Navždy nás opustil Milan Škarka, výrazná osobnosť piešťanského vodného póla

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany / Šport
  • 5. decembra 2022, 23:01

Vo veku 94 rokov nás 20. novembra 2022 predišiel do večnosti bývalý plavec, vodný pólista a úspešný tréner vodného póla MVDr. Milan Škarka. Od roku 1958 viedol vodnopólových mužov Slovana Kúpele Piešťany, ktorí sa postupne zaradili do špičky v celom Československu. V roku 1964 sa Piešťanci pod jeho taktovkou stali víťazom turnaja O štít februárového víťazstva v Prahe, v lige skončili na druhom mieste za ČH Košice so stratou jediného bodu a úspešná éra pod vedením Milana Škarku vyvrcholila získaním titulu majstra Československa v roku 1965.

Milan Škarka bol legendárnym vodnopólovým trénerom. (Autor: archív autora/(red))

Svoju spomienku na legendárneho trénera nám poskytol jeho bývalý zverenec a úspešný vodnopólista Ivan Markovič:

Dlho musím loviť v pamäti, aby som si spomenul, kedy sme sa my dvaja po prvý raz stretli. Nuž ak ma pamäť neklame, zaregistroval som Ťa niekedy v lete 1946, keď som ako úplne čerstvý prírastok členov plaveckého klubu začal sledovať i zápasy československej vodnopólovej ligy na piešťanskej Eve. Patril si k plaveckej a vodnopólovej generácii, ktorá po druhej svetovej vojne znovu oživila v Piešťanoch tradíciu plaveckých športov. Kamaráti Ťa medzi sebou volali Šmudla, Ty si bol však krstený ako Milan. Ale pre nás, chalanov z Evy, si bol a navždy zostaneš Pišta!

Vodnopólový celok Piešťan bol v tých rokoch tvorený najmä študentmi piešťanského gymnázia – Komadelom, bratmi Balážikovcami, Oravtzom, Kulkom, Lešickým a Tebou, Pišta, ktorých doplňovali o niečo starší bratia Gleszovci, Bobis, Gressner a bratia Vadrnovci, pričom starší Vilo bol zároveň trénerom. Ligové zápasy sledovali vtedy stovky divákov, Piešťanci sa v lige statočne držali i vďaka Pištovej hre v obrane.

Úspešné mužstvo Piešťan, ktoré získalo v roku 1965 federálny titul.

Žiaľ po tzv. „Víťaznom februári 1948“ prišla reforma československého športu, ktorá značila i rozpad piešťanského plaveckého klubu a zánik vodnopólového celku. Pre Pištu to znamenalo plne sa venovať štúdiu, promovať na Fakulte veterinárskeho lekárstva v Brne, prevziať po svojom otcovi veterinárnu prax v Piešťanoch, oženiť sa so svojou láskou Sylviou a stať sa šťastným otcom Vladka a Darinky.

Pištova láska k vodnému pólu však žila ďalej. Medzitým vyrastala nová generácia piešťanských pólistov, ktorá už v časoch dorasteneckých súťaží dosahovala v Československu špičku. A keď v roku 1956 Dr. Viliam Vadrna vytvoril nový celok mužov Slovana Kúpele Piešťany, ktorý sa kvalifikoval do prvej ligy, Dr. Škarku nebolo treba dlho presviedčať, aby sa stal o rok neskôr jeho trénerom.

Pišta bol pre hráčov trénerom i kamarátom. Dokázal viesť mančaft s rozvahou. Rešpektoval rozdielnu mentalitu hráčov a dokázal si vytvoriť prirodzenú autoritu. Tréningy viedol hravou formou, a tak sme často fyzickú záťaž ani tak negatívne nepociťovali. Snažil sa v každej situácii v mužstve byt spravodlivý. Pri tvorbe taktiky na konkrétneho súpera sa vždy radil s najskúsenejšími hráčmi. Vynikal hlboko ľudským prístupom ku každému hráčovi.

Po rokoch v lige na „večne druhom mieste“ prišiel rok 1965 a s ním konečne titul majstra republiky! Doktorovi Škarkovi sa podarilo doviesť svoje mužstvo k najvyššej méte. A neboli to iba úspechy v domácich súťažiach, piešťanskí pólisti dokázali zohrať vyrovnané zápasy doma s majstrami ZSSR, Maďarska či Kuby, no víťazili i v zahraničných bazénoch v Rakúsku, Nemecku, Bulharsku, Holandsku, Veľkej Británii, Grécku i v Juhoslávii. Historickým bolo víťazné turné Piešťancov v Egypte a v Indii v roku 1966. Vždy pozitívne myslenie, priateľský prístup k hráčom, dlhoročné skúsenosti a láska k vodnému pólu Dr. Škarku priniesli svoje ovocie. Bola to do dnešných čiaš najúspešnejšia kapitola v bohatej histórii piešťanského vodného póla!

Vďaka Ti, Pišta, za to, čo si dokázal učiniť pre dobré meno piešťanského plaveckého športu. Vďaka Ti za naše dlhoročné priateľstvo.

Ivan Markovi

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín