Imatrikulácia, krst časopisu i beseda s top študentom SPŠE

  • Piešťany / Školy / Spravodajstvo
  • 28. novembra 2022, 22:32

Posledný vyučovací deň pred výročím „Nežnej“ sa na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch debatovalo, krstilo a prijímalo do cechu elektrikárskeho. Dalo by sa to prirovnať k rozprávke o troch orieškoch, elektrikári postupne lúskali jeden za druhým.

Imatrikulácia s poklepaním hlavy prváka, na ktorú tretiaci nasadili prilbu.

Telocvičňa sa zaplnila študentmi, ktorým sa prihovoril bývalý úspešný absolvent školy Miroslav Mikuš, ktorý sa za pár rokov tvrdej driny a štúdia stal obchodným a marketingovým riaditeľom spoločnosti Eset. Zatiaľ v jedálni takmer stovku prvákov klepnutím po elektrikárskej prilbe prijali ich starší kamaráti – tretiaci za svojich kolegov na školskej imatrikulácii. V závere štvrtkového netradičného vyučovania krstili mladí redaktori nový školský časopis Školské dáta. Krstnými mamami sa stala dlhoročná pedagogička, nestorka slovenčiny a školských časopisov Daša Chrásteková a redaktorka Piešťanského týždňa Viera Dusíková, bývalá študentka SPŠE. Krstilo sa vylúpnutými klávesmi z počítačovej klávesnice.

Bývalý žiak Miroslav Mikuš zaujal študentov SPŠE rozprávaním o tom, ako veľa treba študovať a tvrdo pracovať, kým sa stanete napríklad marketingovým riaditeľom spoločnosti Eset.

Z bývalého študenta SPŠE riaditeľ v Esete

Ako prvý mal možnosť zaujať študentov obchodný a marketingový riaditeľ Esetu – Miroslav Mikuš, ktorého študentom predstavil riaditeľ školy Jozef Kolník so svojím zástupcom Danielom Vidom. Bývalý študent sa s chalanmi aj dievčatami podelil o svoje spomienky z čias štúdia na SPŠE, pochválil sa úspechmi v národnom meradle stredoškolskej odbornej činnosti, ale prezradil im aj to, ako sa naučil po anglicky. Vraj do Ameriky šiel ešte pred skončením SPŠE, aby tam urobil maturitnú skúšku.

„Prvé ráno v rodine, u ktorej som býval, som kráčal dolu schodmi, ale rýchle som sa vrátil do izby pozrieť si v slovníku, ako mám správne pozdraviť – Good morning! Uvádzam to preto, aby ste mali predstavu o mojej úrovni znalosti anglického jazyka. Prvé tri mesiace som sa ani nerozprával a spolužiaci si mysleli, že som introvert. Preto som sa na začiatku poprihlasoval na hodiny telesnej výchovy a na predmety, kde nebolo treba veľa rozprávať. Ale po polroku som už v pohode konverzoval,“ opísal Mikuš svoje začiatky na štúdiách ďaleko od domova, kde sa musel spoľahnúť len na seba a svoje schopnosti. Bola to cenná skúsenosť.

Miroslav Mikuš svoju prednášku zameral zároveň na históriu aj súčasnosť spoločnosti Eset, kde sa v jednotlivých rokoch jeho pracovný život prelínal a odvíjal od firemného rastu a expanzie do rôznych krajín sveta. Zo začiatočníka, ktorý ale bol dobre pripravený na svoje povolanie, sa rokmi stal skúsený manažér, úspešný obchodný riaditeľ spoločnosti, ktorá je top vo svete antivírovej ochrany počítačov. Študentov vyzval k aktivitám smerovaným k oblasti počítačovej „security“, aby boli pripravení, keď si firmy budú vyberať „sekuriťákov“.

V závere prezentácie prezradil niekoľko dobrých rád, ako sa stať úspešným v práci a zároveň šťastným človekom. Zhrnul to do niekoľkých bodov: „Rob, čo máš rád, alebo ešte lepšie, čo miluješ. Akceptuj výzvy. Buď pozitívny, zapájaj sa, pomôž riešiť čokoľvek. Tvrdo pracuj! (Aj viac ako desať hodín denne.) Uč sa od druhých, nemysli si, že vieš všetko najlepšie. Obklopuj sa správnymi ľuďmi – múdrymi, pozitívnymi, tvrdo pracujúcimi. Ak pracuješ, pracuj efektívne. Drž sa v práci pravidla 80/20 – v rámci neho s 20 percentami energie dosiahneš 80 percent výsledkov.“ Mikuš dal priestor aj študentom na ich otázky, v diskusii odpovedal na všetko, na čo sa ho spýtali.

Aj týchto prvákov prijali tretiaci za členov ich školského tímu.

Prváci dostali certifikáty

To sa ale už z jedálne ozýval potlesk, smiech a vrava prvákov. Pri štyroch dlhokánskych stoloch sedelo viac ako sto chlapcov a dievčat, ktorí v septembri nastúpili do špecializovaných odborov elektrotechnika, informačné a sieťové technológie, multimédiá a informačné a digitálne technológie. Za piatym stolom sedeli triedni učitelia spolu so zástupkyňou školy. Tretiaci si pre prvákov pripravili okrem slávnostných tabúľ a programu i certifikáty, ktoré ich osvedčovali k prijatiu do tímu študentov SPŠE. Prváci sa postupne predstavovali, pričom v ich programe nechýbal vtip, originalita a dobré nápady. Svojich zverencov až do štvrtého ročníka budú sprevádzať triedni učitelia Alena Kolníková, Veronika Chrvalová, Viktor Bagín a Anna Pospíšilová.

Krst nového školského časopisu: (zľava) Adrián Jurek, Viera Dusíková, Emma Kohútová a Daša Chrásteková.

Pokrstili časopis Školské dáta

Ako sa hovorí, dobré sa chváli samo. Tým dobrým je nový školský časopis, ktorý uzrel svetlo sveta len pred pár dňami. Občasník s názvom Školské dáta má pestrý obsah, ktorý pripravila redakčná rada pod vedením šéfredaktorky Emmy Kohútovej. Jej kolegovia Alexandra Petrášová, Adrián Jurek, Patrik Orosz, Lukáš Pekarovič, Martina Miškechová, Tibor Kubovčík, Lukáš Zálešák, Adam Kollárik a Michaela Vavrová spolu s prispievateľmi Simonou Masárovou, Šimonom Lichancom, Martinom Ilavským, Nicolasom Péčim a pedagogičkami Ľubicou Ďurčekovou a Mariannou Hradečnou na dvadsiatich stranách časopisu pripravili rozhovory, reportáže z exkurzií, novinky, predstavili projekty aj športové aktivity, profily nových učiteľov, zoznam krúžkov, zoznam jednotlivých tried a triednych učiteľov.

Redaktori (zľava) Patrik Orosz, Emma Kohútová a Adrián Jurek predstavili svoje prvé novinárske dielo – časopis Školské dáta.

Hneď v úvode časopisu vyzvali svojich kamarátov, aby navrhli vianočnú pohľadnicu, pričom víťaz bude nielen finančne odmenený, ale jeho návrh zverejnia na stránke školy, Facebooku či Instagrame, ale víťaznú pohľadnicu pošlú ako vianočný pozdrav partnerom či sponzorom. Pedagogička Daša Chrásteková popriala školskému časopisu a jeho autorom úspešný štart a ďalšie pokračovania. Viera Dusíková vyzdvihla nielen obsah, ale aj grafickú úroveň časopisu a zaželala im, nech ho robia s radosťou a veľkou chuťou. Pripomenula im Mikušove slová: „Robte to, čo milujete, potom to bude prínosné nielen pre vás, ale aj pre všetkých!“

Všetky tri akcie si študenti i učitelia natáčali, fotili, aby mohli spracovať súhrnný foto a video záznam.

Viera Dusíková

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea