Ako podporiť produktivitu pomocou farieb v kancelárii

  • Inzercia
  • 30. novembra 2022, 16:00

Kancelária je miestnosť, v ktorej strávime veľkú časť každého pracovného dňa. S príchodom pandémie došlo k presunu pracovného prostredia do našich domovov a mnoho ľudí sa muselo popasovať s problémom, ako efektívne zariadiť pracovnú miestnosť tak, aby podporila produktivitu. Málokto si však uvedomil, že veľkú úlohu tu zohrávajú práve farby, ktorými sme sa rozhodli svoj pracovný priestor vymaľovať.

Foto: Nostre.sk

Premýšľate o použitých farbách?

Nie je žiadnym tajomstvom, že farby, ktoré nás obklopujú, ovplyvňujú našu náladu. Sú farby a ich odtiene, ktoré nás podporujú, ale sú aj také, ktoré našu kreativitu a akúkoľvek produktivitu utlmujú. Nad výberom správnej farby sa zamyslite ešte skôr, ako do nej investujete a nanesiete ju na steny kancelárie.

Výberom farby naša práca pri zariaďovaní kancelárie zďaleka nekončí. Konečný výsledok totiž môžu ovplyvniť aj bytové dekorácie, ako napríklad moderné obrazy, ktoré musia farebne ladiť s ostatným zariadením, aby našu snahu o zvýšenie efektivity nič nenarušilo.

Žltá dokáže správne „nakopnúť“

Keď sa však máme baviť o konkrétnych farbách, ktoré do kancelárie patria, musíme spomenúť predovšetkým žltú. Je totiž symbolom slnka a slnečnej energie, ktorá býva veľmi často podceňovaná. Keď sa obklopíme rôznymi odtieňmi žltej, zlepší sa nám nálada, budeme mať viac energie a pocit, že nás niečo skutočne „nakoplo“. Žltá farba je veľmi pozitívna a úsmevná a preto by sme na ňu nemali zabúdať.

Pri návšteve rôznych kancelárskych priestorov si určite všimnete, že žltá je dominantná hlavne tam, kde zohráva veľkú rolu kreativita a kde sa špecializujú na grafiku. V týchto priestoroch má žltá farba najväčšie opodstatnenie.

Zelená nastoľuje harmóniu

Popri žltej za zmienku určite stojí zelená farba, ktorá dokonale pohlcuje stres. Nie je tajomstvom, že kancelárska práca je veľmi vyčerpávajúca a so stresovými situáciami sa pri nej ľudia stretávajú každý deň. Obklopte sa touto prírodnou farbou a začnú sa diať zázraky.

Okrem toho, že zelená pohlcuje stres, je zdrojom harmónie, prirodzenosti a celkovej čistoty. Ide o ideálnu farbu pre tých, ktorí majú náročnú profesiu, a kedykoľvek sa potrebujú správne rozhodnúť. Keď zelenú prepojíte s hnedou, bude interiérom (aspoň podľa feng shui) kolovať správna energia.

Modrá podporuje sústredenie

Keď máte problém so sústredením sa (najmä v domácich kanceláriách, kde je lákadiel na rozptýlenie viac ako dosť), obklopiť by ste sa mali predovšetkým modrou farbou. V spálni dokáže človeka upokojiť, v pracovniach ho však dokáže podporiť a zlepšiť jeho schopnosť sústrediť sa. Okrem toho, pôsobí aj veľmi dôveryhodne a preto sa s modrou farbou na stenách stretávame najmä v zasadacích miestnostiach, kde je potrebné zachovať si chladnú hlavu a pokoj častejšie, ako kdekoľvek inde.

Pri výbere modrej farby stavte na jej správny odtieň. Kým gýčové a sýte tóny nie sú vítané, svetlé odtiene majú zelenú prakticky všade, kde sa vyžaduje analytické myslenie, potreba zachovať pokoj a udržať si chladnú hlavu.

Hnedá vyjadruje pocit bezpečia

Náš výber farieb, ktoré sa do kancelárskych priestorov hodia najviac uzavrieme hnedou. Táto farba definuje teplo a bezpečie, takže sa pre kancelárske priestory hodí úplne najviac. Výborne sa kombinuje so všetkými už spomenutými farbami, pri ktorých dokáže umocniť ich efekt.

Bytový architekti hnedú farbu odporúčajú kombinovať najmä s farbami, ktoré sme spomenuli vyššie, a to z veľmi jednoduchého dôvodu – modrá a zelená môže sama o sebe pôsobiť sterilne a chladne. Keď nemáte odvahu vsadiť na svetlé tóny farieb a uprednostňujete tmavé odtiene hnedej, kombinácia s modrou, zelenou alebo žltou je naozaj veľmi dôležitá.

Pri kombinácii farieb stavte na dve, nikdy nie na tri farby, inak sa vám v kancelárii nepodarí vytvoriť potrebnú farebnú symbiózu.

Foto: Nostre.sk

(inzercia)

0 Shares

Najnovšie správy

Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 11. mája 2024
Meniny má Blažena, zajtra Pankrác