Skvostná výstava betlehemov z celého sveta láka návštevníkov do Vily Dr. Lisku

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
  • 6. decembra 2022, 18:46

Vo výstavných priestoroch Balneologického múzea I. Wintera v Piešťanoch, konkrétne vo Vile dr. Lisku sa od začiatku decembra až do konca februára nachádza unikátna výstava betlehemov z celého sveta.


Betlehem z Mexika. (Autor: vd)

Na výstave Betlehemy sveta 3 je vystavený výber zo zbierky betlehemov Viery a Jozefa Gruskovcov z Bratislavy. „Spolu s manželkou sme zozbierali viac ako šesťsto betlehemov počas z rôznych krajín sveta, kam sme sa dostali počas svojho profesijného života,“ povedal počas vernisáže, zberateľ Jozef Gruska.

Vo vitrínach môžete obdivovať nielen slovenské či české betlehemy známych tvorcov z rôznych materiálov, ale aj také unikáty, ako ekimácky, indiánsky, arabský, peruánsky či čínsky betlehem.

Výstavu nám priblížil riaditeľ Balneologického múzea I. Wintera v Piešťanoch, Vladimír Krupa :“Prvé betlehemy, ktoré Jozef Gruska získal boli betlehemy zo šúpolia a z dreva. Zbierať betlehemy v období pred rokom 1989, teda v období socializmu bolo ťažké. Tvorba betlehemov v Československu bola minimálna.

Situácia sa zmenila po roku 1989. Hlavná časť zbierky vznikla práve v tomto období aj vďaka pracovným cestám a pobytom zberateľa Jozefa Grusku v zahraničí. Precestoval množstvo krajín nielen v Európe ale i v Amerike, Afrike, Ázii aj Oceánii. Betlehemy získaval kúpou, darmi i systematickým vyhľadávaním tvorcov betlehemov a objednaním si betlehemu u konkrétnych tvorcov či ľudových umelcov. Od prvého exponátu – jasličiek so Svätou rodinou zo šúpolia – uplynulo viac ako polstoročie.      Dnes zbierka obsahuje stovky betlehemov zo všetkých kontinentov (okrem Antarktídy). Na výstave vo výstavných priestoroch Balneologického múzea Imricha Wintera vo Vila dr.Lisku ich budú môcť návštevníci obdivovať od 1. decembra 2022 do konca februára 2023. V prvej časti výstavy sú vystavené betlehemy zo Slovenska, Čiech a Moravy. Pre Slovensko sú typické betlehemy zo šúpolia, dreva, čipky, keramiky, drôtu  – betlehem ľudového rezbára Štefana Siváňa, ktorý sám chodil v čase Vianoc s dvoma ďalšími betlehemcami s betlehemom.“

Celý článok chystáme spolu s fotografiami unikátnych betlehemov do vianočného vydania Piešťanského týždňa. Ak ju túžite uvidieť, pracovníci múzea vás s ňou radi oboznámia.

(vd)

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián