Júliou, svätou Janou, stvárnila Čechovove hrdinky i Marylin Monroe. Osudnou sa jej stala Sládkovičova Marína.

Patrila medzi národných umelcov a za svoju kariéru získala niekoľko ocenení. Je dvojnásobnou laureátkou štátnej ceny, nositeľkou Radu Ľudovíta Štúra I. triedy, Zlatého krokodíla, Krištáľového krídla, má svoju tabuľku na chodníku slávy v Bratislave.

zdroj: standard.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava