Bilancujeme jesennú časť prvou trojkou ôsmej futbalovej ligy

  • Šport / Futbal / Región
  • 29. novembra 2022, 22:41

Mužstvá hlohovecko-piešťanskej časti ôsmej ligy Oblastného futbalového zväzu Trnava majú za sebou jesennú časť. Na špici tabuľky sú Moravany nad Váhom, v tesnom závese, len s dvojbodovou stratou, je nováčik z Drahoviec. Tretie miesto obsadili futbalisti Veľkých Kostolian. S prvými tromi mužstvami v tabuľke sme spoločne bilancovali prvú polovicu sezóny.

ilustr.foto (Autor: FB OŠK Moravany nad Váhom)

Moravany nad Váhom

Nie je žiadnym prekvapením, že úlohy lídra sa opäť ujali Moravany nad Váhom so ziskom 35 bodov a zároveň sú jediným nezdolaným tímom súťaže. Pred sezónou mali v klube skromnejšie ciele a hovorilo sa o umiestení do piateho miesta.

„S výsledkami vládne u nás maximálna spokojnosť. Podarilo sa nám byť opäť prví v tabuľke, s čím sme pred sezónou nepočítali. Navyše, do ligy pribudli kvalitní súperi a dokázali sme s nimi uhrať dobré výsledky,“ zhodnotil hrajúci tréner Ivan Jánošík.

Ako dodal, najviac sa potrápili s Drahovcami, s ktorými sa im podarilo vyhrať tesným rozdielom 4:3. „Inak sme sa skôr trápili s nepremieňaním šancí, nedá sa povedať, že by pre nás bol niekto zo súperov príliš tvrdým orieškom.“

Moravany nedisponujú širokým kádrom, a tak im zranenia robia škrt cez rozpočet. Ku koncu jesennej časti vypadol pre zranenie zo zostavy kapitán Martin Zelenay, či dokonca samotný hrajúci tréner Ivan Jánošík. „Našťastie, v záverečných kolách sme mali Prašník a Brestovany, ktorým sa túto sezónu až tak nedarí.“

Líder tabuľky po jesennej časti absolvoval ešte pohárový zápas v rámci súťaže Bestrent Cup, kde doma privítali Kátlovce z vyššej ligy. „Nešli sme do zápasu s veľkými očakávaniami, vedeli sme, že nás čaká silný súper.“

Moravanom sa podarilo Kátlovce potrápiť a o postupujúcom nakoniec musel rozhodnúť penaltový rozstrel, ktorý sa skončil lepšie pre hostí. Na mužstvo čaká pomerne nabité zimné obdobie. Absolvujú halový turnaj v Trebaticiach a ako jesenného majstra ich čaká aj zimný turnaj O pohár predsedu ObFZ Trnava, ktorý sa posledné dva roky nekonal pre pandemické opatrenia.

Čo sa týka zmien do jarnej časti, v Moravanoch sa budú obzerať po hráčoch, ktorí by mužstvo omladili. „Určite by sme chceli posilniť stred zálohy a stopérsky post, ale uvidíme, čo sa nám cez zimu podarí zrealizovať.“

O postupových ambíciách sa v Moravanoch nehovorilo minulú sezónu a rovnako je to i teraz. „V úlohe jesenného majstra sme boli aj v poslednom súťažnom ročníku a napokon postúpilo Veľké Orvište. Vieme, že takéto ambície majú Drahovce, ktoré majú kvalitnejšie stavané mužstvo, ako je naše. My nemáme taký široký káder, a ak prídu nejaké zranenia, doplatíme na ne ako minulú sezónu,“ uzavrel Jánošík.

Drahovce

Druhé miesto v tabuľke obsadil v jesennej časti nováčik z Drahoviec, ktorý stráca na lídra dva body. Počas prvej polsezóny utŕžili Drahovce dve prehry, jednu s Moravanmi, druhú, trochu smolnú, s Ostrovom.

„S výsledkami sme spokojní až na dva spomínané zápasy, ktoré sme prehrali. Najviac ma mrzí práve prehra v Ostrove, kde sme vyhrávali 2:0, ale nedotiahli sme stretnutie do víťazného konca,“ zhodnotil tréner Adrián Hnilka, ktorý s Drahovcami okúsil aj najvyššiu oblastnú súťaž. Z tej po minulej sezóne vypadli.

„Rozdiel medzi ligami je citeľný, kvalita tejto súťaže je o niečo nižšia. Moravany, my, Veľké Kostoľany a Leopoldov sú na vyššej úrovni a čím nižšie v tabuľke ideme, tým kvalita súperov klesá,“ zhodnotil tréner.

Drahovciam sa zranenia počas jesene pomerne vyhýbali. Vypadol im iba náhradný brankár Tomáš Stanko, ktorý mal operovanú kľúčnu kosť a postupne sa vracia do tempa, svalové zranenia potrápili na konci jesennej časti Martina Vanča.

Mužstvo zdobí aj dobré skóre, kde dosiahli pekné čísla. V útoku predstavoval výraznú oporu tímu 18-gólový strelec Martin Rusnák, hneď za ním Michal Németh s desiatimi presnými zásahmi. V bráne bol ich oporou skúsený 39-ročný gólman Dalibor Paulovič.

Nováčik z Drahoviec je špecifický tým, že mužstvo má zložené čisto z domácich hráčov, preto sa ani žiadne pohyby v kádri cez zimnú prestávku neočakávajú. „Zatiaľ nemáme v úmysle dotiahnuť hráčov. V tíme sú všetko Drahovčania, máme pomerne široký káder, v ktorom je až 23 hráčov. Zišla sa tu dobrá partia, nálada v kabíne je po jeseni výborná a musím vyzdvihnúť aj nové vedenie, ktoré sa do toho obulo a robí všetko, aby futbal v Drahovciach napredoval,“ pokračoval Hnilka, ktorý už pred sezónou hovoril o návrate do vyššej súťaže.

Ten je aj vzhľadom na dobré tabuľkové postavenie reálny. „Na jeseň sme dosiahli dobré výsledky, takže sa možnému postupu nebránime. Uvidíme, čo prinesie zimná príprava a jarná časť, ktorá bude dlhá a náročná, takže je o tom predčasné hovoriť. Ak by sa nám však podarilo nadviazať na dobré výsledky aj v druhej polovici sezóny, o postup sa budeme chcieť pobiť.“

Po jesennej časti Drahovce pokračujú v príprave piatkovým futbalom. Začiatkom januára sa predstavia na halovom turnaji O pohár predsedu ObFZ Trnava a hneď po ňom odštartujú zimnú prípravu.

Veľké Kostoľany

Tretie miesto v ôsmej lige Rubbex obsadili Veľké Kostoľany pod vedením nového trénera Andreja Adamčíka. Tie dlho šliapali na päty Moravanom z druhého miesta, nakoniec ich odsunula na nižšiu priečku prehra s Trakovicami. „Okrem tohto zápasu sa dá hovoriť o spokojnosti s jesennou časťou. Lídrami súťaže sú Moravany a Drahovce, majú kvalitné kádre, otestovali sme sa s nimi a na jar by sme ich chceli ponaháňať,“ zhodnotil Adamčík, ktorý by sa rád videl na druhej priečke.

Spomínané stretnutie s Trakovicami futbalistom Veľkých Kostolian absolútne nevyšlo, po prvom polčase prehrávali 3:0. „Z našej strany to bol hrozný zápas, zle sme bránili, rovnako bola zlá hra aj v strede poľa. Možno sme súpera podcenili, aj keď sme chalanov upozorňovali, že to nebude ľahký zápas. Myslel som si však, že príde nejaké zaváhanie s papierovo slabším súperom už skôr. Bola to pre nás veľká facka,“ opísal stretnutie Adamčík.

Veľké Kostoľany si tak až do desiateho kola držali neporaziteľnosť. V poslednom jesennom kole zaváhali aj v Drahovciach. „Majú najlepší káder v súťaži, aj keď strácajú nejaké body na Moravany. Ak ostanú pokope, pretože majú v mužstve hráčov, ktorí by si zaslúžili hrať vyššiu súťaž, budú jasným ašpirantom na postup. Zavar je síce na nižších priečkach tabuľky, ale u nás hral veľmi dobre, aj keď prehral. Rovnako sa dobre ukázal aj Leopoldov. Vďaka týmto nováčikom je súťaž zaujímavá, jej kvalita vzrástla, navyše takmer všetko sú to susedské derby,“ zhodnotil tréner.

Veľkým Kostoľanom sa zranenia počas jesene vyhýbali. „V niektorých zápasoch nám chýbal Tomáš Gula a taktiež Štefan Kollár. Niektorí hráči mali pracovné povinnosti, tri kolá pred koncom odišiel pracovne do Holandska Martin Zajíček. Našťastie, nikto nám dlhodobo nevypadol.“

Naposledy si Veľké Kostoľany ešte v rámci pohárovej súťaže Bestrent Cup zmerali sily s Hornými Orešanmi, na ktoré nestačili 1:2. „Do konca novembra by sme chceli trénovať a v januári odštartujeme zimnú prípravu,“ doplnil Adamčík, ktorý sa pokúsi cez zimnú prestávku posilniť káder najmä v obrane. „Nejaký stopér by nám prišiel vhod. Mali by sa vrátiť domáci chalani, ktorí hrávajú v susedných dedinách, ale uvidíme, ako sa to vykryštalizuje.“

O postupových ambíciách sa v tíme nehovorí. „Chceli by sme mužstvo stabilizovať, nastaviť si nejaké veci, vyššia súťaž je náročnejšia, ťažší súperi, lepšia kvalita. Možno pre nás bude tretie miesto výhodou. Moravany mali minulý rok náskok a nakoniec to nezvládli, Drahovce chcú zas postúpiť, takže nebudeme pod takým tlakom ako súperi pred nami,“ uzavrel tréner.

Martina Radošovská

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav