Zvonkohra znela vo Veľkom Orvišti

  • Kultúra a spoločnosť / Región
  • 2. decembra 2022, 23:02

Advent je čas, keď sa máme stíšiť a zamyslieť sa nad tým, čo ovplyvňuje naše zásadné rozhodnutia, kam smeruje naša životná cesta, kto je na nej najdôležitejší. Alebo aj naopak, čo nás brzdí v našom raste, čoho sa môžeme a vieme vzdať v prospech iných. Advent je časom pre zmenu – v myslení a v konaní.

Zvonkohra Košariská-Priepasné koncertovala v kostole vo Veľkom Orvišti. (Autor: Andrej Hrušovský)

A práve v tomto nás na začiatku adventu prišli povzbudiť do Kostola Nanebovzatej Panny Márie vo Veľkom Orvišti mladí ľudia ECAV z Cirkevného zboru Košariská-Priepasné. Zvonkohra je hudobné teleso, ktoré vzniklo v roku 2013. K jej vzniku inšpirovali susedné moravské Kateřinice, v ktorých sa konali medzinárodné hudobné tábory zvonkohier.

S podporou a nadšením vtedajšej farárky Zuzany Durcovej a pod vedením dirigenta Vladimíra Húsku sa podarilo tomuto hudobnému zvonkovému telesu podmaniť si srdcia poslucháčov nielen na Slovensku, ale aj na Morave, v Maďarsku, Srbsku, Rumunsku i Nemecku. Ich repertoár je od duchovných piesní cez skladby vážnej hudby až po hity profánnej hudby. Je to hudba, ktorá osloví každú vekovú kategóriu, a to je v dnešnom svete veľmi dôležité – hľadať formy na spájanie a nie rozdeľovanie ľudí.

K tomu nás v sprievodnom slove povzbudzovala aj Viera Michalicová, ktorá pomyselne prevzala štafetu a pomáha, aby Zvonkohra po krátkej odmlke znova naštartovala šnúru koncertov. Ako druhá dirigentka sa popri Vladimírovi Húskovi predstavila Janka Petrušová a presvedčila nás, že mladí muzikanti sú v dobrých rukách.

Ak ste nestihli ich koncert v Kostole Nanebovzatej Panny Márie vo Veľkom Orvišti na prvú adventnú nedeľu, určite si nenechajte ujsť ich ďalšie koncerty 10. decembra o 16.30 h v Radošinskej sýpke alebo 18. decembra o 17.00 h v evanjelickom kostole v Brezovej pod Bradlom.

Nájdite si čas na krásnu hudbu a príďte mladých nadšencov povzbudiť svojím potleskom, aby aj oni pocítili, že čas, ktorý venovali náročným skúškam, stál za tú námahu, lebo priniesol vám, nám všetkým, radosť, pokoj v srdci a nádej do krajších dní.

Ivona Hrdinová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek