Piešťanskí cestári sú na zimu pripravení – na sklade majú 250 ton štrku i ekologický posyp

Aj keď je pred nami trojica najchladnejších mesiacov tejto zimy, súčasné počasie tomu nezodpovedá a zatiaľ si v našom regióne užívame teploty nad nulou. Doposiaľ nemrzlo ani v noci, ale v najbližších dňoch sa to zrejme zmení, a je takmer nulový predpoklad, že sa počasie bez snehových zrážok udrží v regióne až do konca zimy. Preto sme zisťovali, ako sú na príchod pravej zasneženej mrazivej zimy do kúpeľného mesta pripravené Služby mesta Piešťany (SMP).

Každé vozidlo má pridelený úsek mesta s presne určenými ulicami. (Autor: archív SMP)

„V prípade snehovej kalamity či poľadovice majú SMP do zimnej služby priamo zaradených 73 zamestnancov v dvoch zmenách. V prípade potreby a možností opustiť vlastné pracovisko sa pridávajú počas bežnej pracovnej doby aj napríklad hrobári, pracovníci zo skleníkov a kompostárne, ale i administratíva v počte 20-25 zamestnancov,“ vysvetlila nám riaditeľka SMP Hana Dupkaničová.

Ich technické a strojové vybavenie tvoria dva sypače s tlačnou radlicou, päť traktorov, traktor s vlečnou radlicou, malotraktor s tlačnou radlicou a posypom, ale i nakladač, vozidlo na rozvoz posypového materiálu. Celkovo je to 16 kusov techniky na zimnú údržbu a osem vozidiel na rozvoz zamestnancov.

Na zimnú údržbu ciest a chodníkov majú pripravených 250 ton štrku s frakciou 4-8 milimetrov a tri tony ekologického posypu Solmag S.

„V Piešťanoch sa nepoužívajú chemické prostriedky na roztápanie ľadu a snehu. Územie kúpeľného mesta sa nachádza v ochrannom pásme prvého a druhého stupňa prírodných liečivých zdrojov. V prvom ochrannom pásme je možné použiť na posyp iba kamennú drť a v druhom pásme okrem drte aj výrobok s názvom Solmag S,“ informovala nás Dupkaničová. Ako ďalej vysvetlila, Solmag S sa používa ako vodný roztok, preto je jeho použitie obmedzené. Po jeho použití dochádza k zmene utlačeného snehu na kašu, ktorú je potrebné z komunikácie následne odstrániť.

Prioritné pásma zimnej údržby nie sú určené. Každé vozidlo má pridelený úsek mesta s určenými ulicami, takisto každá skupina ručných pracovníkov má stanovené svoje úseky (zastávky, lávky, mosty, chodníky nedostupné pre techniku, priechody pre chodcov, schody a pod.).

„Sneh a ľad patrí k zime a nie je v našich možnostiach počas zimy očistiť a vysušiť komunikácie tak, ako ich poznáme v lete. Každý, kto sa pohybuje po mestských komunikáciách, t. j. účastník cestnej premávky, je povinný v zmysle zákona prispôsobiť svoje správanie na komunikáciách aj poveternostným podmienkam,“ doplnila Dupkaničová.

V jednoduchosti doplnené, v silách pracovníkov SMP nie je počas sneženia či poľadovice uviesť cesty a chodníky do stavu, ako sme na ne naučení v letných mesiacoch. SMP len zmierňujú následky klimatických a poveternostných vplyvov zimného obdobia na komunikáciách a zabezpečujú ich zjazdnosť a schodnosť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián