Vianočný kamión prilákal do centra tisíce ľudí

Hlava na hlave – malí, veľkí, Piešťanci, obyvatelia okolitých obcí i vzdialenejších miest. I tak to vyzeralo v sobotu 3. decembra v kúpeľnom meste, keď s veľkou pompou a trúbením dorazil na Rázusovu ulicu Coca cola kamión. Bolo to magické, veď doviezol Santu Clausa.

Foto: am

Zátarasy na Rázusovej ulici pribudli už popoludní. Prejazd bol umožnený len autobusom MHD, keďže na ulici sa pomaly začal formovať rad čakateľov. Tí totiž už polhodinu pred plánovaným začiatkom Santovho turné vyčkávali na škriatka, od ktorého si mali prevziať poradové číslo na fotku k magickému Santovi.

Škriatok napokon prišiel o 16. hodine. Doviezol ho SantaBus, ktorý si prítomní neváhali zvečniť svojimi mobilmi. V tom čase už bola na ulici slušná masa ľudí, mnohí z nich utvorený rad ani nerešpektovali a ruku po poradový lístok načahovali, aj keď nestáli v zástupe. Lístky tak išli doslova „na dračku“. Tí, čo si ich prevzali, sa pomaly presúvali k zábranám, aby si zabezpečili dobrý výhľad pri príchode kamióna.

Coca-cola kamion prichádza 🎄🎅

Uverejnil používateľ Piešťanský týždeň Sobota 3. decembra 2022

Červený kolos napokon dorazil pred pol piatou. Prichádzal z Teplickej ulice a pred i za ním išlo policajné auto. Coca cola kamión trúbil na znak príchodu a ľudia zdvíhali mobilné telefóny, aby si nákladné vozidlo odfotili a nakrútili. Ako kamión zatočil na Rázusovu, dav z Teplickej a Nitrianskej sa vydal za ním, čo v konečnom dôsledku znamenalo, že vozidlo so Santom bolo kolom dokola obklopené ľuďmi. Pre mnohých z nich na chvíľu prestal existovať svet naokolo – presne na tú chvíľu, kedy sa kamión otváral a dav po prvý raz uvidel Santovu obývačku.

Následne sa začal kolotoč fotografovania sa. Podľa poradových čísiel vychádzali po schodíkoch do kamiónu záujemcovia, ktorí sa so Santom chceli zvečniť na pamiatku. Prístup zľahka komplikovala tlačenica a ľudia, ktorí tesne pod kamiónom vyčkávali na svoju chvíľu, i keď mali na poradovom lístku číslo 200 a vyššie. O niekoľko desiatok minút sa však dav začal postupne rozplývať na námestie či k vianočnému stromčeku a priestor sa trochu uvoľnil. Vianočný Coca Cola kamión napokon stál na Rázusovej až do 19. hodiny, a tak sa mohli so Santa Clausom odfotiť stovky záujemcov.

Kamiónová paráda však mala okrem zážitkového aj charitatívny rozmer. Návštevou vianočného kamiónu a kúpou darčekového predmetu alebo občerstvenia z foodtrucku ľudia prispeli na dobrú vec. Výťažok poputuje na účet Slovenského Červeného kríža. Coca-Cola tento rok podporí projekt Help Trans, ktorým Červený kríž pomáha imobilným klientom.

Okrem Santu aj anjeli

Počas víkendu sa v uliciach Piešťan pohybovali aj Slovenskí anjeli. Projekt vznikol s cieľom vniesť do predvianočných ulíc krásu, pozitívne myslenie a dobrú náladu. Anjeli majú environmentálny rozmer, pretože budú odetí v ručne vyrobených upcyklovaných kostýmoch.

Autorkou kostýmov je niekoľkonásobná Body Art majsterka Andrea Jacková, spoluautorkou je Martina Mareková, propagátorka hnutia Fashion Revolution, ktoré propaguje pretváranie nechcených vecí na veci chcené.

„Skladovali sme veľa materiálov. Sme ‚maniačky‘ na rôzne second handy – kupujeme dečky, obrusy, pekné materiály. A tak nám skrsla myšlienka vytvoriť netradičných anjelov. Pracovali sme na tom tri roky dozadu celé leto,“ prezradila nám Andrea Jacková s tým, že anjeli vznikali pri klimatizácii, keďže bolo veľmi horúco.

Okrem dvojice autoriek bol technickou podporou, teda uchytením krídel veľmi pomohol Erich Moravčík. „Bez neho by anjeli nemali krídla,“ skonštatovala autorka. Dodala, že anjeli zväčšia spia v jej truhliciach. „Čakajú na uplatnenie, aby nielen v Piešťanoch rozdávali dobré správy, ale aj v iných mestách. Radi prídeme potešiť aj inde,“ doplnila A. Jacková.

Slovenskí anjeli

Anjelov mohli ľudia vidieť po dva roky na Krampuse, kde boli tou nežnou zložkou. „Ľudia na nich už vtedy reagovali pozitívne. Samozrejme, fotili sa včera aj dnes, mali naširoko otvorené oči, deti sa tešili, dospelí dostali svoje správy, nad ktorými sa buď pousmiali, alebo zamysleli. Tie správy sú trefné,“ dodala autorka.

Anjeli v centre mesta a na Kúpeľnom ostrove rozdávali lístočky so správami ľuďom, ktorí sa usmievajú. Obsahom správ sú slovenské príslovia, porekadlá a pranostiky, ktoré majú v sebe viac múdrosti než mnohé dnešné zdroje informácií.

Piešťanských anjelov budete môcť stretnúť aj ďalšiu nedeľu od 15.30 do 19.00 h.

Nechýbali koncerty a zapaľovanie sviečky

Piatok, sobota i nedeľa sa na Námestí slobody opäť niesla v duchu koncertov a vystúpení.

Ľubo Virág & Band

V piatok otvorila večer akustická kapela Claudia’s Choice. V podaní muzikantov zazneli rôzne známe česko-slovenské aj zahraničné hity, pričom neskôr vystúpila pop-punková kapela MF. V sobotu vystúpila Lady Jane & Kešu a po nich Ľubo Virág s kapelou. V nedeľu sa na pódiu predviedol Štefan Adamec, ktorý zaspieval a zahral príjemné piesne na gitare. Nasledovalo Divadlo exallievov Don Bosco, zapálenie druhej adventnej sviece, vystúpenie detí a mladých z Verešvaranu a Verešvarančeka, a napokon predstavenie domáceho folklórneho súboru Slnečnica.

Fotogaléria:

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína