Začala výstavba modernej Útulne Jozefa Maka v Malých Karpatoch

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 4. decembra 2022, 23:02

Turisti, ktorí putujú naprieč Slovenskom po Ceste hrdinov SNP, ale aj tí, ktorí absolvujú kratší výlet po Štefánikovej magistrále, dostanú možnosť prenocovať v novej útulni. Nájdu ju v unikátnom prostredí staršieho bukového lesa v lokalite Mihalinová v Malých Karpatoch.

(Autor: KOCR Trnavský kraj)

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj, Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a občianske združenie KST Hikemates sa spojili, aby na frekventovanej trase vytvorili moderné útočisko pre turistov, aké v Malých Karpatoch roky chýbalo. Zhotoviteľ v týchto dňoch začal realizovať výstavbu objektu podľa návrhu, ktorý vzišiel z verejnej architektonickej súťaže. Stavenisko si prevzal 18. novembra, stavebné práce majú byť ukončené do troch mesiacov.

Dobrovoľní darcovia crowdfundingovej kampane na tento účel poskytli vyše 61-tisíc eur. Nasledovala architektonická súťaž, z ktorej vzišli víťazné návrhy. Jeden z nich organizátori kampane poskytli TTSK, ktorý financuje výstavbu objektu. Zhotoviteľom stavebných prác v hodnote 45 445 eur s DPH je Faircraft, s.r.o.

„Útulňa Jozefa Maka bude stáť na červenej značke, ktorá v tomto úseku vedie nenáročným terénom, o to častejšie môže byť súčasťou viacdňových výletov vhodných i pre menej zdatných turistov. Pri rázcestníku Mihalinová sa červená križuje so žltou, ale aj s Náučným chodníkom Katarínka. Je to miesto, odkiaľ sú prístupné najkrajšie zákutia Malých Karpát a zároveň tadiaľto vedú diaľkové pochody. Útulňu preto okrem turistov uvítajú i ultrabežci, ktorí sa čoraz častejšie vydávajú naprieč Slovenskom po 770 kilometrov dlhej Ceste hrdinov SNP,“ povedala Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj.

Útulňa začne slúžiť v úvode jarnej turistickej sezóny. Jej názov odkazuje na literárnu postavu, ktorá je stelesnením vytrvalosti. S nápadom dať jej práve toto meno prišiel jeden z prispievateľov do crowdfundingovej kampane, ktorou sa to všetko začalo.

Autori víťazného projektu Matthias Arnould, Robert Provazník a Michaela Vatraľová navrhli útulňu ako dvojpodlažnú stavbu, ktorej podkrovie bude slúžiť na prenocovanie štyroch až šiestich ľudí. V prípade potreby môže rovnaký počet turistov spať aj na spodnom podlaží, ktoré by však malo primárne slúžiť ako komunitný priestor. Do útulne sa bude vstupovať cez dvojkrídlové dvere. Vo vnútri nájdu turisti piecku s varnou platňou a oceľovou rebrinou na sušenie mokrých topánok a ponožiek. Bude tam aj pracovný pult s policami. Lavička z masívnych trámov vytvorí hranicu medzi priestorom na odloženie mokrého šatstva a komunitnou častou, v ktorej bude miesto na oddych s výhľadom do bukového lesa cez veľké pásové okno.

zdroj: KOCR Trnavský kraj

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina